21 MART’TA MARS’A GİDİP DÖNDÜLER
“Gelecek Okuryazarlığı, Geçmiş Rehberliği” mottosu ile söyleşiler düzenleyen Ajanda Düşünce Platformu, “Bilim Film ve Fütürist Söyleşiler Serisi” kapsamında 21 Mart’ta, Janserey Nalân Yıldız ve Arda Eşberk’in konuşmacı olarak katıldığı “Mars’a Bir Bilet!” etkinliğinde, konukları sanal bir Mars turuna çıkardı.
Süzer Plâza Dolmabahçe Sahne’de gerçekleştirilen etkinlikte Işınla Beni Scotty! kitabının yazarı fütürist Janserey Nalân Yıldız, “Uzay turizmi, asteroit madenciliği gibi pek çok konuda çalışan bilim insanları, yapay zekâ desteği ile sürdürülen uzay araştırmaları ile Mars’a insanlı uzay uçuşları düzenleyebilmek için hazırlıklarını sürdürüyorlar.
Sadece Amerika(NASA), Avrupa(ESA) değil Birleşik Arap Emirlikleri(BAE)’nden Hindistan(ISRO)’a kadar, gelecek planı yapan pek çok ülkenin büyük yatırımlar yaptığı uzay ve özelinde Mars programları var. NASA en geç 2035’te, Elon Musk ise 2024’te Mars’a insanlı uçuşları başlatabilmek için hazırlıklarını sürdürüyorlar.
15 yaşından beri NASA tarafından eğitilen ve henüz 18 yaşında olan Alyssa Carson büyük ihtimalle NASA Başkanı’nın bahsettiği Mars’a ayak basacak ilk insan olacak.
Bizim çocuklarımız arasından neden bir Mars astronotu çıkmasın? İnsana ve bilime yapılacak yatırımlar uzun soluk ve sabır gerektirir geçmişte de gelecekte de bilgi daima güç demektir.
Gelecek okuryazarlığı kavramını bu yüzden çok önemsiyorum. Geleceğin dilini anlayıp, konuşmaya başlamaya mecburuz.
13 Aralık 2018’de Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Biz de uzay yarışında sesimizi duyurmalı, başka ülkelerden geri kalmamalıyız.
Bu ve bundan sonra düzenleyeceğimiz zihin açıcı ve ilham verici ufuk turları ile insanları, gündelik hayatın rutininden çıkarıp olağan gündemlerini biraz değiştirmeyi umuyoruz.
Bize düşen gözlerimizi geleceğe çevirmek ve yıldızlara uzanmak!” dedi.
Astrofizikçilerin, fütüristlerin ve araştırmacıların görüşlerinin tartışıldığı, “Neden Mars’a gidilmeli?” sorusunun cevabının arandığı söyleşide Kızıl Gezegen’de kolonyal yaşam kurma ihtimali ve Mars’ı yaşanır hale getirecek öncü yapay zekâlar hakkında da konuşuldu.
Sinemayla Ruhsal Dönüşüm, Rol Arkadaşım Olur musun kitabının yazarı aktör ve eğitmen Arda Eşberk, Mars’a Bir Bilet etkinliğinde, “Mars bizim geçmişimiz mi, geleceğimiz mi? Dünya’daki antik uygarlıklarda Mars’ın mitolojik ve astrolojik önemi.
Hollywood çoktan Mars’ı işgâl etti…” gibi başlıklar altında, Mars’ın konu edildiği filmlerden fragmanlar paylaşarak, filmci gözü ile izleyicide yaratılmak istenen “Mars Etkisi” nden ve bu konuda öne atılan komplo teorilerinden bahsetti.
Dinleyicilerin aktif katılımı ve soruları ile sona eren söyleşinin ardından konuşan Arda Eşberk, “Mars insanlığın kuantum sıçramasını gerçekleştireceği yer olabilir. Mitolojik etkisi açısından da önemli bir figür.
Ajanda Düşünce Platformu olarak Türkiye’nin değişik şehirlerinde benzer etkinlikler düzenleyerek, insanları kendi iç uzaylarından başlatıp dış uzaya doğru uzanan bir yolculuğa çıkarmaya devam edeceğiz.
‘Gökbilimin Doğduğu Topraklar; Göğe Bakma Durağı’nda Bir Yıldız Geçidi; Mardin’ temalı bir çalıştay düzenlemek üzere hazırlıklara başladık. Konu ile ilgili her türlü işbirliğine hazırız.
Rasathanenin, yıldızlara uzanan tarihsel ve bilimsel yolun izlerinin, şehrin kültürel geçmişi ile birlikte ele alınacağı bu etkinlik için Mardin’den daha uygun bir şehir olamazdı.
Mekân olarak Zincirlikuyu Medresesi’ni düşünüyor, Artuklu Üniversitesi ile de işbirliği yapmayı arzuluyoruz” dedi.
Ajanda Düşünce Platformu, önümüzdeki aylarda İstanbul’un ardından Mardin’de konukları zaman yolculuğuna çıkarmaya ve yıldızlara ışınlamaya devam edecek.