Lazer ile Dövme Sildirme
Dövme yaptırmanın geçmişi en az 5000 yıl öncesine dayanır. İnsanların dövmelerini sildirme istekleri de bir o kadar eskidir. Dövme silmek için yapılan ilk denemeler kesme ve zımparalama yöntemleri olmuştur. 1990ların sonunda Q Switch lazerler geliştirilmiştir. Bu yeni nesil lazer sistemleri dövme silme için kullanılan son teknolojidir. Ayrıca, renkli dövmelerin çıkarılmasına da imkan vermektedir ve sağlıklı deriye zarar vermeden dövme silme işlemini gerçekleştirir. Makineden çıkan lazer ışını ile dövme mürekkebi parçacıklara ayrılır ve bu parçalar, vücudun doğal mekanizması ile atılır. Bu atılma işlemi genelde birkaç hafta sürer.
Siyah, tek renk dövmelerin çıkarılması, sarı kırmızı, yeşil dövmelerden daha kolay gerçekleşmektedir. Dövmenin silinmesini etkileyen en önemli faktör; dövmenin derinliğidir. Dövme boyası ne kadar derindeyse silme işlemi o kadar zor olmaktadır. Çünkü dövme lazerle silindiğinden lazer ışığının etkisi derinin ne kadar altına inerse o kadar azalmaktadır. Lazerle Dövme sildirmede büyük rol oynayan diğer etkense dövmenin yapıldığı bölgedir. Örneğin yüz ve boyun bölgelerinde çalışmak daha kolaydır. Çünkü o bölgede yüksek enerji ile çalışılabilmekte ve bölgenin daha hızlı iyileşme özelliğinin bulunmasıdır. Yüz ve boyun bölgesinden uzaklaştıkça dövme sildirme işlemi zorlaşmaktadır.
Dövme silme işlemi kaç seans sürmektedir?
Dövme Silme işlemi dövmeye bağlı olarak 1 ila 10 seans arasında değişmektedir. Açık renkli dövmenin silinmesi koyu renkli dövmelere göre daha zordur. Ayrıca açık ten rengine sahip kişilerde sonuç daha başarılı olmaktadır. Küçük bir dövme silme işleminin süresi 5 dakika sürerken, büyük veya birden fazla dövme için bu süre 1 saati bulabilmektedir.
Seans sayısını etkileyen faktörler nelerdir?
Dövme silme işleminde seans sayısını etkileyen birçok faktör vardır;
Kullanılan renkler;
Koyu renk dövmeler için 4-6 seans yeterli olurken, açık renk dövmeler için bu sayı 12'yi bulabilmektedir. Koyu renk dövmeler en hızlı şekilde cevap verirken bunu mavi, yeşil, kırmızı, turuncu ve pembe gibi sıcak renkler takip etmektedir. Kişinin kendi ten rengine yakın olan renkleri ve açık tonları silmek daha zordur. Bu renklerin işlemden sonra koyulaşma riski vardır. Bu nedenle, dövme sildirme işlemine başlamadan önce konsültasyon yapılmalıdır.
Kullanılan mürekkep türleri ve dövmenin derinliği;
Dövmenin profesyonel ya da amatör şekilde yapılmış olması dövme silme işleminin seans sayısını etkilemektedir. Amatör dövmeleri çıkarmak profesyonel olanlara oranla çok daha kolaydır. Günümüzde, 100'den fazla mürekkep çeşidi kullanılmaktadır ve bunların çoğu FDA tarafından onaylı değildir.
Kişinin ten rengi;
Açık ten rengine sahip kişilerin dövmesinin çıkarılması, koyu tene sahip olanlara göre daha kolaydır. Koyu ten rengi açığa göre daha fazla reaksiyon gösterir.
Kişinin bağışıklık sistemi;
Kişilerin bağışıklık sisteminin farklı olmasından dolayı, parçalanmış mürekkep pigmentlerini vücuttan atma hızı değişmektedir.
Bu işlem hangi bölgelere uygulanabilir?
Vücudun her tarafında ki dövmeler için lazer uygulaması yapılabilir.
Seans aralıkları ne kadardır?
Seanslar 4-8 hafta aralıklarla yapılmaktadır.
Uygulama sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Uygulama yapıldıktan sonra, işlem gören bölgenin güneşten korunması gerekir. Seanstan sonra ki 1 hafta tavsiye edilecek pomadı kullanmak yeterlidir. Tedavi gerçekleştiği gün, uygulama yapılan bölgeyi temiz tutmak ve bu bölgeye su değdirmemek gerekir. Ertesi gün duş alınmasında sakınca yoktur. Seans sonrası günlük hayatı etkileyecek herhangi bir durum olmamaktadır.
Lazer ile Dövme Sildirme Uygulamasından sonra öneriler
Lazer ile dövme sildirme uygulaması sonrasında hasta günlük aktivitelerine hemen döner. Bunun yanında yan etkiler ve tedavinin başarı oranı artırmak amacıyla bazı uyarılar önem
kazanır.
Uygulama sonrası dövme üzeri kapatılacaktır. Kapalı bölge 24 saat kapalı kalmalı su ile temas etmemesi sağlanmalıdır. 24 saat sonra açılabilir, sonrasında direkt güneşe maruziyetten korunmak gerekir. Uygulama bölgesi nemlendirici krem ile günlük olarak nemlendirilmeli, eğer kabuklanma olursa kabuklar kopartılmamalıdır.
Uygulama sonrası, tedavi bölgesinin güneşten korunmalı, solaryuma girilmemeli. ( 2 hafta ). Uygulama bölgesine başka kozmetik işlem (peeling gibi) yaptırılmamalı. (4 hafta)
QSWİTCH ND YAG LAZERLER
Dövme çıkarılması işleminde kullanılan qswitch lazerler ,uygulama sonrasında cilt yüzeyinde iz bırakmaması açısından avantajlı bir tedavi yöntemidir.
Qswitch uygulamalarında , genellikle herhangi bir anestezi durumuna gerek kalmaz.Bazı durumlarda lokal anestezi gerekli olmaktadır. Q-switch ND-YAG lazer yöntemi ile öncelikle derinin altına enjekte edilmiş dövme boyasını ani şok etkisi ile parçalanarak vücuttan atılabilecek boyutlara gelmesini sağlar.
Atış sonrasında parçalanarak ayrıştırılan partiküller daha sonra üst doku ve lenfatik yollardan cilt yüzeyinden atılımı sağlanır. Derinin ısıya maruz kalan kısmı işlemden hemen sonra 10 ila 20 dakika içinde solmaktadır. Devamında 1 -2 hafta içinde tamamen dökülerek deriden atılan ince bir kabuk oluşmaktadır. Dövmelerin deriden silinmesi için genellikle birkaç hafta aralıklarla yapılan bir dizi seans yeterli olmaktadır.
Dövme işlemindeki parçalanmış pigmentlerin vücuttan atılma süreci 4-6 haftalık bir süreci kapsar.Bu sebeple seanslar arasında 4-6 haftalık aralıklar bırakılır.Dövmenin tamamen silinmesi için 4-10 seans uygulama yapılması gerekmektedir.
Qswitch ND YAG lazerler ile yapılan en önemli işlemlerde biri carbon peeling, sadece yüz bölgesinde değil vücudun herhangi bir yerinde ki lekelenmelere karşıda uygulanabilir.Leke tedavisi işlemi ve güneş lekelenmeleri ve çiller gibi yüzeysel lekeler için yapılan uygulamalar birkaç sean içerisinde sonuçlanır. Ayrıca cilt yenileme,akne tedavisi ve cilt renk tonu düzeltme amaçlıda uygulanmaktadır.Bu uygulama cilt yüzeyinde bir kalkan vazifesi gören carbon ile ısı cilt yüzeyinde düzenli yayılarak komplikasyon etkisini azaltıyor.Isı yoğunlaşması sayesinde ciltte yüzeysel bir soyulma oluyor ve bu sayede ısı şokuyla cilt sıkılaşıp aydınlanıyor,pürüzsüzleşip porlar(gözenekler)sıkılaşıyor.
Hangi Cilt Problemlerinde Etkili
*Cilt yenileme *Cilt sebum dengesinin sağlanması
*Aktif akne tedavisi *Antiaging ve kırışıklı tedavilerinde
*Geniş gözeneklerin tedavisi *Dövme silme
*Çil yok etme *Karbon peeling
*Güneş lekeleri *PIH(İşlem sonrası oluşan lekeler)