İstanbul Sanat Dergisi’nin kapak konusu da en az derginin kendisi kadar ilham verici: Sanat piyasasında dünyanın dört bir yanındaki hareketlilik ve ekonomik göstergeler sanata her zamankinden fazla yatırım yapıldığını gösteriyor. Sanat eserleri ve sanatın bir uzantısı olan antikalar artık sadece sanatseverlerin ve koleksiyoncuların radarında değil. Müzayede evlerinin sayısı artıyor, müzayede siteleri artan talebi karşılamakta zorlanıyor: Uzmanlar sanatı gelecek vaat eden, kârlı bir yatırım aracı olarak görüyor.
“SANAT ESERLERİNE YATIRIM GARANTİLİ AMA UZUN VADELİ”
Biz de hem Türkiye’deki, hem de dünyadaki bazı antika ve sanat fuarlarını derledik, sanat ve antikaya yatırım yapmak isteyenler için kısa bir rehber hazırladık. Yazarımız Günseli Toker, dünya fuarlarındaki deneyimlerini kaleme aldı. Ayrıca Türkiye’deki koleksiyonerliğin ve müzeciliğin kurumsal adresi ARTHILL’in Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş’ın görüşlerine başvurduk. Kocabaş’a göre “Antika ve sanat eserlerine yatırım yapmak veya koleksiyon oluşturmak isteyen sanatseverler uzun yıllardır süre gelen ‘al-kazan’ şeklindeki pazarlama taktiklerinden uzak durmalı, sanat eserlerine yapılan yatırımın garanti ama daha uzun vadeli olduğunu, sahip olunan diğer eserler ile birlikte koleksiyonun bir kimlik ve değere sahip olacağını unutmamalılar.”
BENZERSİZ DİJİTAL DENEYİM MÜZESİ
Cenay Toprakkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür A.Ş.’nin hayata geçirdiği ve Türkiye’nin en büyük sabit dijital deneyim merkezi niteliğindeki “Dijital Deneyim Müzesi”nin detaylarını paylaştı. İki bin metre kare alana yayılan müze, İstanbul’un ilk tam kapasiteli dijital müzesi.
Vecdi Uzun, üretken ve çok yönlü sanatçı Sultan Adler’le kadim Anadolu kültüründen beslenerek yaptığı eserleri ve son projesi Mavi Seri’yi odağına alan bir röportaj gerçekleştirdi.
İTALYAN RESSAMIN GÖZÜNDEN İZMİR’İN İŞGALİ
Sayfalarımızda babasının görevi nedeniyle 7 yaşından 20 yaşına kadar İzmir’de yaşayan ve 1919’da İzmir’in düşman kuvvetlerince işgaline bizzat şahit olan İtalyan ressam ve illüstratör Vittorio Pisani’nin hikayesine de yer verdik. Pisani’nin işgal günlerinde Yunan askerlerinin İzmir halkına çektirdiği zulmü bir belgeselci titizliğinde betimlediği tablolar tarihimize ışık tutmaya devam ediyor.
Dr. Ümran Özbalcı bu sayıdaki yazısında Aria Mihri Müşfik’ten Aliye Berger’e, Celile Hikmet’ten Fahrelnissa Zeid ve Hale Asaf’a dek Türk resim sanatına damga veren kadın ressamlarımızı anlattı.
Yüksek içmimar ve öğretim üyesi Nursema Öztürk hem sanatseverlere hem de tasarımcılara proje üretebilecekleri, bir araya gelip keyifli bir ortamda görüş alışverişinde bulunabilecekleri bir alan sunan uzun soluklu projesi Tasarım Parkı’nın öyküsünü bizimle paylaştı.
CAZ FOTOĞRAFLARINDA YOLCULUK
Yeliz Sancaktaroğlu, uzun yıllardır kendi deyimiyle “caz müzisyenleri fotoğrafçılığı” yapan, engin bir müzik ve fotoğraf arşivine sahip Sedat Antay’a arşivinin derinliklerine dalarak merak edilenleri sordu.
Akılçelen Kitaplar’dan yayımlanan “Şerefe Sanat” sanatseverlerin mutlaka kütüphanelerinde bulunması gereken bir kitap. Ceylin Torgay kitabında Edvard Munch ve Abidin Dino’ya dek 50 önemli sanatçının az bilinen hikâyeleriyle birlikte onları anlatan kokteylleri ve kokteyl tariflerini bir araya getirdi. Her sayfasından keyif alacağınız bu kitabı bir de Torgay’dan dinleyin.
UMUDUN BİN BİR TONU
İstanbul Concept Gallery’de açtığı son sergisi “Umut Renkleri” ile sanatseverlerin beğenisini kazanan soyut ressam Tülin Kaynak, hayata yeniden umutla bakabilmemiz için bizi resimleriyle buluşturuyor.
İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısında heykeltıraş Yasin Uysallar, İzmirli ressam Yağmur Bağlar, 12 yaşındaki Yüksel Başaran Yıldız gibi genç ve yetenekli isimlerle tanışacak; üflemeli çalgıların efendisi Meriç Demirkol’un başarılı müzik hayatının detaylarını ve Oyun Atölyesi’nin “Kel Diva” oyununun perde arkasını öğreneceksiniz.
Daha fazlası için İstanbul Sanat Dergisi’nin yeni sayısını kaçırmayın!
Dergiyi, www.kiletisimyayinlari.com adresinden aynı gün kargo ve sürpriz hediyelerimizle adresinize gönderiyoruz.