Finans, sigorta, lojistik ve hukuk alanlarında çalışan beyaz yakalıların bir kısmı görüntülü konuşma programları ve telefonla işleri sürdürmeye çalışıyor.
Çalışan sağlığını ve güvenliğini sağlayan uzaktan online çalışmada işverenler ve çalışanların arasında köprü görevi üstlenebilecek pek çok, görüntülü konuşma bulunuyor.
Bu noktada programın internetsiz görüntülü konuşma olanağı sağlaması, ücretsiz olması, çalıştırılabildiği işletim sistemleri önem taşıyor.
Dizüstü bilgisayar ürünleri için dahili kamera olsa da, yine de webcam ürününe ihtiyaç duyulabiliyor.
Cep telefonu ve tablet ise pek çok kullanıcı açısından donanım olarak tercih ediliyor.
1. Skype
Görüntülü konuşma denildiğinde ilk akla gelen hem ücretli hem ücretsiz seçenekler sunan Skype oluyor.
İş dünyasının vazgeçilmez uygulamaları arasında bulunan Skype, hem görüntülü hem sesli sohbete olanak tanıyor.
İş görüşmelerinin piri Skype hotmail ve outlook gibi email adresleriyle kullanılabiliyor.
Skype; HD görüntülü çağrı, dil çevirisi, görüntülü konuşma sırasında ekran paylaşımı ve dosya aktarımı gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
Program iOS, Android ve Windows işletim sistemi yüklü cihazlarda kullanılabiliyor.
2. WhatsApp
Facebook bünyesinde hizmet veren WhatsApp, dünyada en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması olarak öne çıkıyor.
İyi bir Skype alternatifi olarak bilinen WhatsApp, ücretsiz olmasıyla birlikte kolay ve karmaşık olmayan tasarımıyla da tercih sebebi oluyor.
256 kişinin aynı anda mesajlaşabildiği ve 4 kişinin görüntülü konferans yapabildiği uygulama, bireysel görüşmelerde olduğu kadar iş dünyasında da sıklıkla kullanılıyor.
Program iOS ve Android işletim sistemi yüklü cihazlarda kullanılabiliyor. Uygulamanın WhatsApp sürümü Windows platformunda kullanılabiliyor.
3.Google Hangouts
Google’un 2013’te kullanıcılarla buluşturduğu anında mesajlaşma ve görüntülü görüşme platformu Google Hangouts, video konferans ekipmanı kurmadan toplantı yapılmasına olanak tanıyor.
Hem görüntülü konuşma hem de mesajlaşma ve ses iletişimi konusunda oldukça iyi performans sunan uygulamada 10 kişiye kadar görüntülü toplantı ve görüşme yapılabiliyor.
Google Hangouts, gmail kullanıcılarının vazgeçilmezi olan Google Hangouts ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
Program iOS ve Android işletim sistemi yüklü cihazlarda kullanılabiliyor.
4. Google Duo
Google Duo uygulaması, küçük çaplı toplantılar için en ideal görüntülü konuşma sistemleri arasında bulunuyor.
Görüntülü konuşma ücretli mi diye merak edenler için ücretsiz ve iyi bir alternatif olan Google Duo, 8 kişiye kadar konferans yapmaya olanak tanıyor.
Video mesaj gönderebilme özelliği de bulunan uygulama, Google’ın kendi serverlarını kullanarak karşı tarafa ileterek bilgi güvenliği konusunda da kalitesini ortaya koyuyor.
Google Duo, bilgisayarda da kullanılabiliyor. Program iOS ve Android işletim sistemi yüklü cihazlarda kullanılabiliyor.
5. WeChat
Bilgisayardan görüntülü konuşma yapmak isteyen kullanıcıların tercih ettiği WeChat, farklı ülkelerden kişileri bir araya getiriyor.
Maksimum 9 kişinin görüntülü konuşma yapabildiği uygulama, ücretsiz kullanılabiliyor.
Uygulama Android, iPhone, BlackBerry, Windows Phone ve Symbian işletim sistemleri ile uyumlu çalışıyor.
6. Free Conference Call
En iyi görüntülü konuşma programları arasında HD ses, video konferans ve ekran paylaşımı ile yapma esnekliğini ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına sunan Free Conference Call uygulaması da bulunuyor.
Uygulama, 1000’e kadar katılımcının görüntülü konferansa katılmasına olanak tanımasıyla öne çıkıyor.
Free Conference Call, web tarayıcıda kullanılabiliyor. iOS ve Android işletim sistemi yüklü cihazlarla da uyumlu çalışıyor.
7. GoToMeeting
GoToMeeting, 25 kişiye kadar online toplantılar yapmaya ve görüntülü sohbetlere olanak tanıyor.
İlk 1 ay ücretsiz kullanılan uygulamada video konferans sırasında ekran paylaşımı yapmak da mümkün oluyor.
Program iOS ve Android işletim sistemi yüklü cihazlarda kullanılabiliyor.
8. Trello
İşletmeler tarafından en çok tercih edilen görüntülü konuşma programları arasında bulunan Trello, yapılacak işleri, tamamlananları ve gelecek dönem hedefleri aynı ekranda gösteriyor.
Bu sayede iş planlama ve takibi daha etkin şekilde yapılabiliyor.
Ücretsiz bir proje yönetim aracı olarak nitelenen Trello, web arayüzünden kullanılabildiği gibi iOS ve Android işletim sistemi yüklü cihazlarda da kullanılabiliyor.
9. Jitsi
İletişimlerinin gizliliği konusunda endişe duyan kullanıcıların tercih edebileceği Jitsi, hem görüntülü hem de sesli aramaların şifrelenmesi özelliğiyle öne çıkıyor. Jitsi, bir video konferanstaki katılımcı sayısı için sınır koymuyor.
Ücretsiz ve açık kaynak kodlu Jitsi; Windows, Android ve iOS’a ek olarak Linux’a da kurulabiliyor.
10. Zoom
Hem dünyada hem de Türkiye’de uygulama mağazalarında ilk sıralara çıkan Zoom uygulaması, 100 kişiye kadar katılımla yüz yüze görüntülü görüşme ve toplantı yapabilmeye olanak tanıyor.
Görüntülü görüşmeler 40 dakikaya ücretsiz olarak yapılabiliyor. Evden çalışma, görüntülü iş/ekip toplantıları ve uzaktan eğitim için kullanılan uygulamalar arasında en çok tercih edilen uygulama olmayı başaran Zoom, ses kalitesinin kristal kalitede olmasıyla da dikkat çekiyor.
Zoom uygulaması Android, iOS, Windows ve macOS platformları ile Chrome ve Firefox tarayıcılarında yer alıyor.