2014 yılında alınan kararla yürürlüğe sokulan “Right to be Forgotten” kanunu arama motorlarının sonuçlarından çeşitli içeriklerin kaldırılmasını sağlıyor.
Mahremiyeti korumak üzere öne çıkarılan bu kanunda bireyler Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarından çeşitli URL kaldırılma taleplerinde bulunabiliyor.
Google, yayınladığı raporda ise 2014’ten bu yana kaç URL kaldırma talebi aldığını ve ne kadarını yerine getirdiğini açıklıyor.
Firmanın kendi blogunda yayınladığı rapora göre 2014-2017 arasında Google’a 2,4 milyon URL kaldıma isteği gerçekleştirilmiş. Arama devi bu isteklerin yüzde 43’ünü yerine getirmiş. Neredeyse yarı yarıya.
Apple, çok konuşulacak Google bağlantısını açıkladı Kaldırılması istenen istekler neler?
Açıklanan listeye göre kaldırılması en çok istenen isten yüzde 24’le mesleki bilgiler. Politik bilgiler yüzde 3’te kalırken kişisel bilgi yüzde 7, suça ilişkin bilgiler (bireylerin hukuki geçmişi, suça karışma haberleri) ise yüzde 8 olarak görünüyor.
Bu isteklerin yüzde 89’u ise bireyler tarafından yapılmış. Kalan yüzde 11’in içinde reşit olmayan bireyler, tüzel kişiler, politikacılar ve ünlüler yer alıyor.
Yapılan başvuruların neredeyse üçte biri sosyal medya ve rehber servislerine (telefon numarası benzeri) ilişkin. Yüzde 21 ise bireyin hukuki geçmişine ait.
Gazete makaleleri burada yüzde 18’lik dilimi kapsıyor. Bu sitede ve bağlantılı sayfalarında yer alan içerikler; tamamen veya kısmen LOG’un yazılı izni olmadıkça kaynak gösterilerek veya alıntı yapılarak dahi kullanılamaz, çoğaltılamaz ve değiştirilemez.