İŞTE 35 YILIMI VERDİĞİM ŞU BENİM ANSİKLOPEDİ!

Hulûsi TUNCA

Geçen Çarşamba sabahı, gazeteye henüz gelmiştim ki, bir telefon:

-Merhabalar, ben CNN Türk, 'Günlerin Rengi' programından Yasemin.. Sizin şu 35 yıldır üzerinde çalıştığınız ansiklopedinizle ilgili görüşlerinizi almak için öğleden sonra bekliyoruz!

'Amanin' dedim 'Daha çayımı bile içmedim.. Hele bir soluklanayım.. Ama bugün imkansız..'

-'Peki yarın' diye ısrar etti sevgili Yasemin.. Ben de 'peki' dedim..

Ve bunu facebook'taki yaklaşık 2 bin dostumla paylaştım.. Herkesi Perşembe günü ekran başına davet ettim..

Gittim.. Ama gelin görün ki; futbol naklen yayın ihalesi, program akışını alt üst etmiş.. Üzerine bir de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son açıklamalarından sonra yılların siyasetçisi Sayın Hüsamettin Cindoruk yeniden ülke gündemine oturmuş.. Hulki Cevizoğlu, Rahşan Ecevit'ten destek alarak soyunduğu parti genel başkanlığından istifa etmiş.. Onlar da aynı günün konukları..

Onların konuşmaları uzayınca.. Benim yapılan çekimim de yayınlanmak üzere 18 Ocak Pazartesi gününe kaldı..

2 bin dostumu ekran başında beklettim.. Peki neydi bu 35 yıldır üzerinde çalıştığım ansiklopedi..

1972 yılı sonlarında HEY okuruydum.. 1973 yılı başlarında HEY muhabiri..

1996 yılında 76 yaşında kaybettiğimiz üstadımız Şinasi Nahit Berker, 'Gazeteci olunmaz gazeteci doğulur..' demişti..

Şu an tam 37 yaşındayım ben de gazeteci doğduğum için !..

Neyse; meslekteki 5. yılımda yazı işleri müdürüm rahmetli Yener süsoy, muhabir arkadaşım rahmetli Sami Başaran ve benim imzamı taşıyan bir kitap çıktı:

'Türk Pop Müzik Sanatçıları Ansiklopedisi'

Yıl; 1978.. Tam 122 sayfa ve içinde 334 şarkıcı ve topluluk vardı.. Önsözünü de üstadımız Orhan Boran yazmıştı..

Ve sevgili Barış Manço, o dönemde Pazar günleri Milliyet'te yazıyordu 'Oku Bakiiim' adlı köşesinde.. Bu kitap için de bakın neler yazmıştı:

"Pop Müzik yeniden patladı" diyenlere fena halde kıl kapıyorum bugünlerde.

Önümde Türk Pop Müziği Sanatçıları Ansiklopedisi duruyor.

Yayına hazırlayanlar içinde Hulûsi Tunca, Yener Süsoy, Fehmi Ketenci ve rahmetli Sami Başaran gibi bu konuda devleşmiş uzmanlar da var.

'Önsöz'e bir göz atıyoruz:

'Ülkemizde on beş yıl önce köklenen [demek ki 1963'te] bu akımın, özellikle son on yıl içinde yabana atılmaz bir müzik olayına dönüştüğüne tanık oluyoruz..'- Orhan Boran/ Suadiye Mart 1978

Bakın şu Allah'ın işine..

Şimdi sayfaları karıştırmaya başlıyoruz. Soyadı sırasına göre alfabetik hazırlanan bu ansiklopedi; Esin Afşar'la başlayıp, 122. sayfada Zaliha ve Zümrüt ile bitiyor.

Nazif Sever'i, Dolgan Sezer'i, Reha Öztanyel'i, Hikmet Eroğlu'nu, Attila Ceyhan'ı.. Toplam 334 [yazı ile üç yüz otuz dört] sanatçı..

Seyyal Taner, rahmetli Şecaattin Tanyerli ve Ömer Tarıman aynı sayfada alt alta.

Gruplara gelince; ibadullah bilâder!

Nevşehir tesbihi gibi çek çek bitmiyor. Delikanlılar, Naftalin, Nazar, Erenler, 25. Saat, Karma, Tank, Ergenekon Destanı, Turkey Stones [Öff.. Be abi yeeea!..] İpucu, Akvaryum.. Daha sayayım mı?..

Geyiklediniz değil mi? Müstehaktır size. Şunun şurasında son günlerde 100 tane genç şarkıcı ortaya çıktı diye kıyameti kopardınız.

20 sene önce piyasada bunun üç katı vardı. O zaman aklınız neredeydi?

'Eee peki niye onlar, bugünküler kadar tanınmıyorlar?' diyeceksiniz.

Şayet TRT'nin o yıllardaki engizisyon mantıklı Denetim Kurulu, o çılgın, gözü dönmüş, sansürcü makasçıları olmasa idi, onların isimlerini bugün ezbere bilirdiniz. Hem de bülbüller gibi!

Sözün özü,ortada patlama matlama yok bilâderler!..

334 sanatçı ite kaka, kör topal bugünlere taşıdığı Pop Müziği, son üç yıl içinde atağa kalkan 100'ün üzerinde genç şarkıcının olaya el koyması' üzerine ve özel radyo-televizyon kanallaının yüzüsuyu hürmetine artık duyulmaya başlandı.

Mesele bu. Anlaşıldı mı?.."

Evet.. Aradan 32 yıl geçti.. Elimde yine bir ansiklopedi var.. Adı;

Türk Müzik Sanatçıları Ansiklopedisi

Şu anki sayfa sayısı: 7 bini aşmış durumda.. Şarkıcı, topluluk, orkestra, besteci, söz yazarı, aranjör sayısı ise 10 bini aşmış durumda.. Önsözü bile yazıldı; sevgili İzzet Öz tarafından..

Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Alevisi, Sünnisi.. Bu topraklarda yaşayıp da müzik adına kalıcı bir şeyler yapan kim varsa, var..

Haa bir de Türk Pop değil Türk Müziği.. Çünkü son yıllarda müzik tarzlarının birbirine karışması, içiçe geçmesi üzerine.. Artık Dede Efendi de var bu kitapta 'en yeni'lerden Ayşe Kız da..

A harfinden hemen önce iki özel bölüm var..

Birincisi; İstiklal Marşı'mız.. Tarihi, sözlerinin yazarı Mehmet Akif Ersoy, bestecisi Osman Zeki Üngör ve aranjörü Edgar Manas'ın yaşam öyküleriyle..

İkincisi; Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar.. Bu ülkede o kadar çok bu tarz albüm çıktı ki, onların bir sıralaması..

Ve ardından (A) harfi.. Belki ilginç gelebilir (Q), (X) ve (W) harflerinde de sanatçılar var..

Ansiklopedinin diğer özel bölümleri:

Çocuk Şarkıları Albümleri, Film Müzikleri Albümleri, Şiir Albümleri, Müzik Ödülleri ve Festivaller..

Gelelim sanatçılara;

Yaşam öyküleri, plakları, ödülleri, katıldıkları festivaller ve varsa filmleri ya da dizi filmleri.. Albümler; içindeki şarkıların adlarıyla bilikte.. Filmler; yönetmenleri ve oyuncularıyla birlikte..

Ve benim için en büyük gurur kaynağı da; 7 bini aşkın sayfanın her satırının her harfinin benim klavyemden çıkmış olması.. 'Tekel' dedikleri bu olsa gerek..

Benim 'ansiklopedi', sevgili İzzet Öz'ün ısrarla 'eser' dediği bu çalışma; artık kitap olmanın çok ötesine geçti.. CD mi olur VCD mi yoksa DVD mi bilemem..

Ama 'sanata ve kültüre' gerçek anlamda değer veren bir kuruluş çıktığında hemen onlarla paylaşmaya hazır olduğumu da buradan tüm sevgili dostlarıma duyurmak isterim..

Sevgilerim ve saygılarımla..

hulusi.tunca@magazinkolik.com