"Düğün"... SEZONA DAMGA VURACAK BİR OYUN!
2010-2011 sezonunda "Cam" ve "Dumanaltı Aşklar" gibi çok beğenilen oyunları sahneye koyan AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu'nun yeni oyunu "Düğün", sezona damgasını vuracak.
Ödüllü oyun yazarı Ayşe Bayramoğlu'nun kaleme aldığı, başarılı tiyatro oyuncusu Tilbe Saran'ın yönetmenliğini üstlendiği "Düğün"; kadınların hem mağdur, hem de fail oldukları ataerkil sistemi ve içselleştirilerek sürekli yeniden üretilen şiddeti tiyatro sahnesine taşıyor!
Oyunculardan teknik ekibe kadar tüm kadrosu kadınlardan oluşan "Düğün"de; Türkiye'nin en önemli kadın oyuncularından Güler Ökten, Zerrin Sümer, Tilbe Saran ve Şebnem Sönmez ile genç oyuncular Eda Çatalçam, Evren Ercan, Serpil Göral ve Maria Akgüllü rol alıyor.
AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahneye konan oyun; kadınları, kadınların güçlerini, güçsüzlüklerini, zorluklarla karşılaştıklarında bunları çözme yöntemlerini, kadınlık hallerini anlatıyor. "Düğün"; ataerkil sistemde var olmaya çalışan kadınların, şiddetin uygulayıcısı haline gelerek içselleştirilen ve dile yerleşen şiddeti yeniden üretmelerini konu alıyor. Bir "düğün" gününde hiçbirinin, birbirinden farkı olmadığını anlayan sekiz kadının, içinde yaşadıkları eril dünyayla baş edebilmek için buldukları tek yol; aynı eril sistemin bir parçası olmaktır?
"DÜĞÜN" TÜM OYUNCULARIN ÖZGEÇMİŞLERİ
GÜLER ÖKTEN
Konservatuar mezunu olan oyuncu, 1960 yılında tiyatroya başladı. 1973 yılında, Selim İleri'nin senaryosundan Zeki Ökten'in filme çektiği "Bir Demet Menekşe"deki Candan rolüyle sinemaya adım attı ve kariyeri boyunca 50'ye yakın filmde rol aldı. Zeki Demirkubuz'un "C Blok"u (1993), Çağan Irmak'ın ilk uzun metrajlı filmi "Bana Şans Dile" (2001), Zeki Ökten'in "Gülüm"ü (2002), Ali Özgentürk'ün "Kalbin Zamanı" adlı filmi (2004) ve Cem Başeskioğlu'nun "Sen Ne Dilersen"i (2005), Güler Ökten'in son yıllarda oynadığı filmlerden bazılarıdır.
Sinema ve tiyatro projelerinin yanı sıra pek çok televizyon dizisiyle de seyircileriyle buluştu. 1998'de Okan Uysaler'in TRT için çektiği "Geçmiş Bahar Mimozaları"nı, dönemin en uzun soluklu aile dizisi "Bizimkiler", sonraki yıllarda "Baba Evi", "Günaydın İstanbul Kardeş", "Sultan Makamı", "Yaprak Dökümü" gibi diziler izledi. Altın Portakal (1982), Ankara Film Festivali (1997 ve 1999), Orhan Arıburnu ödülleri ve Sinema Eleştirmenleri Derneği En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini aldı.
ZERRİN SÜMER
Sinop'ta doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümündeki eğitiminin son yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda başlayan profesyonel tiyatro yaşamı, çok sayıda özel tiyatroyla devam etti. Tiyatronun yanı sıra "Vizontele", "Vizontele Tuba", "İki Süper Film Birden", "Saklı Hayatlar" gibi sinema filmlerinde rol aldı.
"Bizim Çocuklar", "Bir Demet Tiyatro", "Karım Ve Annem", "En Son Babalar Duyar", "Kadın İsterse", "Yalancı Romantik", "Fırtına", "Son Ağa" gibi dizi film çalışmaları da bulunan Zerrin Sümer, şu anda "Sakarya Fırat" dizisinde rol almaktadır. "Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü¿" oyunundaki rolüyle 1999-2000 sezonunda Avni Dilligil En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmüştür.
TİLBE SARAN
İstanbul'da doğdu. Fransız Kız Lisesi'nden sonra İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro bölümlerinden mezun oldu. Kenter, Dormen Tiyatrosu gibi özel tiyatroların ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları'nda oynadı. 1995 - 1996 sezonunda Cüneyt Türel, Işıl Kasapoğlu, Duygu Sağıroğlu ve Zeynep Avcı ile birlikte 10 yıl sürecek Aksanat Prodüksiyon tiyatrosunu kurdu.
Daha sonra Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun projelerinde rol aldı. Halen Kadir Has Üniversitesi Tiyatro bölümünde eğitmenlik yapan Saran'ın tiyatro oyunculuğu alanında pek çok ödülü vardır. Şu sıralarda Açık Radyo'da Tolstoy'un "Savaş ve Barış" adlı romanını okumakta olan sanatçı, Nisan ayında "Zenne" isimli bir filmde rol alacak, Mayıs ayında ise Dublin Trinity College'de Sevim Burak okuması gerçekleştirecektir.
ŞEBNEM SÖNMEZ
1968 yılında İstanbul'da doğan Şebnem Sönmez, 1984 yılında Pendik Lisesi'ni bitirdi. 1984-1988 arasında Pendik Gençlik Tiyatrosu ve Taner Barlas Mim Tiyatro'da amatör ve yarı amatör oyunlarda oynadı. 1988'de Kartal Sanat İşliği'nde iken İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne girdi. 1991'de Kartal Sanat İşliği'nden ayrılıp, Konservatuvar öğrencisi arkadaşlarıyla Yaz Tiyatrosu projesini hayata geçirdi. Bu grup 1992'deki mezuniyete kadar 3 oyun oynadı ve 1. Ankara Tiyatro Okulları Birleşmesi'ne sebep oldu.
1992'de Dormen Tiyatrosu ile çalışmaya başladı. Daha sonra BKM Oyuncuları, Tiyatro Stüdyosu, Oyun Atölyesi, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu ile çok sayıda oyun sergileyen Sönmez, İBBŞT ile de bir kez misafir oyuncu olarak çalıştı. İlk, orta, lise düzeyindeki okullarda 10 yıl kadar drama eğitmenliği yaptı. Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Bölümü'nde 5 yıl, mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikal Bölümü'nde ise 3 dönem sahne dersi verdi. Tiyatronun yanı sıra, oynadığı çeşitli TV dizileri, sinema filmleri, kısa filmler, yönettiği oyunlar ve sahneye dair projeler bulunmaktadır.
EVREN ERCAN
1981 yılında İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale bölümünde, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikal bölümünde tamamladı. 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda çocuk oyuncu olarak başladığı oyunculuk hayatı, lisans öğrenciliği ve mezuniyeti sonrasında çeşitli özel tiyatrolarda devam etti.
2008 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler bölümünde başlayan doktora eğitimi halen devam etmektedir. İlköğretim ve lise düzeyindeki çok sayıda eğitim kurumunda verdiği dans ve müzikal tiyatro derslerinin yanı sıra, 2006 yılından beri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.
SERPİL GÖRAL
Antalya'da doğdu. 1999 yılında M.N. Çakallıklı Anadolu Lisesi'ni bitirdi. 1996'dan itibaren 4 yıl boyunca Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Atölyesi'nde eğitim aldı.
2004 yılında Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldu. 2006 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nde İleri Oyunculuk Yüksek Lisans Programını tamamladı. 1997 yılından itibaren Tiyatro Atölyesi'nin "Kubilay", "Asiye Nasıl Kurtulur?", "Bir Şehnaz Oyun" adlı oyunlarında rol aldı. Tiyatro Kırmızı'nın "Uçlar", Tiyatro Tem'in "3. Riçırd Faciası" ve "Tartüf Bey" oyunlarında oynadı.
2008-2009 sezonunda Kurusıkı ile doğaçlama gösteriler yaptı. 2010 yılında Çetin Sarıkartal'ın yönettiği "Yanlış Anlama" adlı oyunda oynadı. "Küf", "Diğer Yol", "Hacivat ile Karagöz Neden Öldürüldü?" sinema çalışmalarıdır. Dizi ve dublaj çalışmalarının yanı sıra, çeşitli eğitim kurumlarında oyunculuk dersi vermiştir. Halen Sadri Alışık Kültür Merkezi'nde eğitmenlik yapmaktadır.
EDA ÇATALÇAM
Ankara'da doğan Eda Çatalçam, 1997'de Ankara Fatih Sultan Mehmet Süper Lisesi'ni bitirdi, aynı yıl Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde lisans eğitimine başladı. 2004-2006 yılları arasında Stüdyo oyuncularından Şahika Tekand'dan oyunculuk eğitimi aldı. 2010 yılında Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Bölümü'nde oyunculuk yüksek lisansını tamamladı.
Şu anda Ankara Üniversitesi D.T.C.F Tiyatro Yönetmenliği Bölümü'nde doktora eğitimine devam etmektedir. 2002 yılından bu yana Semaver Kumpanya'da yöneticilik yapmaktadır. Akbank Prodüksiyon Tiyatrosu ve Aysa Prodüksiyon Tiyatro'sunda Işıl Kasapoğlu'nun reji asistanlığını yapmıştır. 2009 yılında "Barış'ın Oyuncakları" adlı, Kültür Bakanlığı'ndan senaryo desteği alan bir kısa animasyon filmi vardır. 2009 yılından bu yana "Koş Koş Gizli Hazine Peşinde" adlı çocuk oyununda oynamaktadır.
Yönetmenliğini ve dramaturgisini üstlendiği "Orda" adlı oyun, Mayıs 2010'da İstanbul Şehir Tiyatroları 26. Genç Günler kapsamında Fatih Reşat Nuri sahnesinde ve Gaziantep Şehir Tiyatroları Gençlik Festivali'nde Gaziantep Devlet Tiyatroları'nda sahnelenmiştir. Oyun, Mekan Artı'da sahnelenmeye devam etmektedir. Şu anda Kültür Bakanlığı destekli "Sihirli Anahtar" adlı çocuk oyununun dramaturgisini ve yönetmenliğini yapmaktadır.
MARIA AKGÜLLÜ
1983'de Rusya'da doğdu. 2005 yılında Rusya St. Petersburg Tiyatro Akademisi'nin Sinema ve Tiyatro Oyunculuğu bölümünden mezun oldu. Akademinin ardından Maly Theatre Dodin'de oyuncu olarak çalıştı. Sokurov'un "Russian Ark" filminde rol aldı. "Juliki" filmi ile Ukrayna Kiev'de En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Türkiye'de "Kırık Midyeler" adlı sinema filminde oynadı. 2009-2010 sezonunda, Yeni Drama Tiyatrosu'nda halen devam etmekte olan "5/25" adlı oyunda görev aldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.