Ediz Hun... BU DEFA EKOLOJİ USTALIĞINI KONUŞTURDU!

Türk sinemasının 129 filminde rol almış unutulmaz oyuncusu, biyolog, öğretim görevlisi ve siyaset geçmişi bulunan Ediz Hun’un ana konuşmacı olarak katıldığı “Çevre ve Tarım” başlıklı konferans Alaşehir Gençlik Merkezi’nde, 13 Eylül akşamı yapıldı.

Türk sinemasının unutulmaz oyuncusu olan ve geçtiğimiz günlerde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye’nin Prizren Başkansolosluğu tarafından Kosova’da düzenlenen Türk Film Festivali’nden “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ile dönen Ediz Hun, ayağının tozuyla Alaşehir’deydi.

Ama bu kez sinema sanatçısı kimliğinin ötesinde ekoloji-çevre bilimleri konusunda öğretim görevlisi olarak Alaşehirlilerle buluşan Ediz Hun, 13 Eylül akşamı, “Çevre ve Tarım” ilişkisini anlattığı özel bir konferans verdi.

Konferans öncesi, Alaşehir’i, üzüm bağlarını da gezen Ediz Hun, Alaşehir Belediyesi’nin 5 Eylül Alaşehir Kurtuluş Günü çerçevesinde düzenlediği ve 5 Ekim’e kadar açık olan “İşgalden Kurtuluşa Alaşehir; Karanlıktan Aydınlığa Bir Üzümkent Öyküsü” adlı sergiyi de ziyaret etti.

Alaşehirliler'le hatıra fotoğrafları da çektiren Ediz Hun, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’a bu anlamlı sergiyi ülkemize kazandırdıkları için memnuniyetini dile getirdi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Kosova’da Prizren kentinde yapılan Türk Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” alan Ediz Hun ayağının tozuyla, Alaşehir Belediyesi’nin Ala Akşamlar etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Çevre ve Tarım” başlıklı konferansının ana konuşmacısı olarak Alaşehir’deydi.

Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ın da katıldığı konferansta Ediz Hun, başta üzüm üreticileri olmak üzere ihracat yapan işletmelerin sahipleri ve yöneticilerine, iş dünyasından farklı gruplara ve Alaşehir halkına iyi tarım ve gıda güvenliğiyle, ekosistemde dengelerin korunmasının hayati önemi ile ilgili son derece değerli bilgiler verdi.

Doğaya bırakılan atık ile doğadan alınan kaynak dengeli olmalı!

Türk sinemasının 129 filminde rol almış unutulmaz oyunculuğu yanında aynı zamanda biyolog, öğretim görevlisi ve siyaset geçmişi bulunan Ediz Hun’un ana konuşmacı olarak katıldığı “Çevre ve Tarım” başlıklı konferans, Soyak’ın da desteğiyle Alaşehir Gençlik Merkezi’nde, 13 Eylül akşamı yapıldı.

1982’den bu yana önemli üniversitelerde çevre ve ekoloji dersleri veren, şu anda da Okan Üniversitesi’nde de öğretim üyesi olarak görev yapan Ediz Hun, Alaşehir’de yapılan “Çevre ve Tarım” başlıklı konferansta, sürdürülebilirliğin sağlanmasında çevrenin, ekosistemin korunmasının, doğal ve enerji kaynaklarının doğru, dengeli kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

İstanbul’da bir günde doğaya bırakılan atık miktarı 100 milyon litre!

Doğaya bırakılan atık ile doğadan alınan kaynakların dengeli olması gerektiğine, bu dengenin korunmasına büyük hassasiyet gösterilmesinin sürdürülebilirlik açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Hun, “Her bir insan, bir gün içinde 4 ila 7 litre arasında değişen bir atık miktarını doğaya bırakıyor.

Örneğin, İstanbul’da bir günde doğaya bırakılan atık miktarı tam 100 milyon litre! Çevrenin, ekolojik sistemin korunmasına çok daha fazla hassasiyet göstermeliyiz, yoksa geriye dönüşü olmayan çıkmaz bir yola girebiliriz” dedi.

Üreticiler birleşerek kooperatifleşmeli!

Alaşehir’in toprağının, bağlarının çok verimli olduğuna ve bu verimliliğinin korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasına dikkat çeken Ediz Hun, üreticilerin birleşerek kooperatifleşmesini, üzümün bu şekilde daha fazla değer kazanacağını söyledi.

Temiz bir enerji olan jeotermal enerji tesisleri kıraç arazilere, tepelere kurulmalı!

Alaşehir’in tarıma elverişli verimli topraklarında jeotermal tesisler kurulmasının bir paradoks olduğunu belirten Ediz Hun, jeotermalin temiz bir enerji olduğunu ancak jeotermal tesislerinin kıraç bir arazide ya da tepelerde kurulması gerektiğini, bunun Alaşehir’in verimli topraklarını, üzümünü koruması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Hun, “Verimli topraklarda sadece tarım yapılır. Buna dikkat edilmez ise Alaşehir’in verimli toprağına, bağlarına, dünyaca ünlü üzümüne çok yazık olur” dedi.

Ediz Hun “İşgalden Kurtuluşa Alaşehir; Karanlıktan Aydınlığa Bir Üzümkent Öyküsü” adlı sergiden çok etkilendi!

Konferans öncesi, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ın ev sahipliğinde Alaşehir’i, üzüm bağlarını da gezen Ediz Hun, 5 Eylül Alaşehir Kurtuluş Günü çerçevesinde açılan ve 5 Ekim’e kadar açık olan “İşgalden Kurtuluşa Alaşehir; Karanlıktan Aydınlığa Bir Üzümkent Öyküsü” başlıklı sergiyi de ziyaret etti.

Sergide yer alan ve tarihe ışık tutan 100’e yakın obje ve tarihten gerçek öyküleri yansıtan panolardan etkilenen Ediz Hun, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’a bu anlamlı sergiyi ülkemize kazandırdığı için memnuniyetini dile getirdi.

Ediz Hun, sergiyi ziyaret eden Alaşehirlilerle birlikte hatıra fotoğrafları da çektirdi.

Oyunculuktan bilim adamlığına uzanan eşsiz bir kariyer

“Hıçkırık”, “Son Kuşlar”, “Samanyolu”, “Yaprak Dökümü”, “Ankara Ekspresi”, “Acımak” gibi filmlerde ve dizilerde oynayan Ediz Hun, 1976-1981 yılları arasında Norveç Oslo – Trondheim üniversitelerinde ekoloji, deniz biyolojisi ve çevre bilimleri eğitimi gördü.

1983-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde çevre ve ekoloji dersleri verdi. 1991-1993’de Çevre Bakanı Danışmanlığı ve İstanbul İl Çevre Müdürlüğü yaptı.

1999-2002 yılları arasında ANAP İstanbul Milletvekili idi. 21. Yasama Dönemi’nde T.B.M.M.’de Çevre Komisyonu Başkanlığı, 2001’de ANAP Genel Başkan Yardımcılığı&Kadın ve Gençlikten Sorumlu Koordinasyon Başkanlığı yaptı.

2004 -2011 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde ve ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde ekoloji dersleri veren Ediz Hun, 2005 yılında başladığı Okan Üniversitesi Ekoloji Bilimleri Dalı’nda halen öğretim üyeliğini sürdürüyor.

Politika, çevre bilimleri, biyoloji ve enerji alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra sinemayla ilgili ders vermeye de devam eden sanatçı, 2010 yılında Pana Film Sinema Akademisi’nde Türk sinema tarihi ve oyunculuk dersleri, Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sinema oyunculuğu ve Türk sinema tarihi dersleri verdi.

Kariyeri boyunca yurtdışı da dahil olmak üzere 2300’ü aşkın konferans veren Ediz Hun’un çevre, sanat ve kültür alanlarında çeşitli yayın organlarında sayısız bilimsel makale ve araştırma yazısı yayımlandı.

Yurtiçi ve yurtdışından sanat hayatı&siyasi hayatı&akademik hayatına bağlı olarak 940’ı aşkın plaket, belge ve ödül aldı.

Çeşitli çevre ve doğa derneklerine üye olan sanatçı, dünyada ilk kez doğal ortamın dışında ürettiği İguana iguana adlı dev sürüngenle bilim dünyasının ilgisini çekti.

Avrupa’nın sayılı özel koleksiyonlarından biri olan, içinde 3000 ayrı çeşitte kaktüs ve sukkulentin bulunduğu bir koleksiyonuna da sahiptir.

Almanya’da Salamandra adlı dergide bilimsel yazıları yayımlanan Ediz Hun, halen Türkiye gazetesinde Yeşil Sayfa adlı köşeyi hazırlayıp, çevreyle ilgili birikimlerini yazmaktadır. (www.yesilsayfa.com) Doğa-insan ilişkilerini oldukça detaylı bir şekilde anlatan "Yaşat ki Yaşasın” adlı kitabı bulunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri