Fırat Kızıltuğ... İBB'DEN, USTA SANATÇIYA SAYGI GECESİ !..
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, mûsikî ve edebiyat dünyasının seçkin isimlerinden udî, viyolonsel ustası, şair ve yazar Fırat Kızıltuğ’a saygı gecesi düzenliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür sanat dünyasına eserleriyle katkı sağlayan sanatçılar için saygı geceleri düzenlemeye devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) katkılarıyla Türk müziğine 100’ü aşkın eser kazandıran bestekâr, udî, viyolonsel virtüözü olmasının yanı sıra heccav, öğretmen, fotoğraf sanatçısı, yazar ve şair olan Fırat Kızıltuğ için bir saygı programı düzenliyor.
“Fırat Kızıltuğ’a Saygı Gecesi” programı, İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 6 Kasım Cuma günü 19.00’da gerçekleşecek. İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in açılış konuşmasıyla başlayacak olan etkinlikte, sanatçının mûsikî ve edebî yönlerinin anlatılacağı bir panel düzenlenecek.
Oturum başkanlığını edebiyatçı-yazar Mehmet Nuri Yardım’ın üstlendiği panelde, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Ruhi Ayangil ve Belkıs İbrahimhakkıoğlu konuşmacı olarak yer alacak. Panelistler; müzisyen ve aynı zamanda edebiyatçı olan Fırat Kızıltuğ’un Türk müziği, edebiyatı ve kültürüne katkılarını, eserlerini ve hayatından kesitleri katılımcılara aktaracak. Program, halka açık ve ücretsiz olarak yapılacak.
Fırat Kızıltuğ kimdir?
Bayburt’ta 13 Ocak 1935 tarihinde doğdu. 1957 yılında Trabzon Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra yurdun çeşitli yerlerinde ilkokul öğretmenliği, müzik öğretmenliği ve fotoğrafçılık yaptı. Müzik bilgilerini, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İleri Türk Müziği Konservatuvarı’nda ilerletti. Viyolonsel, solfej ve usul dersleri aldı. 1956-1966 yılları arasında İleri Türk Müziği Konservatuvarı Derneği’nde viyolonsel çaldı, ders verdi ve genel sekreterlik yaptı. 1963-1976 arasında Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti’nde yer aldı. İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda 1976-2000 arasında viyolonsel çaldı. 2000 yılında emekliye ayrıldı. 1985’te Türk Edebiyatı Vakfı camiasına katılan sanatçının şiir ve yazıları; bu yıldan günümüze değin Türk Edebiyatı, Kubbealtı Akademi Mecmuası dergileri ile sanatalemi.net sitesinde yayımlanıyor. Necip Fazıl Kısakürek Senaryo Yarışması Jüri Özel ödülü ve 2011 ESKADER Müzik ödülüne sahip sanatkârın başlıca eserleri şunlardır: Şiir: Bir Dane Bir Dane (1990), Bayburt Şikesteleri (1996), Oğuz Destanı (1994), Kitab-ı Yâve (Hicivleri, 1998), Mavi Karanlık (1999); Hikâye: Satrançname (2004); Deneme: Dilbeste (Bestekârlar, şairler ve şiirler üzerine, 2001 ve 2005); Hâtıra: Bandodan Klasik Müziğe (2003); Marş: Çocuklara Müzik (2000). Diğer yapıtlarının arasında Aydınlık (2002, koro ve orkestra eseri) Satrançnâme (2015, Akıl Fikir Yayınları), Birinci Ordu (Roman), Dünden Bugüne Lâvta (1984, kaset, Çekirdek), Muhayyer İlahî (1992, kaset, Hedef), Aydınlık ve Zindandan Mehmed’e Mektup (1995, CD). Kanun Konçertosu (1983), Tuyuğlar I ve II (Güfteler: Talât Sait Halman) bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.