Bölgesel seyrelmeler, saç kıran ya da yara izleri; sakal ve bıyık ile verilmek istenen erkeksi imajı zedeleyebiliyor. Bu noktada devreye 'nakil işlemleri' giriyor.
Kaymak gibi bir cilt, erkeklerin çoğunun sadece kadınlarda görmek isteyecekleri bir özellik. Ergenliğe geçişte tüy bitmemiş yüzünü tıraş ederek bir an önce sakal çıksın diye uğraşan erkekler, yaş ilerledikçe yüzlerindeki bu erkeksi kıllara daha da çok bağlanıyorlar. Özellikle de Akdeniz kültüründe erkeklik sembolü olarak kabul edilen saç ve bıyık, erkeklerin hayatında önemli duygusal yapıtaşları olarak yer alıyor.
Bu nedenlerle de sakal ve bıyıkların seyrek ya da hepten olmayışı, hayati olmasa da kişide ciddi psikolojik baskı yapabiliyor. Ancak, böyle bir durumla karşılaşan birçok erkek artık durumu kabullenmek yerine, müdahale etmeyi tercih ediyor.
Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği'nin (ISHRS) 2008 yılındaki yaptığı istatistiğe göre, özellikle saç nakli konusunda kamuoyunun bilgisinin artmasıyla Türkiye ve yakın coğrafyalarda sakal ve bıyık nakli için talepte %110 oranında yükseliş gözlenmiştir.
Sakal yada bıyık neden dökülür?
Sakal ve bıyık kaybı cilt hastalıklarına bağlı oluşabilir. Bunun yanısıra ciddi hormonal dengesizliklerden dolayı dökülmelerde olabilir. Erkeklerde erkeklik hormonu testesteron eşik seviyenin altında olduğunda kontrol edilmelidir. Alopecia areta hastalığındada sakal dökülmesi olabilmektedir.
Sakalın sıklığı tekstürü ve kıl kalitesi tamamen genetik kontrol altındadır. Ergenlik çağına girdikten sonra 3 yıl boyunca sakal kılları kalınlaşarak terminal formlarını alırlar ve erkeklik hormonu seviyelerinde önemli bir değişiklik olmadıkça sakal kılı bu karakteristik özelliğini korur.
Saçsız bölgelerde yeni saç çıkarmanın kozmetik ya da ilaç yoluyla bir tedavisi henüz yoktur. Bu durum sakal ve bıyık içinde geçerlidir.
Köselik ya da seyrek sakal; sakal ve bıyık nakli için en sık ihtiyaç duyulan sebeptir. Bu eksiklik erkekde ciddi kimlik değişimi yaratır. Dağınık sakal çıkması; bazen sakalın belirli alanlarda çıkmaması ortaya dağınık bir görüntü çıkarır. Bunun için çözüm sakal ve bıyık ekimidir.
Günümüzde erkekler, sakal ve bıyık kayıplarına karşı sakal ve bıyık naklini tercih etmektedirler.
Sakal ve bıyık nakli kimlere yapılır ve nasıl gerçekleştirilir?
Sakal, bıyık ekimi hormonların bazal seviyeye yerleştiği 20-22 yaşlarından itibaren yapılabilir. Favorilerini uzatmak isteyen, iki günlük sakal görüntüsünü seven ancak sakal telleri düzensiz veya eksik çıkan erkekler için bu işlem tercih edilir.
Sakal ve bıyık ekimi hiç sakalı olmayanlara veya sakalında parça parça kılsız bölgeleri olan sağlıklı tüm erkeklere uygulanabilir.Yara izi olan bölgeye ekim yapmak en çok uygulanan girişimlerden biridir.
Saç kılı olan herkese sakal-bıyık nakli yapılabilir. İki kulak arasındaki ensenin hemen üstündeki ince telli bölge veya kulak üstlerinden saç kökleri alınarak operasyon gerçekleştirilir.
Sakal ve bıyık ekiminde aynen saç naklinde olduğu gibi saç traşını kabul edenlere FUE, saçını sıfır traş etmek istemeyenlere FUT yöntemiyle bu girişim uygulanır.
Ekim günü kırmızı kabuklar halinde iyileşen cilt bir hafta sonra hiç bir iz kalmadan eski görüntüsüne kavuşur. Yüz kılı naklinden sonra aynı saçta olduğu gibi hiçbir ciddi ağrı yada acı oluşmaz.
Girişimden yaklaşık 8-10 hafta sonra sonuç görülmeye başlar. Sakal ve bıyık bölgesine ekilen saç teli, yani varolan sakal ve saç kılını çıplak göz birbirinden ayıramaz.
Sorularınızı yanıtlamak için bze ulaşabilirsiniz.