35 YIL ÖNCE.. BARIŞ MANÇO.. CEM KARACA.. VE İSMAİL CEM..
Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve TV Oscar'ları diye adlandırılan 'İsmail Cem Televizyon Ödülleri' sahiplerini buldu. TV'lerden izlediniz, gazetelerde ve internet sitelerinde okudunuz.
'İsmail Cem' adını duyunca; 35 yıl öncesine.. 30 Ağustos 1976'ya Barış Manço ile Cem Karaca'yı ilk kez biraraya getirdiğim günlere gittim.. Sorulardan biri TRT ve iki genel müdürü üzerineydi. Şöyle ki;
-TRT'de İsmail Cem'in Genel Müdür olduğu dönemde Cem Karaca'nın üç solo programı ile birkaç toplu programa katıldığına tanık olduk. Şaban Karataş, Genel Müdür olduğunda verdiği ilk emirler arasında ise Barış Manço ile derhal bir solo program çekilmesi vardı. TRT ile sanatçılar arasındaki ilişkiler, genel müdür değiştikçe yeni bir boyut kazanıyor. Ne diyorsunuz?
BARIŞ: İzninizle bu soruya biraz uzunca cevap verip bu şekilde beni son aylarda fazlasıyla rahatsız eden bir yığın dedikoduyu da ortadan kaldırmış olurum. İsmail Cem veya Şaban Karataş veya Cemal Kamacı. Devlet Radyo TV Kurumu'nun başına kim gelirse gelsin, bizleri etkilememesi gerekirdi. Taa Musa Öğün Paşa döneminden bu yana yani yaklaşık 5 yıldır, ben televizyon ekranına sadece üç solo programla geldim.
Bizim Cem'in, İsmail Cem döneminde üç defa ekrana gelmesi önemsiz. Çünkü o sıralar 13 kez çıkmak bile az geliyordu bazılarına. Kaldı ki o dönemde ben bir kez çıkmıştım o meşhur mehterli, topçulu programla. Karataş'a gelince; bana program yaptırmak istemesini olağan karşılamanızı beklerdim.
Çünkü tam 1 yıl 2 aydır çıkmıyorum televizyon ekranına. Haa; bunun altında politik bir neden yatabilir mi? Kanımca sorunuzun altındaki şüphe bu! İktidar veya muhalefet partilerinin bir sanatçıya sempati veya antipati duyması kendi sorunlarıdır. Sanatçıyı bağlamaz.
CEM: Sanat, halk adına yapıldığında, sanatçının halkının çıkarları doğrultusunda ürün vermesi doğaldır. Ayrıca sanat üretme olayına bu açıdan yaklaşan bir sanatçı, politize olmak zorundadır. Sayın İsmail Cem, belki müzik adına benim yaptıklarımı daha gerekli bulduğundan, ben ve Dervişan o dönemde peş peşe programlar yaptık.
Ancak bu duruma halktan bir tepki gelmedi. Oysa şu anda değişik bir kadro yine halk için özür dilerim millet için orada işbaşındadır. Bence bugünkü tutumlarıyla halka karşı olduğu izlenimini veren, halkın isteklerine rağmen bizlere kapanan ekranları ile veren TRT ile o TRT'nin bugün savunduğu sağcı, bağnaz görüşle, tanıdığım kadarıyla arkadaşım Barış Manço'yu yan yana düşünemiyorum.
Şimdi bu röportajın tamamının yer aldığı 'Hey Gidi Günler' kitabıma dönüyorum tekrar!
Baskıya Girerken!
Bu gazetelerde kullanılan bir terimdir! Bu kez de benim için 'geçerli' oldu... Bu kitabı, sevgili editörüme teslim etmek üzere son kez gözden geçirirken İsmail Cem'in vefat haberi geldi. Türk siyasetinin beyefendisi, eski Kültür ve Dışişleri Bakanı, TGS Genel Başkanı ve TRT Genel Müdürü İsmail Cem, yakalandığı akciğer kanserine yenik düştü. İsmail Cem; Türk-Yunan yakınlaşmasının da baş mimarlarından biri olarak gösteriliyordu...
TRT'nin İsmail Cem'le Rönesans Dönemi
Cem, o dönemde uzun süre başsız kalan TRT'de genel müdür olarak da görev yaptı ve TRT'de Rönesans dönemine imza attı. CHP-MSP koalisyonunun Başbakanı Bülent Ecevit tarafından 14 Şubat 1974'de TRT Genel Müdürlüğü'ne atandı. Ancak siyasi kutuplaşmanın keskin olduğu dönemde "milli güvenliğe aykırılık" gerekçesini taşıyan bir kararname ile görevden alındı. İsmail Cem, TRT'de neler yaptı?
500 gün süreyle görevde kaldı. Tam anlamıyla bir Rönesans dönemine imza attı ve birçok yenilik yaşattı. Daha Avrupai bir yayın dönemi başlattı.
TRT'de çalışkan, dinamik ve nitelikli bir ekip kurdu. Halûk Şahin, Mehmet Barlas, Hıfzı Topuz; İsmail Cem'in TRT'deki A Takımı arasında yer aldı.
Cem'in döneminde haftada 20 saat olan televizyon yayını 50 saate yükseldi. Haber programları 3 saatten 7 saate, eğlence, müzik, spor yayınları 10 saatten 20 saate, kültür ve eğitim yayınları da 7 saatten 23 saate çıktı.
Orhan Gencebay ilk kez Cem döneminde televizyona çıktı.
Türkiye ilk kez Eurovision yarışmasına katıldı.
TRT'yi hem sola hem de sağa açtı.
Necip Fazıl Kısakürek onun döneminde ekrana çıktı.
Televizyon Dünya Kupası maçlarını naklen yayınlamaya başladı
TRT'de il radyoları yerine TRT1, TRT2, TRT3 radyosu yayına başladı.
TRT3 FM yayına geçti [24 Ocak 2007]
Bu Ne Kötü Bir Rastlantı! Türkiye tarihinde önemli yer tutan trajedilerin birçoğunda 24 Ocak tarihi öne çıkıyor. Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan, gazeteci Uğur Mumcu, tiyatrocu Mümtaz Sevinç 24 Ocak'ta hayatlarını kaybetti. Aynı gün Türk siyasetine damgasını vuran isimlerden biri olan İsmail Cem, kansere yenik düştü. İşte 24 Ocak'ta gündemi değiştiren trajik olaylar:
Gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu katledildi. [1993]
Diyarbakır'ın sevilen Emniyet Müdürü Gaffar Okan uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Hizbullah operasyonları ile dikkat çeken ve Hizbullah'ın ölüm listesinde birinci sırada yer alan Okan, Uğur Mumcu'nun bombalı saldırıda öldürülüşünün 8. yılında öldürüldü. [2001]
Tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanı sıra dublaj sanatçısı olan Mümtaz Sevinç, Üsküdar'daki evinde kız arkadaşı Banu Baldır tarafından bıçakla öldürüldü. [2006]
Dışişleri eski Bakanlarından İsmail Cem, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. [2007]
Ara Sıcak!
Barış Manço ve Cem Karaca'yı böyle özel bir röportaj için ilk kez biz bir araya getirdik. Cağaloğlu'ndeki Milliyet'in en üst katındaki HEY Dergisi'nde buluştuktan sonra yola koyulduk. Samatya sahillerinde fotoğraflarımızı çektik.
Çekimler bitti. Hazırladığımız soruları iki sanatçımıza verdik. O gün; günlerden cumaydı. Cem ve Barış, cevaplarını pazartesi günü yazılı olarak gönderdiler. Bize de soruların altına verdikleri cevapları dizmek kaldı. Birbirlerinin neler dediklerini onlar da HEY okurları gibi bir hafta sonra dergiden okudular..
Sevgilerim ve saygılarımla..
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.