MEHMET SUCU'NUN ANISINA ""CİDDİK, CÖRDÜK, CELDİK"!

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı (MİHA) muhabirleri "Ciddik, Cördük, Celdik" adını verdiklerini fotoğraf sergisini geçen yıl yitirdiğimiz Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu'ya adadılar.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı muhabirleri, Doğru Karadeniz'in şehirlerini gezdi, dolaştı ve geçen yıl yitirdiğimiz Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu için "Ciddik, Cördük, Celdik" adını verdiklerini fotoğraf sergisi açtılar.

Anadolu'yu gezerek tanımaya çalışan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı (MİHA) muhabirleri Doğu Karadeniz'in şehirlerini, yaylalarını gezdi, çay tarlalarında dolaştı, insanlarla tanıştı. "Ciddik, Cördük, Celdik" adını verdiklerini fotoğraf sergisini geçen yıl yitirdiğimiz Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu'ya adadılar.

Genç muhabirler; "Miha hocası olan Mehmet Sucu'dan hayata ve gazeteciliğe dair çok şey öğrendik, yapacağımız işlerle onu anımsamak ve anımsatmak istiyoruz." diyerek ona adayacakları yeni Miha fotoğraf albumü projesinin müjdesini de verdiler.

"Ciddik, Cördük, Celdik" başlıklı sergiyle 16 genç muhabir ve hocaları Kayıhan Güven, görselliği ve yazının gücünü birlikte kullanarak Karadeniz ve Karadeniz insanlarını fakültelerine, İstanbul'a taşıdılar.

Sergide fotoğraf editörlerinin onlarca fotoğraf arasından Karadeniz'i insanı, doğası, sorunlarıyla en iyi anlatan, seyahatı en iyi ifade eden ve yeni bir şey söyleyebilen 52 renkli fotoğrafı seçip ve 50X70 boyutlarında sergilediler.

M. Ü. İletişim Fakültesi Nişantaşı Yerleşkesi Prof. Dr. Erdal İnönü Bilim ve Kültür Merkezi'nde Coşkun Tiryakioğlu'nun kemençesi eşliğinde açılan sergiye Mehmet Sucu'nun annesi Şekure ve eşi Canan Sucu, yakın arkadaşları Kamil Masaracı, Mehmet Ünal, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu'da katıldı.

Canan Sucu açılan deftere duygularını şu sözlerle ifade etti; " Onur duydum. Eşimle ve sizlerle. Çok kıskandım Mehmet'i ve bu kadar değer verilmeyi. Sizleri kıskandım, çünkü bizim böyle şanslarımız olmadı. Hepinize çok teşekkürler Tabii sevgili hocam Kayıhan'a biraz daha çok teşekkürler."

Nurçay Türkoğlu da sergiyle bağ kurabilecek bir anekdotu paylaştı: "Mehmet Sucu uzun yıllar bizim fakültede ders verdi ve geldikçe görüşürdük. Çok kısa bir sürede ortaya çıkan hastalığı boyunca ders vermeyi sürdürdü, en son 2009 yılında, doğum yeri olan ve dört buçuk yaşına kadar kaldığı Zonguldak'ta büyük bir "Medya ve Kültür" sempozyumu düzenlemiş ve onun Karadeniz'e, Zonguldak'a olan sevgisini, tutkusunu bildiğimden davet etmiştim. Hastalığı o sıralarda ağırlaştı ve gelemedi ama bana konuşma metnini gönderdi. Onun adına sempozyumda sunmuştum. Ölümünden bir gün önce, beni sabah aradı ve "Haydi gel bana sempozyumu anlat, yazı yazacağım, biraz taze konu ver." dedi. Hastanedeydi, gidip ona sempozyumu ve hazırlamakta olduğum sempozyum kitabını anlattım. Çok canlı, neşeliydi ve gelecekle ilgili bir yığın planı vardı. Ertesi gün Canan'dan aldığım telefonla aramızdan ayrıldığını öğrendim, son günlerinde onu gören hemen herkes gibi kötü habere inanamadım. Son ana kadar hayata tutunma becerisine saygıyla, kitaba onun için özel bir bölüm koyduk.

"Ciddik, Cördük, Celdik"

Anadolu'yu gezerek tanımaya çalışan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Ajansı (MİHA) muhabirleri bu kez objektiflerini Doğu Karadeniz'e çevirdiler.

Genç muhabirler Doğu Karadeniz yolculuğunda şehirleri, yaylaları gezdi, çay tarlalarında dolaştı, insanlarla tanıştı. "Ciddik, Cördük, Celdik" adını verdiklerini fotoğraf sergisini geçen yıl yitirdiğimiz Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu'ya adayan genç gazeteciler yolculuklarını şöyle değerlendiriyorlar:

"Yaşadığımız şehri, yaşadığımız memleketi tanımadan neler söyleyebiliriz hayata dair. Bu gerçeğin ayırtına vararak çok kültürlü Anadolu'ya düşürdük yolumuzu. İletişim eğitiminin memleket insanının sorunlarını bilmeden olamayacağının farkındaydık hepimiz.

Yolculuklarımız sırasında kimi zaman şaşırdık, kimi zaman sevindik, kimi zaman cahilliğimize üzüldük. Yurt gerçeklerine dair neredeyse hiçbir şey bilmediğimizi anladık; çıktığımız her yolculuğun sonunda yolculuğun başındaki "biz" değildik. Hayata bakışımızı, önyargılarımızı bir kenara bırakarak, tanıştığımız insanları hayata bakış tarzlarıyla, değer kataloglarıyla karşılaştırdık, benzer ya da benzemez taraflarını fotoğraf ve yazılarımızla kaydettik."

"Ciddik, Cördük, Celdik" başlıklı sergiyle muhabirler, görselliği ve yazının gücünü birlikte kullanarak Karadeniz ve Karadeniz insanlarını fakültelerine taşıdılar. Sergiyi geçen yıl yitirdiğimiz Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Sucu'nun anısına açtıklarını söyleyen Mihalılar, "Miha hocası olan Mehmet Sucu'dan hayata ve gazeteciliğe dair çok şey öğrendik, yapacağımız işlerle onu anımsamak ve anımsatmak istiyoruz," diye konuştular.

Kayıhan Güven, Behlül Çetinkaya, Burhan Kaya, Hatice Deniz, Semra Dursun, Necdet Burak Özyurt, Şerife Türk, Gözde Kutlu, Ebülfez Demirdaş, Emre Önemci, İrem Ahmetoğlu, Oğuz Kuş, Gülşen Tombak, Tuğçe Bozkurt, Caner Özkan'ın renkli fotoğraflarının yer aldığı sergi, 26.10.2010, Salı günü, 18.00'de M. Ü. İletişim Fakültesi Nişantaşı Yerleşkesi Prof. Dr. Erdal İnönü Bilim ve Kültür Merkezi'nde açıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri