`Herakles`...KAÇIRILAN HERAKLES HEYKELİ, YURDA DÖNDÜ!
Üst kısmının Amerika`ya kaçırıldığının tespit edilmesinin ardından tekrar Türkiye`ye iade edilen ve üst kısmı ile alt kısmının birleştirildiği `Yorgun Herakles` heykelini yüz binler ziyaret etti...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağıyla ABD'den getirilen üst yarısı Antalya Müzesi'ndeki alt tarafıyla birleştirilen "Yorgun Herakles" heykelini 315 bin 208 kişi ziyaret etti.
Antalya Müze Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın uçağıyla 2011 yılında ABD'den getirilen ve Antalya Müzesi'ndeki alt yarısıyla birleştirilen "Yorgun Herakles" heykeli, ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.
Ziyarete açıldığı 2011 yılının Ekim ayında bin 609, Kasım ayında bin 685, Aralık ayında ise bin 484 kişinin ziyaret ettiği heykeli, 2012 yılında da 173 bin 843 kişi görmüştü. "Yorgun Herakles" heykeli, geçen yıl ise 136 bin 587 kişi tarafından ziyaret edildi.
Böylece Yunan mitolojisi kahramanı Herkül'ün betimlendiği Herakles heykeli, müzeye getirildiği günden geçen yıl sonuna kadar 315 bin 208 ziyaretçi tarafından görüldü.
YORGUN HERAKLES...
Hiçbir silahın işlemediği Nemea aslanını boğarak öldüren Herakles'i anlatan iki parça halindeki Yorgun Herakles heykelinin alt bölümü, Perge Antik Kenti'nde 1980 yılında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılmıştı.
Kaçak yollarla yurt dışına çıkartıldığı belirlenen heykelin üst kısmının, 1990 yılında New York Metropolitan Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki geçici bir sergide sergilendiği tespit edilmişti.
Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının girişimleri ve 20 yıl süren görüşmeler sonucunda heykelin üst kısmının, Türkiye'ye iade edilmesine karar verilmişti.
Heykel, Birleşmiş Milletler toplantısı için New York'ta bulunan Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyete teslim edilmiş, 25 Eylül 2011 tarihinde "Ana" uçağıyla Türkiye'ye getirilmişti. Heykel, 9 Ekim 2011 tarihinden itibaren Antalya Müzesi'nde sergileniyor.
Yaklaşık 2 bin yıllık heykel, yasa dışı yollarla Türkiye dışına çıkarıldıktan sonra anavatanına iade edilen az sayıdaki sanat eserlerinden biri olması nedeniyle önem taşıyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.