Dârülelhan... KURULUŞUNUN 100. YILINA ÖZEL KONSER!

Dârülelhan... KURULUŞUNUN 100. YILINA ÖZEL KONSER!

Ülkemizin ilk resmî Türk müziği okulu olan Dârülelhan’ın bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluşunun 100. yılına özel düzenlenecek konser programına CRR’de ev sahipliği yapacak.

 

 

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, yarım asırdan fazla İstanbul Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren ve ülkemizin ilk resmî Türk müziği okulu olan Dârülelhan’ın bugünkü adıyla İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluşunun 100. yılına özel düzenlenecek konser programına CRR’de ev sahipliği yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, gerçekleştireceği özel etkinlikle kuruluşundan itibaren bünyesinde oluşturulan bilimsel kurullar ve yaptığı çalışmalarla ülkemizin müzik hayatında çok önemli bir rol üstlenen ve aynı zamanda yarım asırdan fazla belediye yapısında hizmet veren Dârülelhan’ı yâd edecek.

Tarihî kurumun günümüze kadar uzanan müzikal yolculuğuna ithâfen düzenlenecek olan “Kuruluşunun 100. Yılında Dârülelhan” adlı saygı konseri, İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleşecek.

Program, Dârülelhan’ın yüzyıllık tarihini anlatan belgesel gösterimi ile 20.00’de başlayacak. Konserin ilk bölümünde şef Doğan Dikmen yönetimindeki koro, kurumun neşrettiği Dârülelhan Külliyatı’ndan Dede Efendi’nin Ferahfeza takımını seslendirecek.

Programın ikinci bölümünde ise Türk müziği sanatçılarından; Münip Utandı, Güzin Değişmez, Çiğdem Yarkın, Atakan Akdaş ve Ezgi Köker Dârülelhan’da görev yapmış müzisyenlerin eserlerinden ve Dârülelhan Külliyatı’ndan örnekler sunacak. Program, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Bir asırlık müzik okulu: “Dârülelhan”

Ülkemizin ilk resmî Türk müziği okulu Dârülelhan, 1917’de açıldı. Eğitim, icra, araştırma faaliyetlerini dönemin zorlu şartları içinde bir arada yürütmeye çalışan kurum, Cumhuriyet’ten sonra daha aktif bir şekilde çalışmalarına devam etti.

Bu dönemde eğitim programına Batı müziği de eklenerek yeniden yapılandırılmaya gidildi. Özellikle 20. yüzyılın başında, ulusal kimliği ve kültürü muhafaza etme çabalarının bir yansıması olarak değerlendirilebilecek olan Dârülelhan’da halk müziği çalışmaları da yapıldı ve Anadolu’ya yapılan seyahatlerde derlenen türküler defterler halinde yayımlandı.

Dârülelhan’daki icra faaliyetleri, İstanbul halkına verilen konserlerin dışında plak kayıtlarıyla da devam etti ve Tasnif ve Tespit Heyeti’nin notaya aldığı birçok eser plaklara okundu.

Ayrıca yarım asırdan fazla İstanbul Belediyesi’nin idaresinde kalan kurum, yedi sayı yayımladığı “Dârülelhan Mecmuası” adlı dergiyle Türk müzikoloji tarihinde önemli bir yer edindi.

1944’te İstanbul Belediye Konservatuvarı, 1986’da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ismini alan kurum, bünyesindeki Türk ve Batı müziği birimleriyle bugün de çalışmalarına devam ediyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.