Covid-19 tüm dünyaya hızla yayılırken, bağışıklığımızı güçlü tutmak hastalığa karşı korunmak için her zamankinden daha da önemli bir hale gelmektedir. Evde kalmanın getirdiği bazı problemlerin başında hareketsizlik, uyku düzenin bozulması ve buna bağlı olarak öğün saatlerinde düzensizlik gelmektedir. Bu dönemi mümkün olduğunca rahat atlatmak için tüketilen besinlerin protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır. Düzenli fiziksel aktivite ve uyku ile birlikte sağlıklı beslenmenin bağışıklık güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
Koronavirüs döneminde nasıl beslenmeli?
- Sebze ve Meyve Tüketimi Ön Planda Tutulmalıdır. Her ana öğünde sebze, tam tahıl, meyve, yüksek proteinli gıdalar (kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.) ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir vb.) bulunmalıdır. Sosyal izolasyon dayanıklılık süresini uzatmak adına ve sağlıklı beslenmenin sürekliliğinin sağlanabilmesi için sebze-meyveler dondurularak tüketilebilir.
- Mevsimine göre sebze-meyve tüketimi önemlidir. İçinde bulunduğumuz mevsimde karnabahar, brokoli, lahana, kabak, biber, turp, havuç, patates gibi sebzeler; elma, portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muz gibi meyveler hem uzun süre dayanıklı hem de vitamin-mineral bakımından zengin yiyeceklerdir. Özellikle portakal, mandalina, limon gibi narenciye grubu meyveler bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bunların tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere limon sıkılmalıdır.
- Protein ve lif bakımından oldukça yüksek olan ve dayanıklılık süresi en uzun olan besin gruplarından olan kuru baklagiller her gün tüketilebilirler. Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya, vb. gıdalar önceden fazla miktarlarda haşlanıp buzlukta uzun süre saklanabilirler.
- Omega-3 yağ asitleri immün sistemin en güçlü destekçilerinden biridir. Bu yüzden haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Tazesinin bulunmadığı durumlarda donmuş veya konserve ton balığı alternatiflerinin karantina durumlarına karşı evde bulundurulması önerilebilir.
- Yumurta ve peynir de uygun koşullarda saklandığında uzun süre dayanabilen kaliteli hayvansal protein kaynaklarıdır. Yeterli miktarda protein almak, vücudumuzun virüse karşı antikor üretmesini sağlayacaktır.
- Probiyotikli yoğurt ve kefir gibi ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmaların da bağışıklık sistemini destekleyici etkisi kanıtlanmıştır.
- Bu dönemde gereksiz enerji almamak ve kan şekerini hızla yükseltip iştahı daha da açaması için şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinler (hazır soslar, cips gibi tuzlu ürünler, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler, vb.) tüketilmemelidir.
- Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yola açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır.
- Her ne kadar koronavirüsün besinlerle bulaştığına dair bir kanıt olmasa da gıda hijyenine dikkat etmek ve et ürünleri başta olmak üzere tüm besinlerin iyi pişirilmesi gerekmektedir.
10. Besinlerle yeterli ve dengeli beslenemeyen bireylerin doktor veya diyetisyen kontrolünde geçici olarak vitamin ve mineral takviyesi kullanmaları gerekebilir.
11. Düzenli su tüketimi bağışıklık sistemi için en önemli noktalardan biridir. Ayrıca taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından zengindir. İçtiğiniz suya ceviz büyüklüğünde taze zencefil ekleyebilirsiniz.