ÇOCUK VE ERGENLERDE CİNSEL GELİŞİM!
Kültür Koleji'nin velilere yönelik olarak düzenlediği "Çocuk ve Ergenlerde Cinsel Gelişim" konulu seminerde çocuk ve ergenlerde cinsel eğitim konusunda bilgi paylaşımı yapıldı.
Kültür Koleji'nin velilere yönelik olarak düzenlediği "Çocuk ve Ergenlerde Cinsel Gelişim" konulu seminerde İ.Ü. Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Karakelle anne-babalarla buluştu. Kültür Koleji'ndeki seminerde, çocukların cinselliğe dair sorularının nasıl yanıtlanacağı, cinselliğe duyduğu merakın ne kadarının hoş görüleceği, sağlıklı bir cinsel gelişim göstermesi için neler yapılması gerektiği gibi konularda bilgi paylaşımı yapıldı.
Cinsel gelişimin doğum öncesinde cinsiyetin belirlenmesi ile başlayıp yaşamın sonuna kadar devam eden bir süreç olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr Sema Karakelle, çocuklarda cinsel kimlik kavramının okul yaşamının başlamasıyla kesinleştiğini söyledi.
Cinsiyetin dünyaya ait bir kavram olduğunu ve bilişsel açıdan diğer kavramlar gibi öğrenilebileceğini anlatan uzman, çocuğun bu süreç boyunca bir dizi hata yapabileceğini, bu hataların anne-babalarda örneğin uzun -kısa gibi yanlış kavramlaştırmalarından daha fazla endişe uyandırdığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Sema Karakelle, çocukların her türlü oyuncak ve oyun türünde kendilerini sınadıklarını belirterek " Bu nedenle çocukları oyuncak seçimi konusunda engellememeliyiz.
Ancak cinsiyetine uygun olmayan oyuncak seçimini de desteklememeli veya cezalandırmamalıyız" dedi.
Karakelle, çocukların cinselliğe dair sorularının yaş düzeyine göre uygun, açık, sade ve mutlaka yanıtlanması gerektiğinin altını çizdi. Anne-babaların yanıtlayamayacağını düşündüğü sorularda, güvendiği bir yetişkin bulup, çocuklarını ona yönlendirebileceklerini veya kitap vb. basıl materyallerden faydalanabileceğini açıkladı.
Sema Karakelle Kimdir?
Yrd. Doç.Dr. Sema Karakelle, 1962 yılında İstanbul'da doğdu. 1983 yılında İstanbul Üniversitesinden lisans, 1985 yılında Marmara üniversitesinden yüksek lisans ve 1998 yılında Hacettepe Üniversitesinden doktora derecesini aldı. 2000 yılında, üniversiteye geçmeden önceki meslek yaşamı boyunca psikolog olarak her düzeyde eğitim kurumunda çalıştı. 2005 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Üst biliş ve bilişsel gelişim üzerine yayınlanmış çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.