Büşra BAYRAK
ÖDEM NEDİR, NEDEN OLUR, NASIL ATILIR?
Ödem sık karşılaşılan ve vücutta normalden fazla sıvı birikimi olarak tanımlanan ve bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur.
Genellikle dokular arası bölmelerde veya vücut boşluklarında yaygın bir biçimde görülür.
Vücudun herhangi bir bölümünü etkilese de eller, kollar, ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklarda daha fazla fark edilir.
Hafif ödemin sebepleri arasında çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya yatmak, çok fazla tuzlu yiyecek yemek, adet öncesi hormonal değişim, hamilelik bulunmaktadır ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir.
Ödem bazı durumlarda altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir. Kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, venöz yetmezlik ve nefrotik sendrom adı verilen böbrek hastalığı, ödeme neden olan en yaygın sistemik hastalıklardır.
Ödem belirtileri ise; dokularda, özellikle kol ve bacaklarda, cilt altında ortaya çıkan şişlik, ciltte gerginlik ve parlama, şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması, artmış karın büyüklüğüdür.
Peki vücudumuzdaki bu ödemi azaltmak için beslenmemizde neler yapabiliriz?
Altta yatan ciddi bir hastalıktan kaynaklanmayan hafif ödem varlığında çeşitli ödem atıcı yiyecekler tüketmek şişliğin hafiflemesine yardımcı olabilir. Ödem atmamızda yardımcı olan besinler nelerdir?
1.Magnezyum açısından zengin besinler: Magnezyum alımını artırmak, vücudun su tutma oranını düşürmede etkilidir. İyi magnezyum kaynakları fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yapraklı, yeşil sebzeleri içerir.
2.B6 vitamini bakımından gıdalar: Çalışmalarda B6 vitamininin, premenstrual sendromu olan kadınlarda su tutulumunu azalttığı gösterilmiştir. B6 vitamini açısından zengin besinler arasında muz, patates, ceviz ve et bulunur.
3.Bol miktarda potasyum içeren besinler: Potasyum, sodyum seviyesini düşürerek ve idrar üretimini artırarak su tutulumunu azaltır. Muz, avokado ve domates, potasyum içeriği yüksek gıdalara örnektir.
Bu besinlerin yanında ödem atmamıza yardımcı en önemli şey su tüketimimizdir. Vücudunuz daima sağlıklı bir su dengesi yakalamaya çalışır.
Bu sebeple eğer fazla miktarda dehidrasyon yaşanırsa vücut bu durumu önleyebilmek adına su tutma yoluna gidecektir.
Günlük olarak yeterli miktarda su içmek genel sağlık, sindirim ve böbrekler açısından çok önemlidir.
Ayrıca yeterli su içmek uzun vadede su tutmayı da engellemektedir. Eğer su içmekte zorlanılırsa çözüm olarak aromalı sulardan faydalanabilirsiniz. Günlük içeceğinin suyun içine sevdiğiniz tatları ekleyebilirisiniz.
Örnek olarak meyveli sular (çilek, yaban mersini, üzüm), limonlu ve karanfilli sular, turunçgiller ve salatalık aromalı sular su tüketimimizi arttırmada yardımcı olacaktır.
Ayrıca ödem atıcı etkisi olan bitkilerle yapılan çaylarda ödem sorununda bize destek olacaktır.
Bunların yanında düzenli egzersiz yapmak, uyku süresini düzene sokmak, stresten uzak durmak, tuz tüketimini sınırlamak ödemle başa çıkmada diğer önemli faktörlerdir.
Fazla ödemimizi atmamızda yardımcı olacak çay tarifleri
1.
3 su bardağı suyun içerisine;
Bir tutam mısır püskülü
5 tane kurutulmuş kiraz sapı
6 sap maydanoz
Bir çay kaşığı kuru yeşil çay yaprağı
2 adet karanfil atınız
6 dakika kaynatınız. Dört dakika bekledikten sonra süzüp içiniz. En ideal saatler ise kahvaltıdan ve akşam yemeklerinden bir saat önce bir bardak tüketilmesidir.
2.
Maydanoz Sapı
Biberiye
Funda Yaprağı
Kiraz Sapı
Nane ve Limon kabuğuyla birlikte 1- 1.5lt suya atıp 5 dakika kaynatılarak tüm gün içilmelidir.
3.
2 adet elma
1 limon
1 adet çubuk tarçın
Bir tutam tane karabiber
Bir tutam karanfil ve 3 litre su.
Elma ve limonu 4’e bölüp tüm malzemeleri ekleyerek bir tencerede rengi sarı olana kadar kaynatıyoruz. Günde 3 bardak olacak şekilde 3 gün içilebilir
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.