Burhan Doğançay... EN DEĞERLİ TÜRK RESSAM HAYATINI KAYBETTİ!

Burhan Doğançay... EN DEĞERLİ TÜRK RESSAM HAYATINI KAYBETTİ!

Ünlü ressam Burhan Doğançay (84) tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN DEĞERİ

1987 yılında yaptığı 'Mavi Senfoni' adlı tablosu 2009 yılında 2 milyon 200 bin lira gibi rekor bir rakamla satıldığından ve dünyanın en değerli 250 sanatçısı arasına girdiğinden beri Burhan Doğançay, Türkiye'nin yükselen değeriydi. Yıllardır resimleri dünyanın en önemli müzelerinde sergilendi, hakkında yabancı sanat eleştirmenleri tarafından kitaplar yazıldı, ama Türkiye onu çok sonradan keşfetti.

TÜRKİYE'NİN EN PAHALI RESSAMI HAYATINI KAYBETTİ

Son yıllarının büyük bölümünü Bodrum Turgutreis'teki evinde geçiren sanatçı, yaşarken, 'En pahalı Türk ressamı' ünvanını aldı. Doğançay (84) tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

"HEDİYE EDİYORUM MÜZAYEDELERDE SATIYORLAR"

Doğançay verdiği bir röportajda dert yanmış "Türkiye'de herkes sanatla ilgilensin diye çocuğu olana, kızı evlenene, ev alana tablomu hediye ediyorum, ama onlar da müzayedelere satıyor. Beni üzen, paraya ihtiyacı olmayan kimselerin bunu yapması. Belçika ya da Hollanda'da kişinin elindeki resim beş kuşaktır ailesinde. Bizde maalesef öyle bir kültür yok." demişti

BURHAN DOĞANÇAY KİMDİR?

1929 yılında dünyaya gelen sanatçı, sanat eğitimini ilk olarak babasından ve tanınmış ressam Arif Kaptan'dan aldı.

Babasının teşvikiyle başlayan resim çalışmaları, Ankara Üniversitesi'nde aldığı hukuk eğitiminin ve 1955'te Paris'te bitirdiği ekonomi doktorasının önüne geçerek sanat serüveninin başlangıcı oldu.

Paris'teki öğrencilik yıllarında La Grande Chaumiere'de resim çalışmalarına katıldı. 1961'de 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne beş resmi kabul edildi. 1962 yılımda New York'a gitti. New York duvarlarıyla başlayacak önemli esin kaynağı olan ''Duvarlar'' serisine de aynı yıllarda başladı.

1975 yılında buradan yola çıkan sanatçı, 114 ülkeyi kapsayacak olan "Dünya Duvarları" fotoğraf projesine başladı. 1982'de bu projenin ürünlerini, Paris'te Georges Pompidou da "Fısıldayan Duvarlar" adı altında ilk kez sergiledi.

1983'te Fransa'nın ünlü halı merkezi Aubusson'dan sanatçının tasarımları duvar halısı olarak dokunmaya başlandı. 1986'da büyük bir onarım geçiren Brooklyn Köprüsü'nün 19 adet büyük boy fotoğrafı New York kentinin 100.yıl kutlamalarında (1998) JFK Uluslararası Havaalanı'nda iki yıla yakın bir süre sergilendi. Daha sonra bu fotoğraflar ''Walls of the World'' adı altında kitap olarak yayınlandı.

2001 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı desteği ile ilk Retrospektif Sergisi'ni İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdi. 2003 Haziran ayında sanatçının, ''Hat Sanatına Saygı'' isimli çalışması Brüksel'deki yeni Avrupa Parlamentosu binasına asıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.