GELENEKSEL TAT BAKLAVA

Baklava Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri. Ama aynı zamanda, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında da yer etmiş bir tatlı. 2013 yılında AB komisyonu tarafından bir Türk tatlısı olarak tescillenen baklava, elde incecik açılan yufkanın ceviz, fıstık, bazen badem veya fındık ve bal şerbeti ile taçlandırıldığı, benzersiz bir lezzet.

Ünlü baklava ustalarına geçmeden önce, baklavanın nereden geldiği ve tarihi üzerine edindiğim bilgileri paylaşmak isterim sizlerle. Eski Türkçe'de "baklağu" olarak geçen baklava, Moğolca'da "bağlamak" anlamına gelmektedir. Ve bu şekilde türemiş, diğer dillere Türkçe'den geçmiştir.Birçok ülkenin sahiplendiği baklava, Orta Asya Türk kökenli bir tatlıdır ve bugünkü halini Osmanlı Saray mutfağında almıştır.

Ülkemizde, baklavanın en önemli merkezi Gaziantep'tir. Gaziantep yöresinde yapılan baklavalarda yörenin temsili olan antepfıstığı kullanılmaktadır. Baklavada kullanılacak iç, yapılan yöreye göre değişiklik gösterir. Mesela Karadeniz baklavalarında iç olarak fındık, Ege baklavalarında çoğunlukla badem, Trakya yöresinde susam ve İç Anadolu'da yapılan baklavalarda ceviz kullanılmaktadır.

Baklavanın makbulü şüphesiz Antep fıstıklı olanı, ama, ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda her zaman bu iç malzemesini kullanmak kolay olmuyor takdir edersiniz. Ama ister cevizli, ister fıstıklı olsun, kıvamı, şerbeti yerinde el açması baklavayı biraz dondurma ile yemenin tadı da bir başka değil mi?..

Gelelim en ünlü baklavacılara...

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU

Baklava denilince akla ilk gelen isim diyebilirim. Tarihi 1820'ere dayanan Güllüoğlu, İstanbul'un ilk fırınlı baklavacısını açmıştır. Dünyanın her yerine baklava gönderimi yapan Nadir Güllü bu anlamda pazardaki en büyük açığı kapatmış kişidir. Dünyaca ünlü pasta ve hamur işi ustası Rudolph Van Veen, Güllüoğlu baklavasına hayran kaldığını belirtmiştir.

Nadir Güllü o kadar işine aşık biridir ki, Baklavacılık okulu açmak ve öğrenciler yetiştirip işinin erbabı kişiler yetiştirmek en büyük gayesi olmuştur. Fıstıklı, cevizli ve hatta çikolatalı çeşitlerinin yanı sıra, %100 hurma suyundan üretilen Hurmabak, Kalp hastaları için Medibak, Şeker hastaları için Diabak, Güllüoğlu'na özel lezzetlerdendir.

HACI BABA

Baklavacı Hacı Baba, Gaziantep markalarından biri, ancak, 1949 yılında markasını Ankara'ya taşımış, tüm ülkede şanını duyurmuş, baklava konusunda iddialı isimlerden biri. Ata işi baklavayı, dört kuşaktır devam ettiren Hacı Baba'nın en önemli spesiyallerinden biri de "Sultan" tatlısıdır.

İMAM ÇAĞDAŞ

Gaziantep denince akla gelen lezzet durağı İmam Çağdaş hiç şüphesiz. Bir asrı deviren bu lezzet öyküsü 1887'de başlamış. İyi bir baklavanın, kullanılan malzemenin kalitesi ile doğru orantılı olduğu ilkesine bağlı kalan marka, her zaman taze malzeme kullandığını belirtiyor. Yolunuz düşerse, uğramadan dönmeyin derim.

KARACAOĞLU

Uluslararası Kalite ve Mükemmeliyet ödülünü almış olan Karacaoğlu, tarihi 1972 yılına uzanan bir Ankara markası. Fıstıklı kuru baklavası, kaymaklı baklavası ve özellikle cevizli ev baklavası gözlerde şölen, damaklarda bayram yaratıyor.

HACIBOZANOĞLU

Baklava denince ilk akla gelen isimlerden biri Hacıbozanoğulları. 1948'den bu yana hizmet veren markanın baklavasının sırrı henüz keşfedilemedi. Ağzınıza aldığınız an eriyen bu efsane lezzetin nam-ı yurtdışına kadar taşmıştır.

CEMİLBABA

İzmir'in ünlü baklavacısı Cemil Baba, "dünyanın en tatlı baklavası" sloganıyla hayli iddialı. Baklava yapımında kullandıkları malzemelerine çok güvenen ve bu iddilarını da özel malzemeler ile yaptıkları baklavalarla destekleyen Cemil Baba'ya, şehir dışından sipariş vermekte mümkün.

ÇAVUŞOĞLU BAKLAVA

Kaliteyi ustalıkla buluşturan Çavuşoğlu Baklava yine bir 1958 yılında kurulan Gaziantep markası. Unundan, açılışına, fıstığından, şerbetine kadar çok özel olan özel Çavuşoğlu baklavası, mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri. İstanbul'da ilk yeri 1975 yılında Laleli de kurulmuş ve o günden bu yana halen Osmanlı döneminden kalan bu mekanda halen Osmanlı ezgileri taşınmakta.

ÜNLÜOĞLU

Kalitesi tescilli Ünlüoğlu, 1985'ten bu yana Antalya'da hizmet veriyor. Ünlüoğlu baklavalarını, diğer baklavalardan ayıran en önemli özellik, baklavaların taş fırın ateşinde pişiyor olması. İlk kuruluş yılı 1978 olan Ünlüoğlu, baklava konusunda ülkenin en iyi isimlerinden biri.

Bu arada bana hep dışarda mı yiyelim evimizde yapabileceğimiz güzel bir baklava tarifi yok mu derseniz?

Buyrun size ev baklavası tarifi...

EV BAKLAVASI

Malzemeler

------------------

3 yumurta

1 su bardağı süt

200 gr tereyağı

1 su bardağı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı sirke

½ çay kaşığı tuz

Alabildiği kadar un

Antep fıstığı, ceviz ya da Fındık

7 çorba kaşığı mısır nişastası

Şerbet için:

--------------------

4 bardak toz şeker

5 su bardağı su

6- 7 damla limon suyu

Hazırlanışı:

---------------------

Yumurtayı, sütü, sıvıyağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu bir yoğurma kabına boşaltın ve üzerine alabildiğince un ekleyerek kulak memesi kıvamına kadar yoğurun. Hazırlanan bu hamuru beze halinde 30 parçaya bölerek hazırlayın. Hazırlanan bezeleri tek tek tepsi büyüklüğünde açarak aralarına mısır nişastası serpip 10 ar 10 ar üst üste dizin.

Tereyağı ile yağladığınız tepsinizin üzerine yufkalarınızı dizerek üç yufka da bir harcınızı koyarak sıra ile baklavanızı hazırlayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında baklavanızı üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Şerbet hazırlanışı:

------------------------

Şeker ve suyu bir tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Şerbetin içerisine 6 damla limon suyu damlatarak 3 dakika daha kaynatın.

Püf nokta: Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbet dökülmelidir.

Yapımı çok kolay olan bu tarifi en kısa zamanda deneyin derim. Ev baklavası ile özel sofralarınızı süsleyebilir ve leziz bir tat bırakabilirsiniz damaklarda. Baklava, gerçek bir el emeği göz nuru bir lezzet. Bu geleneksel lezzetlerimizi unutmamalı, daima sahip çıkmalıyız. Ağzınızın tadı hiç bozulmasın.

Bu arada ben sizlere bu yazıyı Londra'dan yazıyorum. Londra deneyimlerimi keyifli lezzetleri eğlence hayatını orada yaşayan Türklerin lezzet özlemlerini bir sonraki yazımda anlatacağım sizlere.

Yorumlarınız ve her türlü sorularınız için: [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.