İBB 2019-2020 KÜLTÜR VE SANAT SEZONU AÇILDI!..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2019 – 2020 Kültür - Sanat sezonu, 5 Ekim akşamı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliğinde, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen özel bir etkinlikle açıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, “Yönetimde şehrin moderatörü olduğumuz gibi, kültür ve sanat yaşamının da moderatörü olacağız.

Kültür ve sanata, sanatçıların işine karışmayacağız. Özgür sanat, güzel işler üretir” diye konuştu.

İBB Kültür Daire Başkanlığı tarafından organize edilen sezon açılış programına; oyuncular Demet Akbağ, Müjdat Gezen, Metin Akpınar, yazar Doğan Hızlan, orkestra şefi Aydın Karlıbel ve caz sanatçısı Okay Temiz‘in yanı sıra çok sayıda sanatçı, iş adamı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sanatseverler katıldı.

Sezon açılış etkinliğinde; İstanbul’un kültürel dokusuna ve profiline çağdaş göndermelerin yapıldığı sergi, enstalasyon ve sahne performansları konukların ilgisine sunuldu.

İBB 2019 – 2020 Kültür Sanat sezon açılışında konukları, zaman tüneli konseptinde oluşturulan sergiler, dans performansları karşıladı.

Kültür Sanatın Zaman Tüneli

Sergi alanında, İBB Şehir Tiyatroları tarafından 1237 kez sahnelenen Lüküs Hayat operetinde kullanılan kostümler, aksesuarlar, afişler; besteci Cemal Reşit Rey’in Ara Güler tarafından çekilmiş fotoğrafları, açılışından bugüne Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleşen konserlere ait afişlerden örnekler ile Faik Şenol ve Hilmi Şahenk Arşivi’nden İstanbul fotoğrafları yer aldı.

Fuaye alanında ayrıca; Lüküs Hayat operetinin 1933 yılındaki ilk sahnelenişinde kullanılan sandalyenin etrafında gerçekleştirilen canlı performans ile Turgut Uyar’ın “Bütün mümkünlerin kıyısındayım” mısrasından ilham alınarak, yapay zekânın katkısıyla hazırlanan “İstanbul” video enstalasyonu konukların ilgisine sunuldu.

Alandaki bir diğer enstalasyon çalışması ise “Kara Tahta” idi. Mustafa Kemal Atatürk’ün kara tahta başında yeni harfleri öğrettiği fotoğraftan yola çıkılarak hazırlanan çalışmada; hattat ve yazı tasarımcısı Emin Barın’ın yazı karakterleri kullanılarak, Atatürk’ün kültür – sanata verdiği değeri anlatan sözlerine yer verildi.

İBB Orkestralar Müdürlüğü’ne bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışında bulunan çeşitli resmi ve özel kuruluşların organizasyonlarında konserler veren Oda Müziği Topluluğu; 2019-2020 sezon açılışında fuaye alanında klasik oda müziği eserlerinden oluşan bir repertuvarla konukları karşıladı.

Program öncesi konuklara, tasarımcı Gönül Paksoy’un danışmanlığında sanat diline uyarlanan ikramlar yapıldı.

Sezon açılış etkinlikleri sahnede devam etti.

İBB 2019 – 2020 Kültür Sanat sezon açılış programının sunuculuğunu bu yıl, İBB Şehir Tiyatroları sanatçılarından Özgür Kaymak ve Ersin Umulu üstlendi.

Geçmişten Geleceğe Lüküs Hayat

Gecede ilk olarak, koreografisi İbrahim Ulutaş tarafından yapılan “4153 Lüküs” adındaki çağdaş dans performansı sunuldu. “4153 Lüküs” performansı, Lüküs Hayat opereti üzerinden “Bin yıllar sonra oynansa nasıl olurdu?” sorusunun sorulmasıyla ortaya çıktı.

Performans; yapay zekâ insanlığa hizmet ederken işlerin tersine dönmesiyle, yapay zekâ tarafından yetiştirilen cinsiyetsiz ve robotik insanlar cevabı üzerinden şekillendi.

Robotik insanlar arasında farkındalığı olanlar dokuları bin yıllar öncesinde kalan  "insani olan"a ilgi duymaya başlar.

Böylece tiyatro ve dansı yeniden keşfederler. Lüküs Hayat 4153 yılında, bambaşka bir dünyada bir kez daha sahnelenir; o dönemin “insanları” için dönüm noktası olur.

İstanbul’un Fethi tarihte bir dönüm noktası olduğu için, dans performansının ismi de dönüm noktasını ifade etmesi açısından 1453 ile ilintili olarak 4153 seçilmiş.

Gösterinin ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşma yapmak için kürsüye çıktı.

“Sanat Çok Büyük Bir Ayrıcalık”

İmamoğlu, konuşmasına, “Keşke sahneye sanatçı olsam da çıkınca alkışlasanız ama sanatçı değilim.

Sanat, çok büyük bir ayrıcalık. Hissedemediğim için böyle tarifliyorum” sözleriyle başladı. İmamoğlu, “Kültür sanat hayatının bu tarihi kentte dünyanın en üst seviyelerinde olması için çalışacağız.

Bu akşam İstanbul’un mevcut kültür ve sanat yaşamını ileriye taşıyacak, kentin ruhunu özümseyerek, ‘Her yerde, herkes için kültür ve sanat’ idealimiz için bir araya geldik” dedi.

Kadim bir şehir olan İstanbul’un, her noktasıyla bir zaman tüneli olma özelliği bulunduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Buram buram tarih kokan toprakların üzerinde yaşıyoruz.

Her ilçe, hatta her sokak, yüzyıllardır kendi hikâyesini anlatıp duruyor bize. Böyle güzelliklerle donanmış İstanbul’u yönetme göreviyle onurlandırılmış biri olarak, kendimi çok, ama çok şanslı sayıyorum.

Çünkü bu şehri bize kazandıran Fatih Sultan Mehmet’in ilk belediye başkanı Hızır Bey ile bir milleti ayağa kaldıran, bu gönül kentimizi işgalcilerden kurtaran Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk belediye başkanı Ali Haydar Yuluğ isimleriyle yan yana anılmaktan büyük onur duyuyorum.

Onların bıraktığı eserlere yenilerini eklemek, sonraki nesillerin de bizi, onlar gibi güzel yâd etmesi için hizmet seferberliği anlayışında çalıştığımı söylemek isterim” dedi.

“Yanımızda Olun”

Sanatçılara “Lütfen yanımızda olun.” diye seslenen İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Ürettiklerinizi bu kentin her noktasıyla paylaşmak için, biz, bu sürecin emrine amadeyiz.

İş birliğiyle sanatın her alanını sevdirmek, geçmişten gelen gelenekleri, Darülbedayi gibi, Şehir Tiyatroları’mızı geleceğe taşımak, müziğin farklı alanlarında evrensel hedefler koyup senfoni orkestralarını büyütmek, geliştirmek, var etmek ve buna benzer birçok alanda güzel işler yapmak adına lütfen bizimle var olunuz.

Biz, bu şehri, kültür ve sanatla kucaklaşmasına ve o değerlerle bütün dünyayla kucaklaşmasını servis etmeye etmeye geldik.

Biz, yönetimde şehrin moderatörü olduğumuz gibi, kültür ve sanat yaşamında da bir moderatörü olacağız.

Kültür ve sanata, sanatçıların işine karışmayacağız. Özgür sanat, güzel işler üretir.” İmamoğlu, yeni sezonun İstanbul’a hayırlı olmasını dileyerek sözlerine son verdi.

Konuşmanın ardından, İBB Şehir Tiyatroları oyuncuları; sahnede olmakla İstanbul'da yaşamak marifetinden dem vuran ve tiyatronun dünü ile şehrin bu günü arasında gidip gelen bir gösteriyle sahne aldı.

Gösteride, kültür sanat sezon açılışına ilham olan Lüküs Hayat başta olmak üzere, İBB Şehir Tiyatroları'nda sahnelenmiş Sersem Kocanın Kurnaz Karısı ve Şark Dişçisi oyunlarından da şarkılar seslendirildi.

İBB 2019 – 2020 Kültür Sanat sezonun açılışı, duayen tiyatro Zihni Göktay başta olmak üzere, sanatçıların sahnede hep birlikte Lüküs Hayatı söylemesiyle son buldu.

Kapanışta, Lüküs Hayat’ı icra eden orkestrayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetti.

İBB Kültür Daire Başkanlığı tarafından organize edilen sezon açılış programının sanat yönetmenliğini İBB sanat danışmanlarından Nurhan Turhan Keeler, konsept ve küratöryel yerleştirmelerini ise iç mimar İsmail Öklügil üstlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri