"ANADOLU ATEŞİ" TUNUS'TA YANDI!

"ANADOLU ATEŞİ" TUNUS'TA YANDI!

Uluslararası Kartaca Festivali'ne davet edilen Anadolu Ateşi topluluğu, sunduğu gösteri sonrası 7 bin Tunuslu tarafından ayakta alkışlandı.

7 bin kişi izledi

Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, Tunus'un Kartaca Antik Kenti'nde düzenlenen "Uluslararası Kartaca Festivali" kapsamında Kartaca Antik Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. "Anadolu Ateşi Evolution" adlı gösterisiyle Anadolu kültürünü, Anadolu dansları ve ezgileri ile anlatan topluluk, gecenin sonunda yaklaşık 7 bin Tunuslu tarafından ayakta alkışlandı.

Efes'te oynamak isteriz

Gösterinin ardından soruları yanıtlayan Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, şunları söyledi: "Bizim için tarihi mekanlar önemli. Çünkü koreografimizin içeriğiyle örtüşüyor. Daha önce Mısır'da Giza Piramitleri, Ürdün'de Petra Antik Kenti, ısrail'de Sezerya Antik Kenti, Abu Dabi'de El Cahiri Kalesi'nde oynadık. Dünyanın her yerinde antik mekanlarda oynuyoruz. Sadece Türkiye'de antik mekanlar bize kapalı. Oysa Efes'te oynamayı çok isteriz."

Dünyanın en hızlı ve en büyük dans topluluğu Anadolu Ateşi, gittiği yabancı ülkelerde en muhteşem sahnelerin yanısıra antik tiytro sahnelerindede gösterilerini sunmaya devam ediyor.

Bugüne kadar yurtdışında birçok antik tiyatro sahnesinde gösterileri yapan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, geçtiğimiz akşam Tunus Kartaca Antik Tiyatrosu'nda yaklaşık 7 bin sanatseverle biraraya geldi.

Ana konsepti, 'Medeniyetlerin Buluşması' olan, gösterilerinde birlik, beraberlik ve kardeşlik çağrıları yapan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, Türkiye'nin yurtdışı tanıtımına önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Bugüne kadar 80 ülke, 244 şehir ve 3 bin canlı performans ile 20 milyon izleyici karşına çıkan Anadolu Ateşi, Türkiye'de de yaptığı gösterilerle de büyük beğeni topluyor.

Dünyanın en görkemli sahnelerinde ve tarihi değeri yüksek olan antik tiyatrolarda Türk Bayrağı altında gösterilerini sunan topluluk, geçtiğimiz Pazar Tunus'ta sahne aldı. Tunus'taki Antik Kent Kartaca'da antik tiyatroda 'Ululararası Kartaca Festtivalleri' kapsamında sahne alan Anadolu Ateşi, büyük beğeni topladı.2'nci kez Tunuslu izleyiciyle buluşan Andolu Ateşi, sahne aldığı tarihi Kartaca Antik Tiyatrosu'nda gösteri sırasında ve sonrasında sık sık ayakta alkışlandı.

Anadolu Ateşi'ne yakışan mekanlar

Daha önce Ürdün Petra Antik Tiyatrosu, Suriye Palmyra Antik Tiyatrosu, Tunus Carthage Antik Tiyatrosu, Mısır Giza Piramitleri'nin önü, Fransa Paris Tracodero Meydanı Eiffel Kulesi, Abu Dabi El Cahiri Kalesi, Mısır Kahire'de Selahattin Kalesi, İsrail Sezerya Antik Kenti gibi önemli tarihi mekanlarda gösterilerini sunan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, 70 kişilik dansçı ekibiyle bu sahnelerde tekrar seyirciyle buluşacak.

Ayrıca Önümüzdeki ay içeresindede ilk kez Libya Sabratha Antik Tiyatrosu'nda Andolu Ateşi Evolution gösterisi ile seyirci karşısında olacak.Dünyada milyonlarca izleyiciye Anadolu kültürünü, Anadolu müziği ve danslarıyla harmanlayarak anlatan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, Türkiye'nin yurtdışı tanıtımına sağladığı katkılarla da büyük bir gurur kaynağı olmaya devam ediyor.

Dünyada antik tiyatrolar dahil olmak üzere en büyük sahnelerde gösteri yapan ve yapacak olan topluluk, Türkiye'de ise bu imkandan yararlandırılmıyor. Yurtdışında; yetkililer en güzel mekanlarında Anadolu Ateşi'nin sahne alabilmesi için her türlü imkanı ve kolaylığı sağlarken, Türkiye'de ise antik tiyatroda sahne aldığı için mahkemeye veriliyor. Anadolu tarih ve kültürünü dans sanatıyla, yerli ve yabancı turistlere anlatarak büyük bir kültür hizmeti sunan Anadolu Ateşi, Antalya'da bulunan tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yaptığı gösterilerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mahkemeye verilerek cezai işlem görmekle karşı karşıya bırakılıyor.

Türkiye'nin adını; yurtdışında yaptığı gösterilerle daha da geniş kitlelerin duymasını sağlayan ve milyonlarca yabancı izleyici tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan topluluk, kendi ülkesinde Aspendos'ta yaptığı gösteriler yüzünden mahkemeye gitmek zorunda. Yurtdışındaki tarihi mekanlarda gösterilerini sunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, Anadolu Ateşi'ne yakışan mekanlardan davetler geldiğini ifade ediyor. Kartaca Antik Tiyatrosu'nda yapılan gösteriden sonra duygularını belşrten Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Kuzey Afrika'da ağırlıklı olarak Mısır'a çok turne yaptık. Tunus'a daha önce bir defa gelmiştik. Önümüzdeki ay Libya'ya turne yapacağız. Tunus önemliydi. Çünkü ilk gösteri başka bir mekandaydı ve küçük bir grupla gelmiştik. Bu turneye 70 kişilik bir dansçı kadrosuyla geldik ve Kartaca Antik Tiyatrosu'nda oynadık. Çok büyük bir tiyatroydu. Önemli tarihsel bir mekan. Bizim için tarihi mekanların değeri çok büyük. Çünkü koreografimizin içeriğiyle örtüşüyor. Daha önce Mısır Giza piramitleri, Paris Eyfel Kulesi'nin önü. Mısır'da Selahattin Kalesi, Abu Dabi'de El Cahiri Kalesi, Ürdün'de Petra Antik Kentinde, İsrail'de Sezerya Antik kenti gibi birçok tarihi mekanda sahne aldık. Libya'da önümüzdeki ay yapacağımız gösteri de bir antik tiyatroda olacak.

Yurtdışında tarihi mekanların bize açık olması ve bir çok gösterimizi bu tarihi mekanlarda yapmak bizi mutlu ediyor. Sadece Türkiye'de antik mekanlar bize kapalı. Dünyanın her yerinde antik mekanlarda oynuyoruz. bu açıdan da sevindirici birşey. Ağırlıklı olarak bizim oyunumuzu bu mekanlara yakıştırdıkları için, yabancı ülkelerin ilgili organizatörleri, bu mekanlarda sahne almamız için davet ediyolar. Festivaller dışında ağırlıklı olarak Anadolu Ateşi ve Troya'ya hangi mekan yakışırsa, ona göre teklifte bulunuyorlar. Bu sebeple hem önemli bir tarihsel buluşma oluyor, hem de bizim koreografimize yakıştığı için biz de seviniyoruz.

Troya atını Mısır piramitlerinin önüne getirmek, Kuzey Afrika'daki eski Roma kentlerinde oynamak, Lübnan'da eski Roma kentlerinde oynamak, bizim açımızdan çok güzel.Çünkü bu yapıtların en önemlileri de Türkiye'de. Malesef Türkiye'de böyle bir eksiklik var. Ama yurtdışında oynayarak, bu eksikliğimizi gidermek bizi mutlu ediyor"

Efes'te turistler sanatsal etkinliklerden yoksun

Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mutafa Erdoğan, İzmir'de bulunan Efes antşk kentine gelen turistlerin sanatsal etkinlik izleme şansının olmadığını belirtirken şunları dile getiriyor.

"Aspendos'ta şu an sadece Devlet Opera ve Balesi'nin etkinliklerine izin veriliyor. Sebebini de anlamış değiliz. Yine seyirci giriyor, yine o mekana otobüsler gidiyor. Desibel sınırlamasına zaten biz başından beri dikkat etmiştik. Bu sene yapılan etkinliklere de baktık, çok fazla seyirci de geldi. Herhangi kısıtlama yok. Ama sadece kültür bakanlığının sanatçıları için geçerli. Bu adil bir durum değil. Gönül isterdi ki, Anadolu Ateşi Türkiye'deki birçok antik mekan da oynasın.

Artık Antalya için bizim de bir talebimiz yok artık. Çünkü Antalya'da Gloria Aspendos Arena isimli kendi mekanımız var. Ama neden Efes'te oynamayalım. Neden başka antik kentler ve onların tiyatrolarında da gösterilerimizi sunmayalım.Side Antik Tiyatrosu'nda da oynayabilitiz. Aspendos dışında bir çok antik tiyatroda oynamamız mümkünken, özellikle Efes bölgesinde bir eksiklik de var. Türkiye'ye gelen turistler o bölgede sanatsal etkinlikler izleyemiyor. başka tiyatro da yok. Efes'te gösterilerimizi sunmayı çok isteri"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.