Bir kangal'ın insana saldırması; insanın insana saldırmasından daha düşük bir ihtimaldir.
Kangal ırk olarak çok özel bir hayvandır. Kangal; kadına, çocuğa ve yaşlı insana kesinlikle saldırmaz.
Tanımadığı yaşlı, kadın ve özellikle çocukları bile korur ve onlara zarar vermez.
Eğer bir kangal saldırıgansa, ya kangal değildir ya da köpek insanlardan eziyet görmüştür.
Kangal doğal ortamında büyüdüyse; insanla, sahipleriyle ve kendi yaşam alanındaki tüm canlılarla iyi geçinir, kendi ortamındaki tüm canlılara sahiplenir ve onlarla barışık ve korumacı bir hayat yaşar.
Çevresine uyumlu dost canlısı bir hayvandır ve sahibine ölümüne sadık bir köpektir.
Kangal Sahibine Küser
Kangal sahipleri tarafından haksızlığa uğradığı zaman; kendi ortamına çekilir ve üç, beş gün küser. Sahibin onun gönlünün almasını bekler. Kısa Kangal duygusal bir hayvandır.
Kangalı diğer köpeklerden ayıran diğer en önemli özelliklerden bir de; hiçbir köpekte olmayan insiyatif kullanma özelliğidir.
Gerçek kangal ırkından gelen bir kangala, sürü ve alan koruması için birşey öğretmenize gerek yoktur, onun doğal kodlamasında bu zaten mevcuttur.
Kangal çalışkan ve tam bir görev köpeğidir yani ; yaşam ve koruma alanı için kendi kararlarını iç güdüsel olarak alır ve uygular.
Kısaca kendi insiyatifini kullanma zekasına sahiptir. Sahip olduğunuz alanı köpekle beraberce bir defa gezmeniz yeterlidir. Beraber gezdiğiniz alanı ölümüne sahiplenecek ve koruyacaktır .
Kangal köpeği , belirlediğiniz yaşam alanına giren bir şahsı, döşüyle yere yıkar ve üzerine ayağını koyarak, ona zarar vermeden sahibinin gelmesini bekler.
Kişi kangalın bu davraşına mukavemet etmez isehiçbir şekilde zarar görmez.
Eğer bir kangal saldırgansa; ya eziyet görmüştür, ya da sahibi tarafından psikolojisi bozularak saldırganlaştırılmıştır. Yani sonuçta yine kangal değil insan hatasıdır.