Hulûsi TUNCA
BARIŞ MANÇO'NUN KÖŞKÜ MÜZİKEVİ VE MÜZE OLUYOR.. SAYIN SELAMİ ÖZTÜRK ÜÇ
Barış Manço 'buralardan gideli' yıllar oldu.. Saymadım kaç yıl oldu... Saymadım; çünkü o sadece buralardan gitti! Bir başka boyutta hâlâ aramızda, yanımızda? Çok şükür ki, ardından 'nihayet' İYİ bir haber çıktı gazetelerde? Şöyle ki;
Şu anda 30'lu yaşlarını sürdüren pek çok gencin çocukluk yıllarında kendi evinin adresinden sonra en iyi bildiği adres sanırız 'Barış Manço Moda 81300 İstanbul'dur. Müzisyen kimliğinin yanı sıra 1980'li yıllarda yapmaya başladığı programlarla televizyonculuğa da kendine özgü bir soluk getiren Manço, "7'den 77"ye adlı programını yıllarca hep bu adresi vererek bitirdi. İstanbul'u bilmeyenlerin gözünde o zaman Moda'nın kocaman bir Barış Manço imparatorluğu olduğunu düşündürecek kadar etkili olan adres, yıllarca çoğu çocuk için büyülü bir kapının anahtarı gibiydi. Aradan yıllar geçti Barış Manço aramızdan ayrıldı. Ailesi ise başlarına gelen tatsız olayların ardından 'Barış Manço Moda 81300 İstanbul' adresini terk ederek başka bir yerde yaşamaya başladı. Birtakım maddi ve hukuki problemler yüzünden eşiyle bir ömrü paylaştığı evi satılan Lale Manço uzun süre burayı devletin alıp bir müze haline getirmesi için uğraştı. Ama tüm çabalara rağmen köşk el değiştirerek kimsesizliğe terk edildi.
Köşk'ün Kaderi Değişiyor
Bu durumdan rahatsız olan ve köşkün bir başka şekilde kullanılması için girişimlerde bulunan Kadıköy Belediyesi şu sıralar yıllardır boş kalan köşkün kaderini değiştirmek üzere. Köşkü, şimdiki sahibi olan Halk Bankası'ndan 10 yıllığına kiralayan Kadıköy Belediyesi, burayı bir müzikevine dönüştürmeyi planlıyor.
Şu günlerde evin bulunduğu Moda Yusuf Kamil Paşa Sokağı'nı bu yüzden tatlı bir heyecan sarmış durumda. Gazete haberlerini okuyarak müzikevinin çoktan açılmış olduğunu düşünen gençler sürekli köşkün kilitli kapısını aşındırıyor. Manço ailesinin komşuları ise yıllardır boş duran evdeki ani hareketlenmeye bir anlam vermeye çalışıyor.
Yıllardır boş duran evin duvarları Manço hayranlarının sanatçının ölümünden sonra bıraktığı notlarla doldurulmuş. Ana kapıda '34 BM 777' yazılı bir plaka duruyor. Kadıköy Belediyesi aracılığıyla Manço'nun müzik evine dönüştürülecek köşkünü gezerken iç geçirmemek mümkün değil.
Karyolası Bile Duruyor
Manço'nun evi, Moda Burnu'na yakın dar ve uzun bir sokakta küçük bir kilisenin karşısında yer alıyor. Önünde geniş bir bahçesi var. Yaşlı bir palmiyenin gölgelediği bahçeden geçip, birkaç basamak merdivenle köşkün iki kanatlı demir giriş kapısına varılıyor. Girişin tam karşısında bir süs havuzu var. Sağ taraf salon ve sol taraf mutfağa açılan yemek odası.
Ev, girer girmez uzun yıllardır boş olmasına rağmen bırakılan eşyaların fazlalığı nedeniyle daha dün boşaltılmış izlenimi veriyor insana. Salonda Manço'nun bestelerini yaptığı meşhur Steinway kuyruklu piyanosu ve seyahatlerinden getirdiği cam objelerin durduğu dolaplar var. Salonun karşısında arka taraftaki kış bahçesine bakan yemek odası ise masasından dolaplarına kadar tam tekmil yerinde. Salon ve yemek odasının arasındaki boşlukta üst katlara çıkan merdivenler uzanıyor. Manço'nun yatak odasının bulunduğu aydınlık orta kata girerken insan ister istemez kendini tedirgin hissediyor.
Sol taraftaki yatak odasında karyola, gardırop, makyaj masası ve tavana kadar uzanan antika aynalı şifoniyer duruyor. Evin geneline Osmanlı dönemi antika eşyalar hakim. Karşıda misafir yatak odası olduğunu düşündüren ikinci yatak odası ise işlemeli eşyalarla hâlâ göz dolduruyor. En üst kat çocuklara ayrılmış. İki odanın sağında kalan küçük bir çatı arasına ise çocukların duvarlarına boyayla el izlerini bıraktıkları küçük bir oyun alanı var.
Ev her ne kadar yeni terk edilmiş izlenimi verse de bakımsızlıktan dökülen duvarlar, çocuklardan kalan şişme bir koltuk, kenarda köşede duran kitap ve broşürlerle ve bir de Manço'nun bir konserinin orada bırakılmış afişiyle iç burkucu bir görünüm arz ediyor. İnsan odaları gezerken yıllar önce Barış Manço'nun ailesiyle yaşadığı bu evin duvarlarının çok değil birkaç ay sonra çocuk seslerinin müziğe karıştığı bir armoniyle yankılanacağını düşünmeden edemiyor.
2008'in Mart ayında açılması planlanan bu müzikevinin üst katı Manço'nun ailesi izin verirse evde bırakılan sanatçıya ait eşyaların da sergilendiği bir Barış Manço Müzesi haline dönüştürülecek. Böylece 'Barış Manço Moda 81300 İstanbul' adresinin nasıl bir yer olduğunu merak eden bir zamanların çocukları hayallerinin bu en önemli adreslerinden birini ziyaret etme şansı bulabilecek.
İlk kitaplar benden
Proje; Kadıköy Belediyesi'ne ait ya.. Ben de şimdi buradan Kadıköy Belediye Başkanı Sayın Selami Öztürk'e seslenmek istiyorum..
Sayın Başkanım; üç tane teklifim var!
Bir; Bu köşkün bir de kütüphanesi olsun.. Bu kütüphaneye Barış Manço ile ilgili ne kadar yazılı ve görsel medyadan derlenmiş malzeme varsa konulsun.. İlk malzemeler benden:
BARIŞ MANÇO: UZUN SAÇLI DEV ADAM- O BİR MASALDI
Ve
HEY GİDİ GÜNLER- BİR BEST OFFF ÇEKSEM 70'Lİ YILLAR
adlı kitaplarımı bu köşkte açacağınız Barış Manço Kütüphanesi'ne hemen vermek istiyorum. Birinci kitabın adı üzerinde? İkincisinde ise benim 70'li yıllarda HEY dergisinde çıkan röportajlarımdan seçmeler var ki, bu kitapta bir dolu Barış Manço röportajı da bulmanız mümkün..
Barış Manço Dükkanı
Gelelim ikinci önerime;
Londra'daki Madame Tussauds Müzesi'ni baştan sona gezdikten sonra tam çıkışa gelince bir dükkanla karşılaşıyorsunuz. Bu dükkanda o müzede ne gördüyseniz var? Video kasetlerden, CD'lere, maketlerden, anahtarlıklara kadar?
Ben de diyorum ki; Barış Manço Müzesi'nde bir de Barış Manço Dükkanı bulunsun. Bu dükkanda, sevgili Barış'ın;
-Plakları [evet evet yanlış okumadınız plakları?]
-Kasetleri
-CD'leri
-Video Kasetleri
-Posterleri, kartpostalları, resimleri
-Anahtarlıkları
-Bibloları
-Heykelleri ve heykelcikleri
-Mumları
-İlk ve tek sinema filminin video kasetleri
-Hakkında yazılan kitapları
SATILSIN? Kazanılan parayla da müziğe gönül vermiş ama maddi durumu iyi olmayan çocuklarımıza, gençlerimize burs verilsin, kurs verilsin, ders verilsin..
Üç; Açılış Barış Manço'nun Doğum günü olan 1 Ocak 2008 tarihine yetiştirilsin..
Vallahi benden söylemesi.. Gerisi sayın Başkan'ımızın bileceği?
Haaa bir de;
Sözüm televizyonda 'öteki taraf'la fazla ilgilenen bir kardeşime..
Tanrı aşkına bırak artık Barış Manço'nun ruhunu taşıdığını iddia eden çoluk çocuğu ekrana çıkartmayı? Ayıp mı oluyor günah mı oluyor orasını kestiremiyorum işte..
Sevgilerimle.. Saygılarımla..
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.