1998 yılından bu yana sinemada kadın emeğini görünür kılmak için çalışan, Türkiye’deki ilk kadın filmleri festivali olarak her yıl dünya çapında yönetmenleri ve oyuncuları ağırlayan, sinema alanında emek veren kadınlar arasında bir iletişim ağı kuran ve filmlerinin görünürlüğünü sağlayan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, geride bıraktığımız zor yıla inat umutla ve yeniliklerle izleyicilerinin karşısına 24. kez çıktı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla Uçan Süpürge Vakfı tarafından Azize Tan direktörlüğünde düzenlenen 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 27 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında Festivalscope üzerinden çevrimiçi olarak, 4-12 Haziran tarihleri arasında ise Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern’in salonlarında izleyicilerle buluştu.
Festival kapsamında 33 ülkeden 64 film gösterildi, yerli ve yabancı 50’ye yakın konuk ağırlandı. Araftan Çıkmak temasıyla düzenlenen festivalde, direnen, ilham veren, dayanışan kadınların hikâyelerini anlatan yapımlar izleyiciyle buluştu.
27 Mayıs’ta Gençlik Parkı Kent Konseyi Etkinlik Alanı’nda yapılan basın toplantısının ardından maratonuna başlayan festivalde, çevrimiçi olarak 16 film gösterildi, 10 filmin yönetmeni ile festivalin Youtube kanalında yayınlanan çevrimiçi söyleşiler gerçekleştirildi.
Festivalin salonlarda yapılan gösterimleri 4 Haziran akşamı CerModern’de açık havada yapılan açılış ve ödül töreniyle başladı. Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler’in sunuculuğunu üstlendiği gecede festivale destek olan kurumlara plaketleri takdim edildi.
Aynı gece, Nur Sürer’e Onur Ödülü, Ayta Sözeri, Ekin Fil ve Gülin Üstün’e Bilge Olgaç Başarı Ödülü, Ahsen Eroğlu’ya Genç Cadı Ödülü verildi.
Onur Ödülü alan Zuhal Olcay ve Bilge Olgaç Başarı Ödülü’ne layık görülen Demet Evgar törene video mesajları ile katıldılar.
Arjantin’den Ni Una Menos (Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz), Polonya’dan Strajk Kobiet (Kadın Grevi) ve Türkiye’den EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu Tema Ödülü’ne layık görüldü.
Aynı zamanda geçen yıl pandemi nedeniyle Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alamayan Işıl Özgentürk’e de bir yıl gecikmeli de olsa ödülü takdim edildi. Ödül töreni Ayta Sözeri’nin mini konseriyle sona erdi.
Kaygı’nın yönetmeni Ceylan Özgün Özçelik, Patrida’nın yönetmenleri Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe, Lübnan Semaları’nın yönetmeni Chloé Mazlo, Bir Nefes Daha filminin yönetmeni Nisan Dağ, yapımcısı Müge Özen ve oyuncuları Hayal Köseoğlu, Eren Çiğdem ve Oktay Çubuk, Hem Müslüman Hem Feminist’in yönetmeni Nebiye Arı, Süt Para Edince belgeselinin yönetmeni Nihan Gider Işıkman ve belgeselin kahramanlarından Hüsniye Aydar, Ah Gözel İstanbul filminin yönetmeni Zeynep Dadak, Ölümüne Boşanmak filminin yürütücü yapımcıları Seda Gökçe ve Özge Sebzeci, belgeselin kahramanlarından Arzu Boztaş ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gönüllü avukatlarından İpek Bozkurt, Hayaletler filminin yönetmeni Azra Deniz Okyay, yapımcısı Dilek Aydın ve oyuncusu Dilayda Güneş, kısa filmler Hûşbe!/Sus!’un yönetmeni Nursel Doğan, En İyi Kadın Oyuncu filminin yönetmeni Umut Alaz Kökçü, Cûdîyê Miradan/Dileklerin Cudisi filminin yönetmeni Semiha Yıldız, Asefçiler, Rüyalar, Otlar filminin yönetmeni Zelal Sadak, Uzay, Fehmi ve Şehrin Sırları filminin yönetmeni Mediha Güzelgün ile Taş ve Su filminin yönetmeni Nalin Acar filmlerinin gösterimlerinin ardından izleyicilerle buluştu.
Festivalde Filmde Yönetmen Müzik İlişkisi başlıklı panelde yönetmen Ceylan Özgün Özçelik ve müzisyen Ekin Fil, Kadınların Hafızası adlı panelde Çiğdem Öztürk’ün moderatörlüğünde yönetmen Ayça Damgacı ve yönetmen Chloé Mazlo, Araftan Çıkmak - "Bugün ve Yarın İçin Kadın Hareketleri ve Dayanışma Yollarını Beraber Düşünmek” başlıklı panelde ise Reyhan Atasü Topçuoğlu moderatörlüğünde Deniz Kandiyoti, Alev Özkazanç ve Umut Beşpınar konuşmacı olarak izleyicilerle buluştu. Festivaldeki panel ve söyleşileri festivalin Youtube kanalından izleyebilirsiniz.
Kız Çocukları İsterse Olur bölümündeyse Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları’nın katkılarıyla Katia Benrath’ın yönettiği, kendi ayakları üzerinde duran 12 yaşındaki cesur bir kız çocuğunu anlatan Rocca Dünyayı Değiştiriyor/Rocca Changes the World filmi ücretsiz olarak minik sinemaseverlere gösterildi.
FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu) jürisinin ödül verdiği tek kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde bu yıl jüri Boyd Van Hoeij, Rüdiger Suchsland ve Esin Küçüktepepınar’dan oluşuyordu. Rüdiger Suchsland festivalin konukları arasındaydı. FIPRESCI jürisi ödüle, farklı sinema tekniklerini bir araya getirerek, Mısır’daki Arap Baharı kadınlarının ve bu kadınların süren eşitlik ve insan hakları mücadelesinin portresini çizmek için kameranın imkânlarını araştırma yolundaki özgün yaklaşımından ötürü Samaher Alqadi’nin yönettiği 2021 yılı yapımı Benim Bedenim/As I Want filmini layık gördü.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen festival, başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Çankaya Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, Ankara Kent Konseyi, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi, UN Women (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi), Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği – KAİSDER, Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, BelPa A.Ş, Nur Ger başta olmak üzere pek çok kişi ve kurumun değerli destekleriyle gerçekleşti.
Ayrıca, festival tanıtım kampanyasını üstlenen MG İletişim Stratejileri Ajansı, Penti, Kendine Has, CerModern, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, ABBTV, Orange Fox Agency, Sinemedya Yapım ve Limak Ambassadore Otel de festivale katkıda bulunan kuruluşlar arasındaydı. Programda ülkelerinin filmleri gösterilen Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, Norveç, İspanya, İsveç ve İsviçre elçilikleri de festivale her yıl olduğu gibi destek verdiler.
Deniz Yapı Çözümleri, Kolbakır Hukuk & Danışmanlık, TCA (Tourism Congress Asistance), Dental Estetik Center, OFFI Office Furniture, İdol Sigorta, Häcker, Patile, GLR, Eyesoft, Tuzy, YDK İnşaat, EIGEN (Engineering, Consulting, Contracting), MONAD Elektrik, Alban Tanıtım, Gelişim Grup İnşaat ve Tesisat San. Tic. Ltd. Şti., OLEOBOX, GAYA, Grupcam Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. de KAİSDER aracılığıyla festivale katkı sunan kurumlar oldu.
Ajandakolik, Altyazı, Anayurt, Beyazperde, Bianet, BirGün, Dadanizm, Ekmek ve Gül, Evrensel, Filmloverss, GazeteDuvar, Habertürk, KRT, Lavarla, Radyo ODTÜ, Sadibey.com, T24, TELE1, Yeni Yaşam Kadın Eki de festivalin basın destekçileriydi.
24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali çeyrek asrını kutlayacağı önümüzdeki yıl kadın dayanışmasını yaşatmaya, ilham vermeye ve sinemaseverlerle buluşmaya devam edecek.