Kanser nedeniyle 33 yaşında hayatını kaybeden, sanatıyla Karadeniz müziğini geniş kitlelere tanıtan Koyuncu, Yeşilköy köyündeki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.
Törene, sanatçının annesi Hüsniye, kardeşleri Hüseyin ve Niyazi Koyuncu ile Canan Erdem, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ile yakınları ve sevenleri katıldı.
Hopa Belediye Başkanı Ekmekçi, burada yaptığı konuşmada, ölümünün 16. yılında Kazım Koyuncu'yu rahmet ve özlemle andığını söyledi.
Koyuncu'nun, Hopa'nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan olduğunu belirten Ekmekçi, "Kazım Koyuncu sanatıyla Türkiye'de ve uluslararası alanda kendini kabul ettirmiş bir kişiydi.
Kendisinden sonra gelen sanatçılara da ışık, örnek oldu. Kazım Koyuncu'yu unutmadık, unutturmayacağız." dedi.
Anma etkinliğine katılan sanatçının sevenlerinden Atakan Asılbay ise "Her yıl buraya geliyoruz. Kazım'ı müzikle, sanatla anıyoruz.
Kazım Koyuncu sadece burada değil, memleketin dört bir yanında şarkılarla anılıyor." diye konuştu.
Hopalı olduğunu belirten Seçil Yağmur Muti, Kazım Koyuncu'nun müzikleriyle büyüdüğünü ifade etti.
Muti, "Kazım Koyuncu" denildiği zaman akına onun sanata, doğaya ve insana sevgisinin geldiğini vurgulayarak, "Kazım Koyuncu'yu bundan sonra da anmaya devam edeceğiz.
Yaşadığımız sürece o da yaşamaya devam edecek." ifadelerini kullandı.
KAZIM BÜYÜK BİR SORUMLULUK BIRAKTI
SOL Parti adına Necati Dişli konuşma yaptı.
Kazım bu dünyadan şarkılarla geçti aramızda ama büyük de bir sorumluluk bıraktı" diyen Dişli, "O dünyayı ve ülkemizi yöneten siyasal iktidarla karşı mücadele etti her zaman.
Her şeyden önce ben bir devrimciyim diyerek umutları ve hayalleri için mücadele etti.
Karanlığın ve zorbalığının iktidarları dünyanın bütün güzelliklerine savaş açmışken bu savaşta hep yanyana omuz omuzumaydık.
Gerek yüzlerce insanla beraber yapmış olduğu konserlerde gerek haklarımızı ve taleplilerimiz için alanlardaki olduğumuz zaman hep beraber horonlarımızla halaylarımızı bu köhneleşmiş düzene başkaldırdık." dedi.
Dişli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evet zamansızdı aramızdan ayrılışı onu da aramızdan alan sebep karanlığın zorbalığın iktidarıdır.
Çernobilden başlayarak doğamıza ve yaşam alanlarımıza karşı yapılan bütün bu tahribatlara karşı sessiz kalmayacağız.
Yıllardır bölgemizden devam eden heslere karşı mücaelemiz bugün İkizdere hopa devam etmektedir.
Onlar paranın ve zorbaılığın iktidarıysa biz de Kazım Koyuncu'nun, Metin Lokumcu'nun öğrencileriyiz.
Biliyoruz ki çayda kota ya kontenjana son dediğimizde kazım koyuncu bizimle biliyoruz ki talan projesi sahil dolgusuna hayır dediğimizde kazım koyuncu yanıbaşımızda derelerimize suyumuza sahip çıktığımızda kazım koyuncu bizimle.
Ve bizler biliyoruz ki inanıyoruz ki bu memleket zorbaların çetelerin tarikatların ülkesi değil, bu memleket aydınlığa inanan doğasına sahip çıkan hakları için mücadele etmekten kaçınmayan barışın ve kardeşliğin ülkesini kurmak isteyen aydınlık yüzlü insanların memleketi."
Konuşmaların ardından katılımcılar, Kazım Koyuncu'nun mezarına karanfil bıraktı ve dua etti.
Öte yandan, Hopalı iki müzisyen de Kazım Koyuncu'nun bazı şarkılarını seslendirdi.
FINDIKLI'DA DİNLETİ
Rize'nin Fındıklı İlçe Belediyesi Kadın Korusu, sanatçının Tsira şarkısını seslendirirken, akşam da “Kazım Koyuncu Anma Dinletisi” düzenledi.
İlçenin CHP'li Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, daha önce de Millet Kıraathanesi’nin adını değiştirip Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Evi olarak değiştirmişti.