Anadolu Ateşi'nden... SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ!
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, öğrencileri kültür ve sanat yolculuğuna çıkartıyor.
Türkiye'nin dört bir tarafından İstanbul'a gelen ve maddi durumları Troya'yı izlemeye elverişli olmayan yaklaşık 3 bin 500 öğrenci, 23 Haziran Çarşamba günü kendileri için yapılacak olan 'Troya' özel gösterisini bir ders gibi izleyecek.
Türkiye'nin adını yurtdışında yaptığı muhteşem gösterilerle milyonlara duyuran Anadolu Ateşi Dans Topluluğu ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, öğrencilere yönelik bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Anadolu halk danslarını en güzel biçimde sanatseverlere yansıtan Anadolu Ateşi, gösterileriyle herkesi büyülerken öğrencilere de yeni gösterisi 'Troya'yı izleme fırsatı tanıyor.
İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda 23 Haziran Çarşamba akşamı, ana sponsor Vodafone ve Garanti Bonus'un katkılarıyla yapılacak olan 'Troya' gösterisi öncesinde; Türkiye'nin dört bir tarafından gelecek ve maddi durumları bu tür gösterileri izlemeye olanak sağlamayan öğrencilere özel bir 'Troya' gösterimi yapılacak.
Okul yöneticileriyle yapılan görüşmeler sonrasında, öğretmelerin belirleyeceği maddi durumu iyi olmayan yaklaşık 3 bin 500 öğrenci Troya gösterisini ilk defa ücretsiz izleme şansı yakalayacak. Dünyanın dört bir tarafında en iyi mekanlarda sanatseverlerle buluşan Troya gösterisini izleyen öğrencilerden, gösteriden sonra yorum ve görüşlerini belirtecekleri bir kompozisyon yazmaları istenecek. Yazılan kompozisyonlara, öğretmenleri not verecek.
En başarılı bulunan ve en yüksek notu alan 3 öğrenci ailesiyle birlikte, yurtdışında yapılacak olan herhangi bir Anadolu Ateşi turnesine davet edilecek. Maddi durumları elverişli olmadığı için bu tür gösterileri izleme şansı olmayan öğrenciler, Anadolu Ateşi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın bu sosyal sorumluluk projesi sayesinde kültür ve sanata yolculuk yapma şansını yakalamış olacaklar.
İlk uygulama Belçika'da yapıldı
Sanata, eğitime ve kültürümüze sağladığı katkılarla milyonların gönlünde en üst sırada yer alan Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, öğrencilere yönelik başlattığı sosyal sorumluluk projesini tüm Türkiye'ye de yaymayı hedefliyor. İlk uygulama 27 Kasım'da Belçika'nın Hasselt Eyaleti'nde gerçekleştirilmiş, buradaki okullar tatil edilerek yaklaşık 3 bin ortaokul ve lise öğrencisi Troya gösterisini izlemişti.
Hasselt ve Limburg Eyalet belediyeleri ile Anadolu Ateşi'nin beraber yürüttüğü bu çalışmayla okul yöneticileri, öğrencilerden bu gösteriyle ilgili birer ödev hazırlamalarını istemişti. Okullarında ders olarak gördükleri Troya efsanesini canlı canlı yaşama olanağını yakalayan Belçikalı öğrenciler, gösteriden sonra dansçıları dakikalarca ayakta alkışlamışlardı.
Belçika'dan sonra Türkiye'de de ilk kez öğrencilerin izleyeceği Troya gösterisinden önce Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, sahneye çıkarak bilgiler verecek. Sahnede Troya efsanesini anlatacak olan Erdoğan, gösteride rol alan dansçıların canlandırdıkları karakterlerden tek tek bahsederek ve öğrencilere tanıtacak. Öncelikle eğitime büyük önem veren, 'Anadolu Kültürü'nü dünyaya kendi halk danslarımızla tanıtan ve öğrencilere her zaman destek olmaya çalışan projenin mimarı Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, bu sayede öğrencilerin kültür eğitimine büyük katkılar sağlamış olacak. Erdoğan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile birlikte aldıkları olumlu tepkiler sonrasında bu çalışmayı proje haline getirip daha da büyütmeyi hedeflediklerini söyleyerek şunları dile getirdi:
"Dünyanın dört bir tarafında neredeyse gösteri yapmadığımız yer kalmadı. Her millet ve kesimden çok olumlu tepkiler aldık. Gösterilerimiz her zaman ayakta alkışlandı. Topluluk olarak sanat ve eğitime büyük önem veriyoruz. Mesela; Belçika'da yaptığımız Troya gösterisinde oradaki bütün okullar tatil edildi ve öğrenciler gösterilerimizi izledi. Türkiye ve Anadolu Kültürü'nü danslarla gözlemlediler.
Öğrenciler, yazdıkları kompozisyonlarda övgüler ve güzel izlenimlerini belirttiler. Bu durum bizim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Şimdi de Türkiye'de benzer bir projeyi hayata geçiriyoruz. Biliyoruz ki, bizleri izlemek isteyen ama maddi durumları elverişli olmayan milyonlarca insan var. Özellikle; tarihimizin ve kültürümüzün halk danslarıyla nasıl bütünleştiğini merak eden öğrencilerimiz var. Ancak maddi durumları uygun olmadığı için bu haktan mahrum kalıyorlar.
Bu konuyu çok uzun zamandır düşünüyordum. Ve bu adımı, yaptığım görüşmeler ve çalışmalar sonrasında geniş çaplı olarak atmaya karara verdim. 2010 Ajansı ile birlikte, ilk olarak İstanbul'dan başlayacağız ve sonrasında Türkiye'ye yayacağız. Bu sosyal sorumluluk projemiz sayesinde Anadolu Ateşi ve Troya gösterilerini izlemeyen öğrenci kalmayacak. Gösterimizi izlemeye maddi durumu elvermeyen öğrencilerimize kültür ve sanata tarihi bir yolculuk yaptıracağız"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.