AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki ve AKUT Yönetim Kurulu Üyeleri'nin yanı sıra AKUT'a bu özel gününde destek veren Cem Yılmaz'ın da katılımı ile gerçekleşen toplantıda, kuruluşundan bu güne kadar yapılan çalışmaları özetleyen Mahruki, daha çok hayat kurtarmak için iş dünyasının desteğini istedi.
AKUT Başkanı Nasuh Mahruki :
15 yılda 1200'ü aşkın gönüllümüzle Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde 1209 kişinin hayatına dokunduk ...
Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından AKUT'un başkanlığını yürüten Nasuh Mahruki, toplantıda yaptığı konuşmada, 7 dağcı olarak çıktıkları yolda, bugün 1200'ü aşan gönüllüye ulaştıklarını ifade etti.
Mahruki: "AKUT gönüllüleri deprem, sel, çığ gibi doğal afetlerin dışında kırsal alanda kaza ve kaybolmalarda, orman yangını, trafik kazası gibi hallerde de canlarını hiçe sayarak yardıma koşuyorlar. Türkiye'nin 26 noktasında, karşılıksız hizmet ilkesiyle çalışan AKUT gönüllüleri sayesinde en zor ve çaresiz anlarında 1200'ün üzerinde insanın hayatına dokunabildik" şeklinde konuştu. Mahruki, bugüne kadar Türkiye'de yaşanmış en büyük felaket olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde, AKUT'un 220 yurttaşımızı enkazların altından kurtararak en zor sınavını verdiğini ve aynı yıl yapılan kamuoyu araştırmasında halkımızın en çok güvendiği kurum seçildiğini sözlerine ekledi.
AKUT sadece hayat kurtarmıyor, geleceğimizi de kurtarmak için Türk halkını doğal afetlere karşı bilinçlendiriyor?
AKUT'un, Anadolu'yu karış karış gezerek gerçekleştirdiği bilinçlendirme çalışmaları ile deTürk halkını olası felaketlere karşı eğittiğini belirten Nasuh Mahruki, "AKUT Anadolu TIR'ı projesi" ile 81 ili dolaşarak insanlara doğal afet eğitimleri verdiğini ayrıca, bugüne kadar "Genç AKUT Gönüllüsü", "Sarıkamış Şehitlerini Anma", "Anadolu'yla El Ele", "İletişim HayatTIR, Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım" projelerini ürettiklerini sözlerine ekledi.
Uluslararası platformda, 1999 yılından bu yana "Birleşmiş Milletler'e bağlı Arama Kurtarma Danışma Grubu INSARAG'ın aktif üyesiyiz. Bu yıl ise INSARAG'ın düzenlediği seviye belirleme sınavına girerek, arama-kurtarma yetkinliğimizi uluslararası kabul gören bir sertifka ile tescillemeyi hedefliyoruz. 2000 yılında Uluslararası Barış Ödülü'ne layık görüldük, 2007 yılında ise Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza attık. Bugüne dek Yunanistan (1999), Tayvan (1999), Hindistan (2001), İran (2003), Pakistan (2005) ve Haiti (2010) depremlerinde çalıştık ve Mozambik sel felaketinde de (2000) tıbbi destek verdik.
Geçtiğimiz Şubat ayı itibariyle, yıllardır yakın işbirliği yaptığımız Türk Kızılayı ile protokol imzalayarak, işbirliğimizi resmi bir platforma taşıdık. Artık yurtdışı afetlerinde, Türk Kızılayı ve AKUT olarak Türkiye adına birlikte görev alacağız.
Üniversite Topluluklarını ve İlköğretim Öğrenci Kulüplerini kurmaya başladık. Bilgi üreten ve paylaşan kurum olma hedefiyle AKUT Yayınları'nı, nitelikli ve örnek sporcular yetiştirmek hedefiyle de AKUT Spor Kulübü'nü kurduk." dedi.
Hedefimiz Türkiye'nin 81 ilinde halkımızın zor gününde yanında olmak ?
AKUT'un 15. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, geçmiş yıllarda yapılan çalışmaları özetleyen AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, gelecekle ilgili hedeflerini de açıkladı. Karşılıksız yardımseverlik ve gönüllülük ilkeleriyle çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Mahruki, "Sosyal sorumluluğunun bilincinde olan iş dünyasının da desteğini alarak daha çok gönüllü, daha çok malzeme, daha çok ekip ile Türkiye'nin 81 ilinde var olmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Daha çok can kurtarmak ve daha fazla insanı felaketlere karşı bilinçlendirmek için, daha büyük kaynaklara gereksinim duyduklarını da iş dünyasına yaptığı bir çağrı ile vurguladı.
AKUT dostu olmak...
AKUT'a verilecek her bir ilave desteğin bir canı daha kurtarmaya yetebileceğini söyleyen Mahruki, "Gönüllülerimiz hiçbir karşılık beklemeden kendilerini başka insanları kurtarmaya adıyor. Bu adanmışlık maddiyatla ölçülemez. Ancak maddi destek olmadan da, yeni hedefler, sürdürülebilir gelişim, daha yaygın ve donanımlı bir AKUT mümkün değil. Bu noktada da iş dünyasının değerli temsilcilerinin desteklerini bekliyoruz. Bugüne kadar yardımlarını esirgemeyen iş adamlarımızın, daha çok insanı yaşatabilmek amacıyla AKUT'un yanında görmek istiyoruz.
Mahruki sözlerine şöyle devam etti: "AKUT bugün, varlığını gelişerek sürdürebilmek amacıyla, kapsamlı bir destek programı oluşturdu. Destek programında, büyük-küçük, kurumsal-bireysel, herkesin dahil olabileceği ölçekte destek ve üyelik kademeleri mevcut. Kurumsal ya da bireysel bazda, derneğe aylık veya tercihe göre yıllık bazda bağış yaparak AKUT Dostu olunabilir."