"Duvarların Dili"... MAHKUMLAR ROL ALDI, CEZAEVİNDE SERGİLENDİ!

"Duvarların Dili"... MAHKUMLAR ROL ALDI, CEZAEVİNDE SERGİLENDİ!

Ümraniye T Tipi Cezaevi'nde kalan 28 tutuklu ve hükümlüyle 2 misafir oyuncunun rol aldığı 'Duvarların Dili' adlı oyunun galası yapıldı.

Ümraniye T Tipi Cezaevi'nde hükümlü bulunan yönetmen Hakan Metin Mercan'ın yazıp yönettiği, 28 tutuklu ve hükümlüyle tiyatro oyuncuları Gaye Turgut ile Sema Şahingöz'ün rol aldığı 'Duvarların Dili' adlı oyun cezaevinde sahnelendi.

Hazırlığı bir yılı süren oyunda, 'yeni cezaevine giren bir mahkuma ilk mektup geldiğinde hissettikleri, 36 yıl hapis cezasına çarptırılan bir mahkumun psikolojisi' gibi konular işleniyor.

Genel Koordinatörlüğünü Cemal Gedik'in yaptığı, Ömer Gökduman'ın proje, Tümay Özokur'un proje halkla ilişkiler, Suat Ünal'ın basın sorumlusu olduğu oyunda, kostüm tasarımını Tunay Sarız Acar, müzik ve efektlerini Güray Yalçın, ses ve ışık teknisyenliğini Bahar Hocaoğlu, grafik tasarımını Hakan Yalçın, afiş tasarımını Kaan Kalkavan yaptı.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, hükümlü ve tutukluların güzel bir oyun ortaya koyduklarını belirterek, 'Bundan sonra da bu çalışmalarımız devam edebilir. Biz de bu çalışmaları destekleyeceğiz. Türkiye'de ve dünyadaki cezaevleri kötü alışkanlıklarla anılan bir yer. Bu oyunda başta Adalet Bakanımız bizlere destek verdi. Cezaevleri böyle güzel şeylerle hatırlanmalı' diye konuştu.

Ümraniye T Tipi Cezaevi Müdürü Mehmet Çıtak da, ceza infaz kurumlarının bulundukları toplumların aynası niteliğini taşıdığını, bu nedenle de toplumda olup bitenin yansıması olduklarını belirterek, şunları söyledi:

'Günümüz ceza infaz kurumlarının sosyal ve fiziksel koşulları bundan yıllar önceki Ceza İnfaz kurumlarıyla kıyaslanamayacak kadar iyiye gitmekte ve insanoğluna yakışır bir şekilde değişmektedir. Vizyonu geniş, donanımlı, eğitim seviyesi yüksek, evrensel normların bilincinde olan yönetici ve personel sayesinde ceza infaz kurumlarımız gelişmekte olan ülkelere örnek olmaktadır. Bu nedenle de kurumlarımızdaki fiziksel koşulları sosyal eğitim faaliyetlerini, ülkelerinde uygulamak isteyen uluslararası heyetlerin ülkemizi ziyaretleri son yıllarda bir hayli artış göstermektedir.

Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan hükümlüler, sanatın vazgeçilmez birer iletişim aracı olduğunu bu çatı altında bizleri buluşturarak bir kez daha ispatlamışlardır.'

4 yıldır cezaevinde bulunduğunu belirten yönetmen Hakan Metin Mercan da, daha önce 2 belgesel çektiğini, cezaevine girdikten sonra da kendi yaşamından çıkardığı sonuçlarla 'anı yaşamak' adlı kısa metrajlı bir film çalışması yaptığını anlattı.

Bir yıl önce çalışmalarına başladıkları tiyatro oyunu için kurum yetkililerinin kendilerine büyük destek verdiklerini dile getiren Mercan, 'Özellikle karakterlerimiz tüm cezaevlerinde, her koğuşta rastlanabilecek karakterler. Hem cezaevinde yatan diğer mahkum arkadaşların hem de dışarıdaki insanların cezaevlerine bakış açılarına değişiklik getirebilecek çalışmalardan biri olabilir diye düşünüyoruz. Toplumun cezaevlerine daha duyarlı olması gerektiğine inanıyorum. Bugün ben buradayım o veya bu nedenle. Fakat yarın siz başka bir nedenle burada olabilirsiniz' diye konuştu.

Oyunda 'İyilik Perisi' rolünde oynayan Gaye Turgut, yaklaşık 5.5 aydır bu role çalıştığını ifade ederek, 'İlk geldiğimde kuşkularım vardı. Ama iyi ki gelmişiz. Bizi çok değiştirdi. Güzel arkadaşlıklar kurduk. Bunun devamı gelecek. Mutluyum' dedi.

-HÜKÜMLÜ OYUNCULAR-

Oyunda rol alan 4 yıla hükümlü Hayri Güngör de bu gibi çalışmaların mahkumlar için bir soluk, bir ufuk olduğunu belirterek, 'Bizleri duvarların ötesinde yarım bıraktığımız yaşamlarımızla yeniden bütünleştirmektedir' diye konuştu.

Mahkumlardan 7 yıla hükümlü Abdurrahman Bilen ise, 'Bu oyun sayesinde cezaevi yaşamını dile getirdik. Bu oyun sayesinde tiyatroyu sevdim' dedi.

Oyunun ardından Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu, mahkumları kutlayarak 'Uygulamalı Tiyatro Belgesi' verdi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.