Törenin sonunda açılış filmi olarak yönetmenliğini Selim Evci’nin yaptığı “Saklı” filmi gösterildi.
Rotterdam’daki Lantaren Venster sinema salonunda Anadolu Ensemble ve Kırmızı Lale Korosu’nun müzik şöleniyle başlayan açılış töreninin sunuculuğunu İlay Tiryaki ile Sipke Jan Bousema’nın üstlendi.
Törene Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ve Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız’ın yanı sıra “Saklı” filminin yönetmeni Selim Evci ile oyuncuları İlhan Şeşen, Settar Tanrıöğen ve Türkü Turan da katıldı.
Hollanda ve Türkiyeli sinemaseverleri bir araya getirmeyi hedefleyen Kırmızı Lale Film Festivali bu yıl da en seçkin gösterimler ve sosyal etkinliklerle sinemaseverlerle buluşuyor. Hollanda Türkiye Kültür Vakfı tarafından düzenlenen festivalde film, belgesel ve kısa filmler festival takipçileriyle buluşuyor.
Hollanda-Türkiye Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alkanlar açılış töreninde yaptığı konuşmasında; 4. kez düzenlenen festivalin kısa sürede Hollanda’nın önemli çevrelerince kabul görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine şöyle devam etti;
“Öncelikle festivalimize katkılarından ve desteklerinden ötürü TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hollanda Kraliyeti ve Rotterdam Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunarım.
4.kez bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz ve gördüğümüz ilgiden dolayı fazlasıyla memnunum. Bu ilgi amacımıza ulaştığımızı görmemizi sağlarken gelecek yıllarda daha iyi organizasyonlar gerçekleştirebilmemiz için bizi motive ediyor.
Değerli eserleriyle festivalimizi onurlandırıan tüm sinema emekçisi dostlarımıza ve bu yola çıktığımız ilk günden itibaren bizi yalnız bırakmayan festival takipçilerimize de teşekkürlerimi sunuyor, hep birlikte bu festivali daha da ileriye taşıyacağımıza inandığımı belirtmek istiyorum.
Türkiye sinemasının uluslararası pazara taşınması konusunda önemli bir adım olarak gördüğümüz Kırmızı Lale Film Festivali’ni tüm çevrelere ulaştırmak için çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Açılışta festival komitesine teşekkürlerini sunan bir konuşma yapan Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan “Tüm festival ekibinin büyük emek vererek çalıştığını ve 4.kez festivalin başarıyla gerçekleştirildiğine şahit oluyoruz. Her yıl Türkiye’den güzel misafirler ağırlamamıza da vesile olan bu organizasyonun yıllarca devam etmesini ve başarılarının sürmesini dilerim.” şeklinde konuştu.
4 Haziran akşamı Amsterdam Rialto Sinemasında düzenlenecek kapanış töreniyle de ödüller sahiplerini bulacak. “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün Türk sinemasının önemli isimlerinden başarılı sanatçı Hülya Koçyiğit’e takdim edileceği festivalin kapanış töreninde festival jürisi tarafından yapılacak değerlendirmeyle “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödülleri ile “Seyirci Özel Ödülü” ve “Film Yazarları Ödülü” de sahiplerini bulacak.
Ayrıca festival kapsamında düzenlenecek Masterclass etkinliğinde sevenleriyle buluşacak Türk sinemasının başarılı yönetmenlerinden Özcan Alper’e “Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü” verilecek.
Festival seyircisiyle buluşacak filmler;
Yarışma:
“Mavi Bisiklet” Yönetmen: Ümit Köreken
“Rauf” Yönetmen: Soner Caner, Barış Kaya
“Kalandar Soğuğu” Yönetmen: Mustafa Kara
“Misafir” Yönetmen: Mehmet Eryılmaz
“Sarmaşık” Yönetmen: Tolga Karaçelik
“Dolanma” Yönetmen: Tunç Davut
“Saklı” Yönetmen: Selim Evci
Panorama:
“Detay” Yönetmen: Korhan Bozkurt
“Köpek” Yönetmen: Esen Işık
“Çırak” Yönetmen: Emre Konuk
“Arama Motoru” Yönetmen: Atalay Taşdiken
Masterclass:
“Sonbahar” ve “Gelecek Uzun Sürer” Yönetmen: Özcan Alper
Belgesel:
“Işığın Gölgesinde(Siya Roni)” Yönetmen: Mevlüt Çiftçi
“Dağların Bekârları” Yönetmen: Baran Keven
Kısa:
“Azad” Yönetmen: Yakup Tekintangaç
“Günah” Yönetmen: Gülistan Acet
“Denize” Yönetmen: Ufuk Çavuş
“Korkaklar” Yönetmen: Cüneyt Cebenoyan
Kırmızı Lale Film Festivali Hakkında:
Hollanda Türkiye Kültür Vakfı’nın öncülük ettiği Kırmızı Lale Film Festivali, Hollanda ile Türkiye arasında kültürel bağları sinema aracılığıyla güçlendirerek Türkiye’nin tanıtımını yapmak, turizm, sosyal ilişkiler ve tarih odaklı temaların gündeme gelmesini sağlamak amacıyla başlatıldı.
İlki 2013 yılında gerçekleştirilen Kırmızı Lale Film Festivali, festival organizasyonu, gösterilen filmler, oluşturulan jüri ve etkinlik nedeniyle Avrupada yapılan Türkiye film festivalleri arasında en ön sıraya yerleşmiştir.
Türkiye markasının anlatımı açısından önemli bir fırsat olarak kabul gören festivalin bir görsel sanatlar şenliğine dönüşmesi ve her geçen yıl daha fazla sinemaseveri biraraya getirmesi hedefleniyor.