ÖNEMLİ E-POSTALARINIZI NASIL YEDEKLEYEBİLİRSİNİZ?
E-postalar zaman zaman hepimiz için çok değerli olabiliyor. Uzun bir süredir e-postalarımızı bulut ortamında saklayabiliyor ve tüm cihazlarımızda erişilebiliyoruz. Peki ya olağanüstü bir durumda e-postalarımız kaybolursa?
Bulutta bir hizmet kesintisi meydana gelirse veya internet bağlantımız kesilirse ne olur? Ya hesabımız herhangi bir nedenle yasaklanır veya kapatılırsa ve e-postalarımız da onunla birlikte giderse? Hatta daha kötü bir senaryo olarak, hesabınıza bir başkası erişip e-postalarınızı silerse ya da e-posta hizmeti sağlayıcımız hesabımızı kilitlerse ne olur?
E-POSTALARINIZA FARKLI CİHAZLARDAN HATTA ÇEVRİMDIŞI OLARAK ERİŞMEK MÜMKÜN
Bu senaryolar gelen kutunuza her gün düşen onlarca spam mail, reklam ve bildirimler için çok sıkıntı arz etmeyebilir ancak gerçekten erişmeniz gereken e-postalar ve belgeler söz konusu olduğunda, bunları güvende tutmak adına neler yapmak gerektiği önemli bir konu. E-postalarınızın en azından bir kısmını başka bir yerde yedeklemek, böylece onlara çevrimdışı veya başka bir şekilde her zaman ulaşabilmek iyi bir çözüm yolu olabilir.
Tüm e-postaları başka bir hesaba göndermenin en basit yolu, onları manuel olarak tek tek veya otomatik olarak iletmek. Bunun kolay bir yolu bulunuyor. Mac kullanıcıları için iCloud Mail’den ayarlar sekmesine bağlanan “dişli çark” simgesini (sol altta) tıklayarak Tercihler ve Genel’deki “E-postamı şuraya yönlendir”in yanındaki kutucuğu işaretlemek ve maillerinizi yedeklemek istediğiniz başka bir e-posta adresini girmek yeterli.
E-POSTALARI OTOMATİK OLARAK İKİNCİ BİR ADRESE DAHA YÖNLENDİRİN
Aynı işlemi Google için yapmak isterseniz Gmail’inizi web’de açarak yine dişli çark simgesini (sağ üst) ve ardından “Tüm Ayarları Gör”ü tıklamanız gerekiyor. “Yönlendirme ve POP / IMAP” sekmesi altında, “Gelen e-postanın bir kopyasını şuraya yönlendir” yazan kutucuğu işaretleyerek e-maillerinizi yönlendirmek istediğiniz ikinci e-posta adresinizi girmeniz gerekiyor. Gmail yönlendirilen e-postalar (örneğin belirli bir kişiden gelen iletiler) için bir filtre oluşturmanıza izin veriyor. Bu şekilde yaparak her şeyi yönlendirmek zorunda kalmazsınız. Bunu yapmak için Yönlendirme’nin yanındaki filtre oluştur bağlantısına tıklamak yeterli.
Outlook için de benzer bir işlem yapılıyor. Sağ üst kısımdaki “dişli çark” simgesini ardından da “Tüm Outlook ayarlarını” görüntülemek suretiyle “E-posta ve Yönlendirme”yi tıklayın. Yönlendirmeyi etkinleştir kutucuğunu işaretleyip e-postaları yönlendirmek istediğiniz diğer e-posta adresini girmeniz halinde Outlook gelen kutunuza gelen tüm iletiler diğer hesaba da gönderilir.
E-postaları bu şekilde iletmek, mesajlara iki yerden de erişebilmenin hızlı ve basit bir yolu, ancak e-postalarınızı başka bir bulut hesabına iletiyorsanız, herhangi bir nedenle çevrimiçi olamadığınızda her iki kopyaya da erişimi kaybetme ihtimaliniz var.
iCloud POP’U DESTEKLEMİYOR
POP (Postane Protokolü) ve IMAP (İnternet İleti Erişim Protokolü), aynı anda birden çok yerden e-posta almanın iki ana yolu ve her iki protokol de çoğu e-posta sağlayıcısı tarafından destekleniyor. Genel olarak eski POP teknolojisi, e-postanızın barındırıldığı yerden bir e-postanın iki veya daha fazla kopyasını toplamanın daha az etkili olan yolu. Daha yeni olan IMAP protokolü ise iki yönlü senkronizasyon sağladığı için genellikle daha fazla tercih ediliyor. IMAP, siz ilerledikçe e-posta sunucusuyla konuşmaya devam ettiğinden, gelen kutunuzun birden çok cihazda ve birden çok e-posta uygulamasında aynı şekilde görünmesini kolaylaştırır.
Ancak IMAP’nin çevrimdışı olarak kurulması daha zor olabiliyor, çünkü web’e sürekli bir bağlantıya dayalı olma durumu söz konusu. Hangisini kullanacağınız size kalmış. E-postanızla farklı cihazlardan ve uygulamalardan etkileşim kurabilmek istiyorsanız IMAP en iyisi, ancak yedekleme olarak düzgün bir şekilde kurmak biraz daha özen gerektiriyor. Öte yandan, POP her zaman mevcut olmayabiliyor. Mesela iCloud IMAP’i desteklerken POP’u desteklemiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.