12 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nın yönetmen ve senarist Pelin Esmer’in başkanlığını yaptığı, müzisyen Can Atilla, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, yazar İlhami Algör, oyuncu Melisa Sözen, akademisyen Özlem Köksal ile oyuncu Serdar Orçin’den oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi, “Derinlikli sinemasıyla, yaratıcı anlatımıyla, bizi sıkıştığımız köşeden ustalıkla çıkartıp, üstünde yürüdüğümüz kurak toprağa, ucunda durduğumuz çukurun dibine, dibinden de yukarıya bakmaya yönelttiği için, adaletsizliğin nefesimizi daralttığı bir dünyada bize sinemadan güçlü bir teklifle geldiği için, Kurak Günler filmine en iyi film ödülünü sunuyoruz,” dedi.
Emin Alper, “Kurak Günler” filminin senaryosuyla Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görüldü.
Jüri kararını şöyle açıkladı: “Kişisel olanla toplumsal olanı aynı hikâye içinde kaynaştıran, kurmacanın ışıltılı olanaklarından yararlanarak kara, karanlık bir resim çizen, seyircilerine "seyirci kalmayı" sorgulatan ama her şeye rağmen şiirsel bir sona varan senaryosuyla en iyi senaryo ödülünü Kurak Günler filmine sunuyoruz.”
“Kurak Günler” filmdeki performanslarıyla Selahattin Paşalı En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne, Selin Yeninci En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne ve Erdem Şenocak En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne; filmin kurgusuna imza atan Özcan Vardar ve Eytan İpeker ise En İyi Kurgu Ödülü’ne layık görüldüler.
“En İyi Yönetmen” Özcan Alper, SİYAD En İyi Film Ödülü “Karanlık Gece”
Ankara Film Festivali’nde jüri En İyi Yönetmen Ödülü’nü “Güçlü hikayesini katman katman derine indirirken yarattığı dünyaya bizi katan, sonuna kadar orada tutan, seyirciye kendiyle baş başa kalma imkânı bırakan ustalıklı ve sükunetli sineması nedeniyle,” gerekçesiyle “Karanlık Gece” filmiyle Özcan Alper’e verdi.
Jüri aynı zamanda “Karanlık Gece” filmini Jüri Özel Ödülü’ne layık gördü. Jüri kararı açıklarken, “Kendi gibi olmayanı yok ederek, gömerek, unutarak, unutturarak yaşamayı seçenlerin karşısına, hakikati hatırlama ve hatırlatma yoluna giren, vicdanını gömemeyen bir karakter eşliğinde, bizi karanlığa çağırırken o karanlığın içinde görme mesafemizi bize özenle sunduğu için Karanlık Gece filmine Jüri Özel Ödülü’nü sunuyoruz,” dedi.
Sinema yazarları Burak Göral, Erkan Aktuğ ve Şenay Aydemir’den oluşan jüri, bu yıl aramızdan ayrılan sinema yazarı Murat Özer anısına verilen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü’nü Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmine verdi. Jüri açıklamasında “Karanlığın gözlerine ışık tutma cesareti, yalnızca kurbanın değil zalimin dünyasına da bakma kararlılığı, vicdanın sadece bir arınma aracı değil aynı zamanda bedel ödemeyi de gerektirdiğini hatırlatması ve hikayesinin ruhunu soğukkanlılıkla görselleştirme başarısı nedeniyle Özcan Alper’in yönettiği “Karanlık Gece”, oy birliği ile Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü’ne değer bulunmuştur,”dedi.
Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film “Ela ile Hilmi ve Ali”
Festivalin kurucusu Mahmut Tali Öngören adına verilen En İyi İlk Film Ödülü’ne bu yıl, Ziya Demirel’in “Ela İle Hilmi ve Ali” filmi layık görüldü.
Jüri kararında, “Dar bir mekâna sıkıştırılmış birbirinden farklı dünyalardan gelen üç karakter arasında oyunbaz bir şekilde sürekli değişen güç dengesini hikâyesine uygun bir uslüpla bize aktardığı için En İyi İlk Film Ödülünü Ela ile Hilmi ve Ali filmine sunuyoruz,” dendi.
“Ela ile Hilmi ve Ali” filmindeki performansıyla Ece Yüksel’e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü verildi.
Mansiyon Ödülü Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen’e!
Ali Kemal Güven imzalı “Çilingir Sofrası” filmindeki performanslarıyla Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen jüri tarafından Mansiyon Ödülü’ne layık görüldüler.
Ulusal Uzun Film Yarışması jürisi ödülü açıklarken, “Yarattıkları karakterlerin derinliği sebebiyle ve farklılıkları birbirinden ayrılamaz şekilde aynı potada eriten ansamble performansları ile filme yaptıkları sanatsal katkıdan dolayı Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenen’e Mansiyon Ödülü sunuyoruz,” dedi
Klondike Filmine 3 Ödül Verildi!
Maryna Er Gorbach imzalı “Klondike” filmiyle Sviatoslav Bulakovskyi En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’ne; Zviad Mgbery En İyi Özgün Müzik Ödülü’ne; Mariia Denysenko, Andrii Hrechyshkin ve Vitaliy Sudarkov En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’ne layık görüldü.
En İyi Belgesel “Crossroads”
Türkiye Almanya Film Festivali başkanı Adil Kaya, yönetmen Ebru Şeremetli, yönetmen Serdar Kökçeoğlu’ndan oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması jürisi 10 filmden oluşan yarışma seçkisi için festivale teşekkürlerine sundu, tek bir filme ödül vermek zorunda olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Mahmut Fazıl Coşkun’un “Crossroads” adlı belgeseline verdiklerini açıkladı.
“Crossroads”un ödül gerekçesinde, “Sanatçıların zaman ve mekânla, iç dünyalarıyla, kentlerin dönüşümü ve var oluşla kurdukları ilişki ve eleştirel tutumlarını özenli, yarayıcı, geleneksel kalıpları yorumlarken bugünle gelecek arasında bağ kuran bir dille bizlerle paylaşan Mahmut Fazıl Coşkun’un yönettiği ‘Crossroads’a oy birliğiyle vermeyi uygun gördük,” denildi.
En İyi Kısa Film “Koyun”
11 filmin yarıştığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda oyuncu Ece Dizdar, yönetmen Elif Refiğ ve sinema yazarı Esin Küçüktepepınar’dan oluşan jüri 10 bin TL değerindeki En İyi Kısa Film Ödülü’ne Benhür Bolhava’nın yönettiği “Koyun” filmini layık gördü. Jüri gerekçeli kararında ise şunlar söylendi: “İçinde yaşadığımız endişe, belirsizlik ve şüphe hallerini yansıtan atmosferi, karakterlerin içinde debelendiği ruh halini ve kurban-fail döngüsünü katmanlı bir senaryo ile desteklemesi, yerelden evrensele uzanan sinemasıyla yaşanan yıkıcı değişimin bizi sürüklediği sonu işaret etmesiyle 33. Ankara Film Festivali Kısa Film Seçici Kurulu olarak Ulusal Kısa Film Yarışması En İyi Film Ödülü’nü oy birliğiyle Benhür Bolhava’nın yönettiği Koyun filmine vermeyi layık gördük.”
Ulusal Kısa Film Yarışma jürisi, seçkide yer alan filmler arasından en iyiyi seçmekte zorlandıklarını belirterek ödülü açıklamadan önce Nur Özkaya’nın “Ev Diye Bir Şey Yok” adlı canlandırma filmini de özgün, yenilikçi ve cesur yaklaşımıyla anmak istediklerini belirtti.
Proje Geliştirme Desteği “Her Şeyi Hatırlarmış Gibi”
Türkiye Sinemasının yeni yaratıcılarına, senaryo aşamasındaki ulusal uzun kurmaca yapımlara verilen Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın yapımcı Armağan Lale, yönetmen, senarist Tufan Taştan ve yapımcı Yamaç Okur’dan oluşan jüri 30 bin TL değerindeki Proje Geliştirme Ödülü’ne yapımcılığını İpek Erden’in, yönetmenliği ve senaristliğini Barış Fert’in yapacağı “Her Şeyi Hatırlarmış Gibi” projesini layık gördü. Jüri gerekçesinde, “İki gün boyunca genç yönetmen ve yapımcıların projelerini dinledik.
Bağımsız sinema yapmanın çok zor olduğu hatta ülke şartlarında buharlaştığı bir dönemde hayallerinin peşinde koşan sinemacıların hikâyeleri bizleri heyecanlandırdı.
Bu bir proje geliştirme ödülü olduğu için yaratıcı yapımcılara sahip ve film yapım sürecinin başlarında olan projelere öncelik vermeyi tercih ettik.
Maalesef yönetmenlik gereği tek bir ödül verme şansımız oldu,” dedi.
VEKAM Özel Ödülü “Gordion’un Çobanları”
Ankara Film Festivali’nin Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği sinematografisinin yanı sıra ele aldığı konu Ankara kent merkezi veya ilçeleri kapsamında bir araştırmaya ya da konuya dayandırılaran belgesel ve kısa film projesine verilen 10 bin TL değerindeki VEKAM Özel Ödülü, Kadir Uluç’un “Gordion’un Çobanları” adlı filmine verildi.
Kerime Şenyücel ve akademisyen Prof. Dr. Billur Tekkök Karaöz’den oluşan jüri kararında “Belgesel, Gordion'da çobanlar ve sürülerinin hikâyesinden yola çıkarak;
Friglerden günümüze bugün de devam eden tarım ve hayvancılığın, geçmişle olan benzerliğinin izlerini sürerek tarihi bilginin bugünle bağlarını kurması açısından önemli görülmüştür.
Belgesel’in anlatıyı akademik bilgilerle desteklemesi ve bu bilgiyi yalın bir dille aktarması, tematik olarak müzik seçimindeki özen ile Gordion’un Dünya Miras Listesine girmesi sürecine katkıda bulunacak olmasından dolayı ödüllendirilmesi uygun bulunmuştur,” denildi.
Festivalin Kapanış Töreni'nde 34. Ankara Film Festivali'nin tarihleri 2-10 Kasım 2023 olarak açıklandı.
ÖDÜLLER
Ulusal Uzun Film Yarışması
En İyi Film Ödülü
Kurak Günler – Emin Alper
Jüri Özel Ödülü
Özcan Alper – Karanlık Gece
Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü
Ela ile Hilmi ve Ali – Ziya Demirel
En İyi Yönetmen Ödülü
Özcan Alper – Karanlık Gece
Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü
Emin Alper – Kurak Günler
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
Ece Yüksel – Ela ile Hilmi ve Ali
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Selahattin Paşalı – Kurak Günler
Mansiyon Ödülü
Ahmet Rıfat Şungar, Barış Gönenen – Çilingir Sofrası
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
Selin Yeninci – Kurak Günler
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
Erdem Şenocak – Kurak Günler
En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü
Mariia Denysenko, Andrii Hrechyshkin ve Vitaliy Sudarkov – Klondike
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
Sviatoslav Bulakovskyi – Klondike
En İyi Kurgu Ödülü
Özcan Vardar, Eytan İpeker – Kurak Günler
En İyi Özgün Müzik Ödülü
Zviad Mgbery – Klondike
SİYAD En İyi Film Ödülü
Karanlık Gece – Özcan Alper
Ulusal Belgesel Film Yarışması
En İyi Belgesel Film Ödülü
Crossroads – Mahmut Fazıl Coşkun
Ulusal Kısa Film Yarışması
En İyi Kısa Film Ödülü
Koyun – Benhür Bolhava
Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği
Her Şeyi Hatırlarmış Gibi
Yönetmen- Senarist: Barış Fert Yapımcı: İpek Erden
VEKAM Özel Ödülü
Kadir Uluç - Gordion’un Çobanları