Hülya Koçyiğit... "ÖMER LÜTFÜ AKAD YOLUMU AÇAN USTAMDI!"

Hülya Koçyiğit... "ÖMER LÜTFÜ AKAD YOLUMU AÇAN USTAMDI!"

2. Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamında onur ödülü alan Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde Malatyalılarla buluştu.

Muharrem ERDEMİR

Kemal Sunal salonunda yapılan söyleşinin ana konusu Türk Sineması idi. Söyleşiye Cumartesi sabah kaybettiğimiz değerli yönetmen Lütfi Ömer Akad anılarak başlandı.

Oldukça üzüntülü olan Hülya Koçyiğit, Akad için "Hepimizin hayatında önemli insanlar vardır. Benim önümü açan, bana yol gösteren, düşünce yapımı oluşturan bir usta; sadece benim değil Türk sinemasının ustasıydı. Eserleri ile yaşayacağını umuyoruz." dedi.

Ediz Hun da Lütfi Akad'ın sinemanın duayenlerinden olduğunu söyledi, üzüntülü olduğunu belirtti.

Söyleşi, bu sene festival yayınlarından çıkan "Son Romantik: Ediz Hun" ve "Beyaz Kuğu: Hülya Koçyiğit" kitaplarının yazarı Alican Sekmeç moderatörlüğünde yapıldı. Ediz Hun ve Hülya Koçyiğit söyleşiye Ses Dergisi'nin yarışması ile başladıklarını belirterek, o dönemki anılarını izleyicilerle paylaştı.

"En zayıf, en mahsun yarışmacı bendim"

Ediz Hun "Hayatta tesadüflere çok inanırım. 1963 yazında tatil için İstanbul'a gelmiştim. O sırada babamın Büyükada'da yaptırdığı ev bitmişti. Bir gün eş dost bir aradayken, misafirler arasında bulunan Acar Film'in genel müdürü Sabahattin Sürmeligil, Ses Dergisi kapak yüzü yarışmasına katılmamı önerdi. Kazandığımı öğrendim, oysa erkeklerin içinde en zayıfı, mahsunu da bendim." dedi.

"Yarışmaya Ajda Pekkan'dan aldığım ödünç mayo ile katıldım"

Hülya Koçyiğit ise : "Ses Dergisi'nin yarışmasından önce Metin Erksan'ın Susuz Yaz filminde oynamak üzere anlaşmış olduğunu söyleyen Koçyiğit Ses Dergisi Yarışması'na Metin Erksan'ın isteği üzerine girdiğini söyledi ve "Bayramoğlu plajında kızlar sıra sıra dizilmiş. Ben yetenek yarışması diye düşünürken mayoları getirmek gerekiyormuş meğer. Ajda Pekkan da bizimle beraber yarışmadaydı. Mayosunu bana verdi , öyle girdim yarışmaya" dedi.

"Devletin Adım Atması Lazım"

Türk sinemasının gelişimi ve endüstrileşmesi için devletin adım atması gerektiğini vurgulayan Koçyiğit, "Uluslararası sinemada var olabilmek için sinemacıların gayreti yetmez. Bunun için biraz sinema politikası yapmak lazım. Devlet olarak sinemaya, sanata bakış açısının değişmesi için çok çaba sarf ettik; ama birlik yok. Fakat gençlere güveniyorum, umutsuz değilim. Nitekim birçok ülkeye dizilerimiz pazarlanmaya başlandı. Bunlar umut verici güzel adımlar." dedi.

Söyleşi sonunda izleyiciler ile buluşan sanatçılar Malatyalılar ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.