Bimeras Kültür Vakfı Yönetim Kurulu... HINCAL ULUÇ'U "EN SAMİMİ SEYİRCİ" SEÇTİ!

Bimeras Kültür Vakfı Yönetim Kurulu... HINCAL ULUÇ'U "EN SAMİMİ SEYİRCİ" SEÇTİ!

Hıncal Uluç; "Bu ne boktan dans!" diye yazdı, "En samimi seyirci" ödülüne layık görüldü.

İDANS, Hıncal Uluç'u dansa davet ediyor

Bimeras Kültür Vakfı tarafından düzenlenen iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen ve Fransız koreograf Emmanuelle Huynh'un Cribles Live eserinin sahnelendiği program için köşesinde "bu ne boktan dans!" ifadesini kullanan Hıncal Uluç, iDANS Festivali tarafından "En Samimi Seyirci" ödülüne layık görüldü.

iDANS yönetimi, Hıncal Uluç'u ödülünü almak üzere 31 Ekim Pazar günü garajistanbul'da yapılacak olan ve ayrıca Jardin d'Europe - Avrupa Birliği Çağdaş Dans Ödülü'nün sahibini bulacağı ödül törenine davet etti.

Hıncal Uluç'a sahne daveti

Hıncal Uluç'un, Sabah Gazetesi'nde 26 Ekim 2010 Salı günü "Sanat Nedir?" başlığı ile yayımlanan yazısında, İDANS 04 festivali kapsamında sahnelenen Crible Live adlı eseri "kendisinin de iki gün çalışarak yapabileceğini" iddia etmişti. iDANS, Hıncal Uluç'a yaratıcı potansiyelini dans alanında da değerlendirebilmesi ve yazısında dile getirdiği iddiasını gerçekleştirebilmesi için bir teklifte bulundu.

Bimeras Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Silier'in Sayın Hıncal Uluç'a gönderdiği davet mektubu:

Sayın Hıncal Uluç,

Sizi dansa davet ediyoruz!

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki Emmanuelle Huynh gösterisini bazıları çok beğendi, bazıları ise beğenmedi. Bu bizim için çok güzel bir durum. Herkesin beğendiği ve hiçbir tartışma açmayan çağdaş sanat eserlerini kuşkuyla karşılarız. Sizin de beğenmeyenler arasında yer almanıza saygı duyuyoruz. Bu gösteriyle ilgili olarak kullandığınız "yahu bu ne boktan dans!" ifadesini çok samimi bulduk ve size "En Samimi iDANS Seyircisi" ödülünü vermeye karar verdik. Ödülünüzü almak üzere 31 Ekim Pazar günü garajistanbul'da yapılacak olan, Jardin d'Europe Avrupa Birliği Çağdaş Dans Ödülü'nün sahibini bulacağı ödül törenini onurlandırmanızı rica ederiz.

CRR'deki Emmanuelle Huynh gösterisini "bunu ben de yapabilirim" gerekçesiyle beğenmediğinizi okumuş bulunuyoruz. Bu gerekçelendirmenin her ne kadar "modern öncesi" bir döneme ait olduğunu düşünsek de ve yazınızda saydığınız "dahi"lerden Picasso'nun resimleri de benzer gerekçelerle zamanında tepki toplamış olsa da, sizin dans öğrenme kararlılığınızı büyük sevinçle karşıladık. Yazınızda belirttiğiniz gibi rastgele seçtiğiniz dokuz kişiyle size Emmanuelle Hunh'un Crible Live adlı eserini öğretmeye hazırız.

Topluluğun Türk dansçıları Ayşe Orhon ve Kerem Gelebek halen İstanbul'da bulunmaktalar ve sizinle (ve seçtiğiniz arkadaşlarınızla birlikte) stüdyoda yazınızda belirttiğiniz iki gün boyunca bu dans eserini çalışmaya hazırlar. Ancak, adı geçen gösteride izlediğimiz "kendini tam serbest bırakma" ve "tam kontrol" durumlarını vücudunuzda aynı anda yaşatmanın çok zor bir teknik olduğunu ve bu iki gün boyunca bayağı bir terleyeceğinizi söylemeliyim.

Çalışmanızın sonucunu da İstanbullu sanatseverlere sunmaktan gurur duyacağız. Şahsınıza ve arkadaşlarınıza da Avrupa standartlarında bir sanatçıya ödediğimiz gösteri ücretini de ödemekten mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz. Ayrıca, gösterinizden elde edilecek bilet gelirini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin teknik imkanlarını geliştirmeleri amacıyla Modern Dans Bölümü'ne bağışlayacağımızı, böylece Türkiye'de yeni başarılı dansçıların yetişmesine katkıda bulunmayı istediğimizi belirtmek isteriz.

Sayın Hıncal Uluç, lütfen kendinizi küçümsemeyin. Her insan doğduğunda büyük bir sanatçı olma potansiyeli taşımaktadır. Bu potansiyelin ortaya çıkması yaşla da ilgili değildir. Çağdaş Butoh dansının kurucularından Kazuo Ohno bu dans akımını 50 yaşından sonra geliştirmiş ve 1 Haziran 2010'da 103 yaşında ölene dek sahneye çıkarak seyircilerini büyülemeye devam etmiştir.

iDANS Uluslararası Çağdaş Dans ve Performans Festivali'nin 2011 yılında hazırlayacağımız beşincisini 05 sayısını ters çevirerek 50 yaş ve üzeri sanatçılara ayırmayı planlamaktayız.

Bu festivale, bu sene iDANS'ı ziyaret eden Fransız çağdaş dansının kurucularından Jerome Bel'le birlikte yeni bir eser hazırlamanızı teklif ediyoruz. Yeni eserinizin bütün prodüksiyon masrafları iDANS Festivali tarafından karşılanacaktır. Her ne kadar CRR'deki gösterideki gibi Xenakis'in bestesi Persephassa'yı canlı olarak sunmak mümkün olmasa da; sizin gösteriniz için çağdaş bestecilerden canlı müzik sağlamaya çalışacağız. Tabii ki çoğu çağdaş dans eserinde olduğu gibi hiç müzik kullanmamayı da tercih edebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.