Aynur Tümen.... SİGARAYI BIRAKTIRAN UZMAN İLE ÖZEL SÖYLEŞİ

Türkiye`nin önde gelen yaşam koçlarından Aynur tümen`le röportajımızda sizlerle yaşama dair paylaşımlar sunuyoruz.

Sigarayı bırakan, kilo veren, fobilerini temizleyenler oluyor mu hepsini yılın en iyi yaşam koçu seçilen Aynur Tümen'le konuştuk. 'Doğumumdan çocukluğuma, çocukluluğumdan ergenliğime ve ergenliğimden yetişkinliğime kadar her bir sürecimde, kendime hep şunu sordum; ben kimim ve ne için buradayım? Yaşamdan ne istiyorum? Cevapları bazen çevremde, bazen psikologlarda bazen psikiyatristlerde ve bazen de dostlarımda aradım. Ama biliyor musunuz, hiçbir ses kendi sesim kadar güzel gelmedi bana. Ve o an anladım ki tüm cevaplar içimdeki kalede saklıydı.'diyen Aynur Tümen, içimizdeki cevapları bulmamız için neler öneriyor

İşte o röportaj:

Bu işe nasıl başladınız? Siz bu hizmeti nasıl veriyorsunuz?

Türkiye ye koçluk sistemi gelmeden çok önceki yıllarda Anthony Robbins'in kitaplarını okurken şu cümleyi kurmuştum. 'Bir gün bu adamın yaptığı iş Türkiye ye gelirse, bende Türkiye nin ANTHONY Robins'i olacağım. Bunu söylediğimde 16 yaşındaydım.?içinizdeki devi uyandırın? ve 'sınırsız güç ' adlı kitapları, bu kararı almamı sağlayan kitaplardır. Ergen yaşlardan itibaren kütüphanem kişisel kitaplar üzerine kuruluydu. Yaşıtlarım diskolara giderken ben kütüphanelere ve seminerlere gitmeye merak salmıştım. Bilyay vakfının müdavimi olduğumda seminerlerine gittiğimde 16 yaşındaydım. İnsan davranışlarına ve psikolojisine adamıştım kendimi ve zamanımı. Öğrendiğim her bilgiyi kendime sonrada çevreme uygularken heyecan taşıyordum. Freud çu yaklaşım , bilişsel davranışsal terapi, eriksoncu terapiler benim ilgi ve araştırma alanımdı o yaşlarda bile. Çok ta iyi gözlemciydim insanları ve davranışlarını , tepkilerini sonuçlarını gözlemlerdim daima. Kendimi ve çevremi öğrendiklerim doğrultusunda motive etmekte de üstüme yoktu. Kendimi adamış halde insanları hastalıklarında ,kariyerlerinde ilişkilerinde motive etmeye başlamıştım bile. Kendimi ilk yoğun motive ettiğimde 21 yaşında kendi işimi kurdum ve en genç ve başarılı acente ünvanını almıştım sigorta konusunda.13 yıl bu işi yaparken , nerede kişisel gelişimle ilgili bir eğitim seminer workshop duysam koşarak gidiyordum. Evrensel enerji ,bioenerji, reiki gibi enerji terapilerine de gidiyor onlarla ilgili eğitimlerde alıyordum. Ve beklediğim an geldi artık koçluk sistemi Türkiye de idi. İlk eğitim alanlardanım. Bu işi ciddiye aldığımdan hemen diğer işimi kapatıp vergi dairesine yeni işimle başvurdum ve kişisel gelişim merkezimi açtım. Şu anda nişantaşın daki merkezimde hizmet vermekteyim bireysel seanlarım ve kurumsal hizmetlerim mevcut. Kişinin ya da kurumun hedeflerine yönelik butik çalışmalar uyguluyorum. Çünkü her kişinin ya da kurumun bulundukları noktada olmalarını sağlayan geçmişleri deneyimleri , inançları değerleri kalıpları farklılık gösteriyor. Zaman zaman engelleri olan yada özel durumları olan danışanlarıma da bulundukları ortama giderek hizmet veriyorum.

Yaşam koçluğu eğitiminizi nereden aldınız? Ünlülere danışmanlık yapıyor musunuz? Ünlülerin en çok ne gibi fobileri var?

FA COACH AKADEMİ den Kapsamlı koçluk eğitimi sonucu sertifikamı aldım. Daha iyi yapabilmek içinde bizzat kendim seanslar alarak koçluk sistemini deneyimledim. Tecrube kazandım. Artık teori bilgimle uygulamalarımı harmanlamıştım. Geçmişte biriktirdiğim kişisel gelişim eğitimlerimi de koçluk sistemiyle harmanlayıp kendimce sentezler oluşturdum. Böylece kendi tarzım meydana çıktı. Daima araştırmacı ve gözlemci olarak daha iyisini nasıl yapabilirim e adadım kendimi. Kişiyi ya da kurumu motive edecek geliştirecek hedefe götürecek her türlü bilgiyi edinmeye ve tüm bunları gerekli doğru noktalarda uygulamayı amaç edindim. Evet ünlülere de danışmanlık , koçluk yapıyorum ama etik görmediğim içim isimlerini paylaşamam. Sonuçta ünlülerde insan korkuları, hedefleri inançları oluyor doğal olarak. Sevdiklerini kaybetme, şöhretlerini kaybetme, evliliklerinin bozulması,ilişki sorunları, endişe kaygı korkularını yaşayabiliyorlar. Fobileri olabiliyor, böcek yılan köpek kedi veya yüksekten uçaktan korkabiliyorlar.

Bu mesleğe neden psikiyatristler kızıyor?

Psikiyatrlar geçmişte de psikologları kabul etmemişlerdi şimdi ikisi birden yaşam koçlarını kabullenmekte zorlanıyorlar oysa tüm bunlar birbirini tamamlayan dallar. Ben gelen danışanım seans sırasında ilaç kullanması gereken bir rahatsızlığı olduğunu gözlemlediğimde psikiyatr a yönlendiriyorum yani etik olanı yapıyorum çünkü öyle durumlar oluyor ki bazen kişide dikkat bozukluğu oluyor bu konuda ilaç almazsa benim çalışmalarıma da odaklanamaz. Yada obsesyon olduğunu farkediyorum yani takıntılı . Böyle sorunu olan biri çalışmalarımızda ilerleyemez önce ilaç tedavisi görmeli terapisini olmalı sonra hedeflerine kanalize olabilir.Ben reçete yazamam o Psikiyatrların işi ama ben kişiyi gerektiğinde tedaviye ihtiyacı olduğu konusunda ikna edebilir onu tedavi için istekli olması ,cesaretli olması konusunda motive edebilir hatta onu desteklediğimi göstererek yanında giderek süreci hızlandırabilirim. Ailelerin ikna edemediği çok vaka ile çalıştım . Alkolikler, obsesyonlar, manik ataklar, onların tedavi süreçlerinde istikrarlı azimli olmaları ilaçlarını düzenli kullanmaları konusunda yaşam koçluğu bilgilerimi kullanırım. Psikiyatırlık olaylarda Psikiyatrla takım halinde çalışmaya uyumlandığımızda inanılmaz hızlı sonuçlar elde ediyoruz.Etik olduğumu deneyimleyen psikiyatırlar benim yönlendirdiğim danışanlarla ve benimle severek çalışıyor. Deneyimli bir yaşam koçu en fazla ilk iki seansta durumun doktorluk olup olmadığını gözlemler psikolog yada psikiyatır ihtiyacına göre yönlendirme yapar. Kanser hastalarının tedavi süreçlerinde alternatif çalışmalarımla destek oldum yaşama bağlanmaları konusunda motivasyon çalışmaları yaptım. Türevleri çok uzun bir liste oluşturur buraya sığmaz. Kısaca enerji terapileri , motivasyon zihin programlama regresyon v.s gibi çalışmalarla yol alıyorum.

Her şeyin kötü gidip, büyük sağlık problemleri yaşadığımız bir dönemde, aslında her şeyin elimizde olduğunu nasıl fark edebiliriz?

İşte bu seans konusu,. Her şey zihnimizde başlar zihinde oluşturulur. Zihinde yer eden korku endişe kaygı pişmanlıklar gibi duygular zamanla fiziksel rahatsızlıklar olarak dışa vurarak kendini gösterir. Mesela bir kanser hastalığı özünü yaşayamayanların hastalığı olarak karşımıza gelir. Kişiyi özüne döndürebilir yaşamak istedikleri için onu yüreklendirirsek ve yaşamasını gerçekleştirecek çalışmalar yaparsak hastalığın seyrinde gerileme olacaktır onun için kanserde moral motivasyon çok önemli der doktorlar. Ben yaşam koçu olarak kişinin zihninde taşıdıklarıyla, kurgularıyla ilgilenirim. Sağlıksız düşünceleri ,inançları tespit etmesine yardımcı olurum. Farkındalık yaratacak sorular sorarak , ritüeller içeren çalışmalarda bulunurum. Kişiye bir kez zihninde neler barındırdığına, hangi negatif inançlara saplandığına ayna tutarsam , kör noktalarını gösterebilirsem gerisi olumlu olarak dönüştürme çalışmalarına kalır.işe yaramayan blokaj yaratan düşünceler atılır yerine işe yarayan pozitif düşüncelerle geleceğiyle ilgili olmak istediği kişi ve durumla ilgili vizyonlar oluşturmasına yardımcı olurum. Bu yeni vizyonlar motive konusunda çok etkilidir. Kısaca kişi hangi noktada duruyor ve hangi noktada olmak istiyor bunu farkettirir, iki nokta arasındaki yolu aşması için strateji oluşturması ve eyleme geçmesi konusunda motive ederim. Tabi ki bu arada, sahip olduklarına ve potansiyeline odaklanmasını sağlamakta önemli.

Profesyonel Yaşam koçunun aynı zamanda NLP Uzmanı olması gerekir mi? NLP nedir?

Kısaca olması gerekmez. Ama öğrenilen her bilginin işimize artı katacağı kesin. Birbiriyle örtüşen ,birbirini destekleyen besleyen her bilgiyi edinmek bir sentez oluşturmak bizi daha iyi sonuçlara götürecektir. Bir meslekte iyi olabilirsiniz ama daha iyisi olmak için , insanı ilerletecek her bilgiye açık ve aç olmalısınızda faydalar sayısızdır. NLP kısaca sinir dili programlamasıdır yani zihin programlama. Bir koç olarak her çeşit insan gelebilir size ve hedeflerine ulaşmaları için bazılarının zihinlerinin yeniden kodlanması programlanması gerekebilir. Bu anlamda nlp bilmek işinizi hızlandırır ve kolaylaştırır. Öncelikle negatif inançlarla çalışırken. Ama yaşam koçu olmanın şartı değildir nlp.

Kişisel gelişim alanında tanınmış kişilerin workshoplarına katılmak ne gibi yararlar sağlar

Çok fayda sağlar. Sokrates in şu sözünü çok severim. 'Bir şey biliyorsam her şeyi bilmediğimdir.? Evet her şeyi bilmemiz mümkün değil. Fakat bu konuda ne kadar çaba sarf edersek hem kendi kişisel gelişimimize katkıda olur, hem de koçluk yaptığımız insanlara daha fazla katkıda bulunabiliriz. Daima meslektaşlarım ve bu alana dahil olmuş insanların neler bildiğiyle ilgili olmalı, işimize yarar bilgileri dağarcımızda toplamalıyız. Her şey den önce bu workshoplara katılmak farkındalığımızı yükseltir. Kör noktalarımızı görmemizi sağlar. Bizi hedeflerimize götürecek farklı yöntemler, bilgiler edinmemizi hızlandırır. Bilgi hızlandığında bilginin uygulamalarıyla hedefe varışımızda hızlanır. Her şeyden önce kendimi ve potansiyelimizi tanımamızı sağlar.

İnsan kendisi ile tanıştıkça her gün kendisinin yepyeni yanlarını fark ediyor. Kişinin kendisini keşfetmesi için sonsuz ve keyifli yolculukta yaşam koçunun nasıl bir etkisi oluyor? Sadece psikolojik sorunlar değil, psikosomatik sorunlarda temizlenebilir mi?

Yaşam koçunu profesyonel dostunuz olarak düşünün. Sizin içinizde var olan potansiyelinizi tanımanızı ve en üst seviyede pozitif yönde kullanabilmeniz için size farkındalık yaratacak sorular soran, Kör noktalarınızla ışık tutan negatif çekirdek inançlarınızı tespit etmenize çalışmalarıyla yardımcı olan varsa korkularınızla yüzleşmenizi sağlayan yerine cesaret koyan ve sizi potansiyelinizin gerisinde bırakan bu inançlar, kalıplar , değerler konusunda dönüştürmelerinizi gerçekleştirmenizde yardımcı olan , hedef belirlemenizi ve hedefe giden yolda önünüze çıkan engelleri aşmanız için sizi motive eden beyin fırtınası yapmanızı sağlayarak kendi stratejinizi belirlemenizde yardımcı olan ve her yorgunluk belirtisi gösterip vazgeçmek istediğinizde sizi eyleme geçmeniz ve istikrarlı bir azim göstermeniz konusunda motive eden kişidir yaşam koçu. Doğru ve etkili motivasyonla en umulmadık sorunları aşabilir hedefinize ulaşabilirsiniz.

Teknolojinin hayatımıza girmesi ile konuşmaktan, birbirimize dokunmaktan, iletişim kurmaktan uzaklaşır olduk. Burada yaşam koçu devreye girse neler önerir?

Sizi insan davranışlarıyla ve sonuçlarıyla ilgili bilgilendirebilir. Yanlış davranış şekillerinin , teknolojide olabilir,bağımlılıklarda olabilir, özgüven sorunları, asosyallik olabilir. Bunları sürdürdüğünüz taktirde yaşam kalitenizin ne hale geleceği, insan çevre, iş,aile, kariyer olarak neler kaybedeceğinizi gözler önüne koyan çalışmaları gözlemleri, araştırmaları sizinle paylaşır . Gelecekle ilgili , değişmediğiniz taktirde hangi sonuçlarla, bedellerle ve değiştiğiniz taktirde de hangi mutlu sonuçlarla karşılaşabileceğiniz vizyonları size hissettirecek yaşıyor hissi verecek gerçeklikte seans çalışmaları sırasında gösterir. Etkin ve doğru iletişim konusunda bilgilerini de paylaşır.

Türkiye'nin önde gelen yaşam koçlarından Aynur tümen'le röportajımızda sizlerle yaşama dair paylaşımlar sunuyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri