KUMAŞ KOLTUK TEMİZLEMENİN PÜF NOKTALARI!

Sağlam yapısı, şıklığı, renk ve model çeşitliliği nedeniyle yaygın olarak tercih edilen kumaş döşemeli koltuklar; kullanım sıklığına göre belli aralıklarla temizlenmelidir

. Etkili bir temizlik yapabilmek için kumaşın türüne ve kirlilik düzeyine uygun temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Birkaç basit püf noktasıyla görünür kirleri ve mikropları kumaşı yıpratmadan çıkarmak mümkündür.

Kumaş Türüne Göre Temizlik Yönteminin Belirlenmesi

Sağlam yapısı, şıklığı, renk ve model çeşitliliği nedeniyle yaygın olarak tercih edilen kumaş döşemeli koltuklar; kullanım sıklığına göre belli aralıklarla temizlenmelidir. Etkili bir temizlik yapabilmek için kumaşın türüne ve kirlilik düzeyine uygun temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Birkaç basit püf noktasıyla görünür kirleri ve mikropları kumaşı yıpratmadan çıkarmak mümkündür.

Kumaş Türüne Göre Temizlik Yönteminin Belirlenmesi

Günümüzde pek çok koltuk takımının kılıfı, temizlik kolaylığı sağlamak amacıyla fermuarlı ya da düğmeli kapanışa sahiptir. Bu tür koltukların kılıfları pratik bir şekilde çıkarılıp yıkanabilir. Pamuklu, keten veya polyester karışım kumaşlar çamaşır makinesinde uygun sıcaklık ve yıkama programı kullanılarak kirlerinden arındırılabilir.

Kadife, süet, deri, saten gibi kumaşlara sahip koltuklar ve boncuk, pul, işleme detaylı koltuk kılıfları ise daha hassas yöntemlerle temizlenmelidir.

Bu tür kumaşlardan üretilen kılıflar çıkarılabilir özellikteyse suya bastırma yöntemiyle yıkanabilir veya kuru temizleme yaptırılabilir.

Kılıfları çıkarılamayan koltuklar ise silinerek temizlenir. Bu iş için halı ve koltuk yıkama makineleri kullanılabileceği gibi bez veya fırça yardımıyla da temizlik yapılabilir.

Deterjan Seçimi

Kumaş koltuk kılıflarını etkili bir şekilde temizlemek için uygulanması gereken en önemli püf noktaları temizlik yönteminin ve deterjanın doğru seçilmesidir. Kumaş türüne ve temizlik ihtiyacına göre farklı tip deterjanlar kullanılmalıdır. Örneğin evde bebek varsa, koltukların yalnızca lekelerden arınmış olması hijyen sağlamak açısından yeterli olmayacaktır. Bu durumda alkol ya da çamaşır suyu katkılı çamaşır deterjanları kullanılabilir. Doğal yöntemlerle koltukları mikroplardan arındırmak için ise sirkeli veya karbonatlı su kullanılabilir.

Çıkarılıp çamaşır makinesinde yıkanabilen koltuk ve kırlent kılıfları kumaşın rengine zarar vermeyen, yıpranmaya neden olmayan bir çamaşır deterjanıyla temizlenebilir.

Koltuklar, koltuk yıkama makinesiyle temizlenecekse bu iş için özel olarak geliştirilmiş deterjanlar kullanılmalıdır.

Silerek temizlemede ise Arap sabunu ve sıvı koltuk temizleme deterjanları tercih edilebilir. Koltuklarda tükenmez ya da keçeli kalem lekesi gibi izler varsa lekeli bölgeye bir miktar diş macunu sürüp bekletmek silme işlemi sırasında lekelerin kolayca çıkarılmasını sağlar.

Temizlik Aşaması

Koltuklar temizlenmeye başlamadan önce, elektrikli süpürgeyle iyice süpürülerek tüy, toz gibi kalıntılar uzaklaştırılmalıdır.

Evde evcil hayvan varsa tüyleri koltukların üzerine yapışmış olabilir. Bu tüyleri uzaklaştırmak için tüy toplama rulosu veya yapışkanlı bantlar kullanılabilir.

Süpürme işleminden sonra, en uygun yöntem ve temizlik malzemeleri kullanılarak döşemeler temizlenir.

Koltuk kılıfları çıkarılıp yıkandıysa sererek kurutma yapılarak kırışıklık oluşumu engellenebilir. Döşemeler silinerek temizlendiyse koltukların bulunduğu oda 2-3 saat havalandırılarak koltukların daha kısa sürede kuruması sağlanabilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Magazin Dışı Haberleri