İBB Şehir Tiyatroları'nın Yeni Oyunu... TOROS CANAVAR!

İBB Şehir Tiyatroları'nın Yeni Oyunu... TOROS CANAVAR!

Aziz Nesin'in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği "Toros Canavarı", 20-30 Nisan 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde perde açacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Aziz Nesin'in yazdığı "Toros Canavarı" adlı oyunu ile seyircilerin karşısına çıkıyor?

Aziz Nesin'in deyimiyle "izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı" oyunda: Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez. Ev sahibi, alt-üst kata yerleştirdiği adamlarla ve çevirdiği türlü oyunlarla apartmanı zindana çevirir. Nuri Bey, ailesinin ısrarları sonucu karakola gidip şikâyetçi olmak zorunda kalır. Yıllardır aranmakta olan "Toros Canavarı" adıyla nâm yapmış seri katil yerine, emekli memur Nuri Bey polisler tarafından derdest edilir. Nuri Sayaner'in karakola adımını attığı o geceden sonra herkesin kaderi değişecektir?

Kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş toplum içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan çaresiz insanların acı alaylı hallerini sahneye taşıyan "Toros Canavarı", İBB Şehir Tiyatroları'nda ilk kez sahnelenmekte.

Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği "Toros Canavarı"nın dramaturgisini Gökhan Aktemur, müziklerini Deniz Noyan, sahne tasarımını Eylül Gürcan, kostüm tasarımını Sebahat Çolakoğlu, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu, efekt tasarımını Umut Yüzbaşıoğlu, koreografisini Selçuk Borak yaptı.

Oyunda; Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, İskender Bağcılar, Naci Taşdöğen, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Berna O. Demirer, Funda Köseoğlu, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

Oyunun Broşüründen?

Yazan: Aziz Nesin

20 Aralık 1915'te İstanbul Heybeliada'da doğdu. Darüşşafaka ile Kuleli Askeri Lisesi'nde okudu, Ankara Harp Akademisi'ni bitirdi. 1944'te ordudan çıkarıldı; bir süre bakkallık, muhasiplik yaptı; 1945'te gazeteciliğe başladı. Sabahattin Ali ile çıkardığı "Marko Paşa" adlı mizah gazetesi ile tanındı. 1956'da İtalya'da yapılan ve 22 ülkenin katıldığı Uluslararası Mizah Yarışması'nda ilk ödül olan Altın Palmiye'yi "Kazan Töreni" adlı öyküsüyle kazandı. Ertesi yıl aynı ödülü "Fil Hamdi" adlı öyküsüyle ikinci kez kazandı. İlk ödülünü 1960 yılında devlet hazinesine bağışladı. Berlin ve Weimar'daki Antifaşist Yazarlar Toplantısı'na davetli olarak katıldı. 1969'da Moskova'da yapılan Uluslararası Mizah Yarışması'nda "İnsanlar Uyanıyor" adlı öyküsüyle Krokodil Birincilik Ödülü'nü, 1970'te de "Çiçu" adlı oyunuyla Türk Dil Kurumu Oyun Ödülü'nü kazandı.

Toplumun kimi tiplerini olağanüstü bir ustalıkla karikatürleştiren, bürokrasiyle alay eden, devlet çarkının işleyişindeki bozuklukları gülünçleştiren yapıtları, adının yurt sınırlarını aşarak başka ülkelerde de tanınmasını sağladı. Buna karşılık, savunduğu görüşlerden dolayı sık sık kovuşturmaya uğradı; yargılandı; hapis ve sürgün cezaları çekti. Toplumun her kesiminde, her gün yaşanan olayların çelişkili yanlarını, bunların doğurduğu gülünç durumları, her çevrede rastlanan tipleri konu edinen öykü, roman ve oyunlar yazdı.

1972'de Nesin Vakfı'nı kurdu. Vakıf'ta her yıl belirli sayıda alınan kimsesiz ve yoksul çocukların bakım ve eğitimlerini üstlendi. Kitaplarının tüm gelirini vakfa bıraktı. 1974'te Asya-Afrika Yazarlar Birliği'nin Lotus Ödülü'nü kazanan Nesin, 1976'da Bulgaristan'ın Gabrovo kentinde düzenlenen Uluslararası Mizah Kitabı yarışmasında birinci oldu.1977'de Türkiye Yazarlar Sendikası'nın başkanı seçildi. 1984'te Aydınlar Dilekçesi girişiminde bulundu. Ertesi yıl İngiltere'de PEN Onur Üyeliği'ne seçildi.

2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal etkinliklerinde 35 aydının yaşamını yitirdiği Madımak Oteli katliamından sağ kurtuldu. Fikir suçu gerekçesiyle pek çok kez mahkemeye verilen, hapis yatan Nesin, 6 Temmuz 1995'te vefat etti.

Demokrasi ve insan hakları savunucusu olarak da haklı bir üne sahip olan çağdaş mizahın büyük ustası Nesin, "Hadi Öldürsene Canikom", "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Bir Şey Yap Met", "Düdükçülerle Fırçacıların Savaşı", "Toros Canavarı" gibi pek çok oyunuyla Türk Tiyatrosu'nda derin izler bıraktı. Bugün de güncelliğini koruyan bu eserleri, Türkiye'de ve yurtdışında çok sayıda topluluk tarafından sahnelenmekte ve seyircinin beğenisini kazanmaktadır.

Yöneten: Tarık Şerbetçioğlu

Balıkesir Edremit'te doğdu.

Paldır Kültür Tiyatrosu'nun oluşumunda yer alarak, tiyatro yaşamına başladı. Güzellikler Evi Oyuncuları, Theatrama adlı topluluklarda çalışmalar yaptı.

Ağustos Kültür Merkezi'ni kurdu.1995 sezonunda İBB Şehir Tiyatroları'na katıldı.

Televizyonda; Zamanda Yolculuk, Fırıldak Nuri, Şengül Konağı, Karar Sizin, Yüzleşme, Evdeki Yabancı, Mühürlü Güller, Yadigar, Kurtlar Vadisi, Sıla, Geç Gelen Bahar, Kız Takımı, Sonbahar adlı dizilerde, Cumhuriyet, Son Osmanlı Yandım Ali ve Gişe Memuru adlı sinema filmlerinde ve çeşitli reklam filmlerinde oynadı, seslendirme yaptı.

İBB Şehir Tiyatroları'nda; Bir, Diğerlerinin Adı Ali, Ne Hepsi Ne Hiçbiri, Hürrem Sultan, Mankurt, Othello, İsli Sisli Pis Puslu, Hadi Mars'a Gidelim, 3. Richard, Yaprak Dökümü, Kiralık Konak, Bağdat Hatun, Çılgın Dünya, Trafik Canavarını Gördünüz mü?, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Balıkesir Muhasebecisi, İstanbul Hatırası, İBB Şehir Tiyatroları dışında; Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası, Utanç Duvarı, Laura, Evrensel Aracı Para, Uygarlık Çöplüğü, Kuyu ve Terzi Makası, Numan Nokta Net, Adı Maksut adlı oyunlarda görev aldı.

Kuyu ve Terzi Makası, Numan Nokta Net, Adı Maksut, Scapen'in Dolapları, Mutluluk Çiçeği (Ç.O) (Ağustos Kültür Merkezi), Beni Dünya Kadar Sev, İstanbul Hatırası (İBB Şehir Tiyatroları), Şeyh Galip (Türkiye Yazarlar Birliği), Sen Gara Değilsin, Lades ya da Aile Ocağı, Korku ve Sefalet (Müjdat Gezen Tiyatrosu) adlı oyunları yönetti.

Çılgın Dünya adlı oyundaki Tomas rolü ile 2007 yılında Afife Ödülleri'nde Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncu adayı oldu.

Yaprak Dökümü adlı oyundaki Muzaffer rolü ile 2007 yılı Altın Lale En iyi Yardımcı Oyuncu Ödülü'nü aldı.

Tiyatro sanatçısı Binnur Şerbetçioğlu ile evlidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.