Abdülhak Şinasi Hisar... CUMHURİYET DEVRİ YAZARI, DOĞUMUNUN 130.YILINDA ANILACAK...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; İstanbul’un ve özellikle Boğaziçi’nin güzelliklerini anlattığı eserleriyle tanınan Cumhuriyet devri yazarı Abdülhak Şinasi Hisar’ı doğumunun 130. yılında özel bir progamla yâd edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; İstanbul’un ve özellikle Boğaziçi’nin güzelliklerini anlattığı eserleriyle tanınan Cumhuriyet devri yazarı Abdülhak Şinasi Hisar’ı doğumunun 130. yılında özel bir programla yâd edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk edebiyat dünyasına düşünceleri ve eserleri ile katkı sağlayan önemli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anmak amacıyla özel programlar hazırlamaya devam ediyor.

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk Ocakları İstanbul Şubesi ile birlikte fıkra ve romanları ile tanınan, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı devrinde birçok eser kaleme alan Abdülhak Şinasi Hisar’ı yâd edecek.

“Doğumunun 130. Yılında Abdülhak Şinasi Hisar” programı, 17 Mayıs Çarşamba günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Program kapsamında yapılacak olan panelde; yirminci yüzyıl Türk edebiyatının önde gelen roman, hatıra, biyografi ve tenkit yazarlarından Abdülhak Şinasi Hisar’ın hayatı, eserleri ve edebî kişiliği konuşulacak.

Mehmet Nuri Yardım’ın moderatörlüğünü üstleneceği panele; Prof. Dr. Abdullah Uçman, Beşir Ayvazoğlu ve Dr. Necmettin Türinay konuşmacı olarak katılacak. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 17.30’da başlayacak.

Abdülhak Şinasi Hisar kimdir?

Abdülhak Şinasi Hisar, 14 Mart 1887 tarihinde İstanbul’da doğdu. Türk basın tarihinde önemli bir yeri olan "Hazîne-i Evrâk", "Mürüvvet", "İnsâniyet ve Cerîde" dergilerini yayımlayan ve aynı zamanda öykü ve eleştiri yazarı olan babası Mahmut Celâleddin Bey, ona hayranlık duyduğu iki şair Şinasi ile Abdülhak Hamit Tarhan'ın adlarını verdi.

Çocukluğu, kültürlü bir aile ortamı içinde Boğaziçi yalılarıyla Büyükada ve Çamlıca köşklerinde geçti.

Abdülhak Şinasi, küçük yaştan itibaren bir Fransız mürebbiyeden Fransızca, o sırada Rumelihisarı’nda komşuları olan Tevfik Fikret’ten ise Türkçe dersleri aldı. 1898’de yatılı olarak Mekteb-i Sultânî’ye (Galatasaray Lisesi) girdi. Okulun daha ilk sınıfından itibaren edebiyatla ve özellikle şiirle meşgul olmaya başladı. 1905-1908 yılları arasında Paris'te Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda öğrenim gördü.

Jön Türk hareketine katıldı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'a döndü. 1909'da bir Fransız şirketine memur olarak girdi. 1924'te Reji İdaresi'nde çalışmaya başladı.

Balkan Birliği Cemiyeti Genel Sekreterliği yaptı. 1945'te Uluslararası Barış Kongresi'ne katılmak üzere ABD'ye gitti. 1984'ten sonra ölümüne değin sürekli İstanbul'da kaldı. 1921'den sonra "Dergâh" dergisinde "Kitaplar ve Muharrirler" başlığıyla yazdığı eleştirilerle adını duyurdu.

"Yarın", "İleri" ve "Medeniyet" dergilerinde şiirleri, eleştirileri yayınlandı. Cumhuriyet'ten sonra "Ağaç", "Türk Yurdu", "Ülkü" ve "Varlık" dergileriyle, "Milliyet" ve "Dünya" gazetelerinde yazdı.

İlk romanı "Fahim Bey ve Biz” olan Hisar, genel olarak romanlarında Rumelihisarı, Büyükada, Çamlıca üçgeninde varlıklı, gününü gün eden, sorunsuz insanların yaşamlarını yansıttı.

Olaylardan çok kahramanlarının duygu ve düşüncelerine öncelik veren yazar,  şiirsel bir dil ve özgün bir teknik kullandı. Abdülhak Şinasi Hisar, 3 Mayıs 1963'te İstanbul'da yaşamını yitirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri