Tüketiciler nezdinde ünlülerin güvenilirlik düzeyini raporlamak amacıyla 10 yılı aşkın süredir Ipsos ortaklığıyla gerçekleştirdiğimiz Celebrity Güven Endeksi, pandemi ve iklim felaketleriyle sarsılan toplumun samimiyet, tutarlılık ve güvenilirliğe duyduğu ihtiyacın belki de daha önce olmadığı kadar yüksek olduğu 2021’de Türkiye’nin en güvenilir bulduğu ünlüleri listeliyor.
Ünlü kişilerin reklamlarda yer almalarının markaların daha çok sevilme ve tercih edilmesine etkisinin -geçtiğimiz seneye göre az da olsa artmakla birlikte- pandemi öncesi dönemin hâlâ gerisinde olduğunu gösteren araştırmanın sonuçları, ünlülerin güvenilirlik düzeyinin ise göreceli olarak artarak 2019’daki seviyeye yaklaştığını raporluyor.
Ünlü kişilerin herhangi bir marka ya da hizmet için tavsiyesini inandırıcı bulma seviyesiyse geçtiğimiz yıl ile benzer oranda seyrediyor.
Zirvedeki isim değişmedi
Celebrity Güven Endeksi’nin geçen yılki sıralamasında yüzde 70,9’luk bir oranla ilk sırada yer alan Haluk Levent, bu yıl kendi yüzdesinde ufak bir artışla ilk sıradaki yerini koruyor.
Haluk Levent’in Celebrity Güven Endeksi’ndeki uzun soluklu birinciliği ünlü ismin tüketicinin zihnindeki güvenilir ünlü imgesinin değişmezliğine işaret etmekle birlikte, 2019’da yüzde 56,1’lik oranla gelen birinciliğin son iki yılda yüzde 70 ve üstüne ulaşması Levent’in “güvenilir” sıfatını yıllar içinde pekiştirdiğinin kesin bir ibaresi olarak kabul edilebilir.
Bu yıl Celebrity Güven Endeksi’nde ikinci sırayı geçtiğimiz yıl elde ettiği yüzde 61,4 oranına yakın bir yüzdeyle (yüzde 62,9) Müge Anlı alırken, 2020’nin en güvenilir üçüncü ünlüsü Şener Şen bu yıl bir sıra gerileyerek yerini 2021’de de Türk Telekom’un marka yüzü olmaya devam eden ve Milyoner ile ekranlarda yer alan Kenan İmirzalıoğlu’na bırakıyor.
1. Haluk Levent (% 71,4)
2. Müge Anlı (% 62,9)
3. Kenan İmirzalıoğlu (% 47,3)
Değişimler ve yeni isimler
Listede en büyük değişimlerden birini, geçtiğimiz yıldan bu yıla 18 sıra atlayarak 11’inciliğe yükselen Kerem Alışık gerçekleştiriyor.
Metrikteki artışın en büyük kaynağı erkek ve 15–25 yaş demografik gruplar.
Alışık’ın Bir Zamanlar Çukurova ve Kara Sevda dizilerinin yanı sıra yüzü olduğu Halkbank reklamlarında canlandırdığı karakterlerin çizdiği “ağabey” imajının izleyici gözünde güven duygusu inşa etmeye katkı sağladığını söylemek mümkün.
Geçtiğimiz bir yılda listede 22 sıra atlayarak bu sene Celebrity Güven Endeksi’nde kendisine 17’nci sıradan yer bulan Esra Erol’un yükselişinin ardında 25 ve üzeri yaş grubu var. Erol, gündüz kuşağı programıyla sosyal medyada oldukça yüksek konuşulma hacmine sahip.
2021’de araştırmaya dahil edilen, Marmaris’teki orman yangınları sırasında sosyal medyadan canlı yayın yaparak hem farkındalığın artmasına katkı sağlayan hem de görevlilere yardım eden Şahan Gökbakar ise Celebrity Güven Endeksi’ne 20’nci sıradan giriş yapıyor.
Kırılımlar bazında ilk 20
Celebrity Güven Endeksi’nin bu yılki ilk 20 ünlüsünü kırılımlar bazında incelediğimizde Haluk Levent, Müge Anlı, Binnur Kaya, Uğur Dündar ve Gülse Birsel’e daha çok kadınların, Şener Şen’e ise bu yıl daha çok erkeklerin güven beslediğini görüyoruz.
Binnur Kaya, Uğur Dündar ve Gülse Birsel’e güven açısından 46–55 yaş grubu, Nihat Hatipoğlu’na güven açısından 26–35 yaş grubu öne çıkıyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu belki de en önemli bulgulardan biriyse, genel olarak 15–25 yaş grubunun ünlülere güven düzeyinin düşük olduğu yönünde.
“Güvenmeye yatkın bir toplumuz”
Özlem Sönmezyalçın
Ipsos Marka Sağlığı Takibi ve Sosyal Dinleme Analizleri Hizmet Birimleri Lideri
Pandemide normalleşme sürecinde olduğumuz 2021 yılının Ekim ayında, tüketicilerin ünlüleri “güven” açısından nasıl değerlendirdiklerini tekrar ölçümledik.
Herhangi bir ürün ya da hizmet hakkında ünlü bir kişinin tavsiyesine güvenilme oranı tekrardan pandemi öncesi dönemdeki seviyesine yaklaşmış durumda.
Global düzeyde mesleklere güveni ölçümlediğimiz Ipsos Global Güvenilirlik Endeksi* araştırmamızda da pandemi öncesine göre güven duygusunun dünya genelinde arttığını görüyoruz.
Türkiye, dünya endeksinde üst sıralarda yer alıyor; bu da güvenmeye daha yatkın bir toplum olduğumuzu gösteriyor.
Z Jenerasyonu faktörü
“Ünlü bir kişinin, herhangi bir markanın reklamında yer alması, sizin o markayı tercih etmenize/o markayı daha çok sevmenize ne derece etki eder?” sorularına olumlu yönde yanıt verilme oranında ise geçen sene bir gerileme yaşanmıştı.
Normalleşme sürecinde bu oranın henüz eski seviyesine dönemediğini görüyoruz.
İletişimde ünlü kullanımı, markalar tarafından yoğun olarak tercih edilmeye devam etse de, tüketiciyi ikna etme açısından etkinliği henüz pandemi öncesindeki seviyelerine çıkabilmiş değil.
Z Kuşağı, ünlülerin ürün ve hizmet tavsiyelerini, diğer yaş gruplarına göre daha az güvenilir ve inandırıcı buluyor.
Markaların, önceki nesillere kıyasla TV’den ziyade online video izlemeyi tercih eden bu gruba hitap edebilmesi için daha hedefli iletişimler yapması gerekiyor.
Güvenilirlikte görünürlüğün etkisi
Araştırmamızda ilk sırayı bu yıl da kimselere kaptırmayan Haluk Levent, sosyal medyada da oldukça yüksek bir konuşulma hacmine sahip.
Sosyal sorumluluk projelerini tutarlı ve daha da önemlisi samimi bir şekilde devam ettirmesi, toplum nezdinde net bir karşılık buluyor.
Toplum faydasına sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirme ve toplum yaralarını sarmaya yönelik adımlar atmanın yanı sıra ünlü isimlerin görünürlüğü ile halkın duyduğu güven arasında da pozitif bir etkileşim mevcut.
Özellikle dizi ve TV programlarıyla ekranlarda gördüğümüz ve yüzü oldukları markaların reklamlarında yer alan isimlere de duyulan güven yüksek.
Yani ünlülerin reklamlarında yer aldıkları markalara olduğu kadar, markaların da ünlülere pozitif bir etkisi var.
*Ipsos | Global Trustworthiness Index Ekim 2021
Metodoloji
Celebrity Güven Endeksi, Ipsos tarafından Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen ve “Ünlülerin size herhangi bir ürün veya hizmet hakkında tavsiyede bulunduğunu düşününüz.
Lütfen her bir ünlüye ne derece güveneceğinizi belirtir misiniz?” sorusuna yanıt arayan bir çalışmadır.
Çalışma kapsamında MediaCat tarafından belirlenmiş 80 ünlü kişinin fotoğrafı gösterilerek, her bir ünlü için 10 üzerinden değerlendirme yapılması istenmiştir.
Araştırma kapsamında 5–11 Ekim 2021 tarihleri arasında, CAWI (Bilgisayar Destekli Online Görüşme) tekniğiyle toplam 1000 kişiyle görüşülmüştür. Araştırma örneklemi 15–55 yaş, Türkiye nüfusunu temsil etmektedir.
12 ili kapsayan örneklem planı, coğrafi olarak TÜİK’in bölge sınıflamasını (NUTS1) baz almaktadır; orantılı bir dağılıma sahiptir. Demografik olarak 15–55 yaş nüfusu temsil edecek şekilde yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik statü dağılımı da kotalanmıştır.
Mevcut örneklem büyüklüğüyle örneklemeden kaynaklanan hata payı yüzde 95 güven aralığında ± yüzde 3,1’dir. Kırılımlara inildiğinde hata payı ± yüzde 4,4–8,7 arasında değişmektedir.