İnternet bağımlılığını azaltmak için... İŞTE SİZE GERÇEKÇİ ÖNERİLER!..
İnternet bağımlılığını azaltmak için neler yapmalıyız?.
Haber Özeti
Tam Sürüm
Teknoloji yazarı Claire Downs’ın internet bağımlılığını azaltmak için sunduğu gerçekçi öneriler:
1. Abonelikten çıkın
Tek bir gün içinde bir tayt satıcısından sekiz tane e-posta almaya ihtiyacınız yok. İstenmeyen markalardan gelen e-posta listelerinden çıkmak sizi daha iyi hissettirecektir.
Şu andan itibaren her istenmeyen promosyon e-postası aldığınızda abonelikten çıkmaya başlayın.
En sonunda bir gün uyanıp elinizi telefona attığınızda 19’unu silmek isteyeceğiniz 20 e-postayla karşılaşmamış olacaksınız.
2. Gerçek bir çalar saat edinin
Uykudan bahsetmişken; gerçek bir çalar saat edinin. Çünkü gecenin bir yarısı uyanıp telefona bakınca uykunuzu kaçıracak bir mesaj görmek yeniden uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.
Halbuki sıradan bir çalar saatiniz olsa sadece saate bakıp uykuya dalmak gayet kolay olur.
3. Dijital olarak iş/yaşam dengesi kurun
Fransa’da çalışan kişilerin mesai saatleri dışında aldıkları e-posta aldıklara bakmama gibi bir yasal hakkı var.
Bu, iş verimliliği açısından pek faydalı olmasa veya patronu kızdıracak olsa da iş hayatınızı kişisel yaşamınızdan ayırmanın birtakım yolları var. Mesela eğer yapabiliyorsanız iş e-postanızla kişisel e-postanız ayırın.
Böylece iş e-posta kutunuzu ne zaman kontrol edeceğinizi ve oradaki maillerin diğer adresinize ne sıklıkla yönlendirileceğini seçebilirsiniz.
Örneğin Gmail’in sunduğu bir özellik sayesinde her birkaç saatte bir iş e-postalarınızı toplu şekilde kişisel e-postanıza aktarabiliyorsunuz.
Genç çalışanlar iş yerlerinde kendilerine verilen ‘ücretsiz akıllı telefon’ teklifinden etkilenebilir. Eğer çalıştığınız yer size bu şekilde bir telefon verirse kendi telefonunuzu da muhakkak saklayın. Böylece kafanız daha rahat olacak. Tatile çıkarken iş telefonunuzu kapatabileceksiniz.
4. Boş vakitlerinize dikkat edin
Günümüzde cep telefonlarımız aynı zamanda müzik çalarımız veya egzersiz takibi cihazımız haline geldiği için spor salonu gibi yerlerde telefon yüzünden dikkatimizin dağılması son derece mümkün oluyor.
Bunu aşmanın bir yolu spor yaparken telefonu ‘Rahatsız Etme’ veya uçak moduna almak. Benzer şekilde, e-posta, mesaj veya sosyal medya sitelerinden gelen bildirimleri alabilen bir tabletten gazete okuyor/televizyon seyrediyorsanız bildirimleri kapatmak faydalı olabilir.
Basılı gazetelere yönelmek de bir seçenek. Bu zamana kadar yapılan birçok araştırma basılı kitap/gazete okuyanların aldıkları bilgiyi hafızasında daha uzun süre sakladığını ortaya koydu.
5. Tarayıcı eklentileri ve uygulamaları kullanın
Hesaplarınızı tamamen silmek veya dondurmak sizin için fazla olabilir. Bunu anlayabiliriz. Fakat başka şeylere odaklanmak için sosyal medya kullanımınızı kısıtlamanın yolları var.
Günümüzde uzun süre Facebook kullanma ile depresyon, kıskançlık, sosyal endişe ve can sıkıntısı arasında bir bağlantı olduğu anlaşılmış durumda.
Bir Chrome eklentisi olan StayFocusd herhangi bir web sitesinde geçirdiğiniz zamanı kısıtlamaya yarıyor.
Örneğin Twitter için günde sadece 10 dakika veriyor. Süreniz dolunca ekranda “Senin çalışman gerekmiyor muydu?” diye bir uyarı çıkıyor.
StayFocusd eski sevgililerinizi/arkadaşlarınızı sosyal medyadan gizli gizli takip etme alışkanlığınızı ortadan kaldırmak açısından da yardımcı bir eklenti zira belirli kullanıcıların sayfalarını tamamen engellemenize izin veriyor.
Eğer sosyal medyaya girip uzun zincir gönderiler arasında kaybolmaya meyilliyseniz Feed Eradicator eklentilerini deneyebilirsiniz.
Cep telefonunuz için de bir tavsiye vermek gerekirse; Moment adlı uygulama belirli uygulamalarda ne kadar vakit geçirdiğinizi takip etmenizi sağlıyor.
6. Telefonunuzu evde bırakın
Köpeğinizi gezmeye çıkarırken ya da markete giderken cep telefonunuza ihtiyacınız yok. Evet birileri ölebilir, bu esnada size ulaşmaya çalışanlar ulaşamayabilir vs…
Ama sadece 30 dakikalığına. Ufak tefek işler için dışarı çıkarken telefonunuzu evde bırakmayı en azından haftada bir gün deneyin. Son derece özgürleştirici bir his yaşatıyor.
7. Uygulamaları, izinleri ve kullanıcı hesaplarını silin
Telefonundaki uygulamalara göz atan pek çok kişi bir sürü uygulamayı aslında uzun zamandır kullanmadığını fark edecek.
Bütün uygulamalara sürekli olarak ihtiyacınız yok aslında. Aynısı sosyal medya için de geçerli. Eğer LinkedIn üzerinden hiç iş bulmadıysanız veya sizin çalışma alanınızdaki kişiler o uygulamayı kullanmıyorsa neden LinkedIn hesabınızı tutasınız ki?
Eğer telefonunuza her baktığınızda kibrit, makas, kullanılmayan bir sürü kart veya onu oraya kimin koyduğunu bile bilmediğiniz bir sürü ıvır zıvır dolu bir çekmeceye bakıyor gibi oluyorsanız kullanmadığınız uygulamalardan kurtulmanın vakti gelmiş demektir.
8. Çevrimdışı şekilde yapılan bir hobi edinin
Kaligrafi, yemek pişirme, çömlekçilik… Yapmanız gereken tek şey gözlerinizi telefon/bilgisayar/tablet ekranlarından ayırmak.
Yaşadığınız yerde verilen birtakım kurslara, etkinliklere kaydolun. Belki hayatınız boyunca en iyi arkadaşınız olarak kalacak veya yana doğru kaydırıp geçemeyeceğiniz bir flört bulursunuz.
Ayrıca yeni bir yetenek edinirseniz aynı zamanda Instagram’da paylaşacak ilginç bir gönderi fikri bulmuş olursunuz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.