Müge Anlı... RTÜK'E EN ÇOK O ŞİKAYET EDİLDİ!

RTÜK'e 2011'de yapılan bildirimler sınıflandırıldığında en fazla şikâyet edilen program türü, kuşak programları oldu.

Şikâyetlerin gerekçesi ise bu programlarda ayrımcılık yapılması. Özellikle sunucu Müge Anlı'nın Van depreminden sonra söylediği sözler, RTÜK'e kuşak programlar hakkında ilk kez rekor sayıda şikâyet gelmesine yol açtı.

KUŞAK PROGRAMLARI İLK SIRADA

Geride bıraktığımız 2011 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) gelen şikâyetler arasında 'ayrımcılık' başı çekti. Programcıların yayınlarda yaptıkları yorumlar izleyiciden yoğun bir şekilde 'ayrımcılık yapıldığına' dair şikâyet gelmesine sebep oldu. Öyle ki program sunucularına gelen tepkiler, dizileri geride bıraktı.

RTÜK'e, 2011 yılında yapılan bildirimler program türlerine göre sınıflandırıldığında, en fazla şikâyet edilen program türü, toplam şikâyetlerin yüzde 30'unu alan kuşak programları oldu. Programlarda dil, din, ırk bakımından ayrımcılık yapıldığına ilişkin şikâyetler yüzde 13 oranıyla ikinci sırada yer alırken bazı programların kaldırılmasına yönelik talepler yüzde 11 oranıyla üçüncü sıraya yerleşti.

Ünlü sunucu Müge Anlı'nın Van depreminden sonra canlı yayında söylediği sözler, RTÜK'e kuşak programlar hakkında ilk kez rekor sayıda şikâyet gelmesine sebep oldu. Bu nedenle program türü ölçeğinde yıllar sonra ilk kez kuşak programları en fazla şikâyet edilen programlar olarak, dizilerin şampiyonluğunu elinden aldı.

MÜGE ANLI NE DEMİŞTİ?

Müge Anlı'nın, "Herkes haddini bilecek. Yeri geldi mi taş atacaksınız, kuş avlar gibi avlayacaksın sonra yardım isteyeceksin. O polisler hemen yardımına koştu oradakilerin.

O taş atanların eli kırılsın." sözleri, yılın dokuz aylık bölümünde yüzde 5 olan kuşak programlara yönelik şikâyet oranının, yılın son çeyreğinde yüzde 30'a yükselmesine neden oldu. RTÜK de Anlı'nın programda kullandığı ifadeler nedeniyle televizyon kanalına müeyyide uyguladı.

DRAMATİK DİZİLER İKİNCİ SIRADA

Program sunucularının ve yorumcuların büyük tepki çeken sözleri şikâyet konusuna göre yapılan sınıflandırmada da yansıma buldu. Program sunucuları ve katılımcılara yönelik şikâyetler 2011 yılında yüzde 17 oranıyla ilk kez en fazla şikâyet edilen konular sıralamasında birinciliği aldı.

Kuşak programlarını yüzde 29 şikâyet oranı ile dramatik diziler takip ediyor. 2011 yılında RTÜK'e, reklam kuşaklarıyla ilgili yüzde 14, haber bültenleriyle ilgili yüzde 4, direnç yarışmalarıyla ilgili yüzde 3, spor haber programlarıyla ilgili ise yüzde 3 oranında bildirim yapıldı.

Toplumsal şiddet (yüzde 9) ise dördüncü sırayı aldı. Daha önceki yıllarda ilk sıralarda olan çocuk ve gençlerin korunması (yüzde 8), aile yapısına ve ahlaka aykırılık (yüzde 7), milli ve manevi değerlere aykırılık (yüzde 5) konulu şikâyetler ise 2011'de arka sıralara düştü.

Reklamlar da halkı bezdirmiş

Reklam kuşaklarının 2010 yılında yüzde 7 olan şikâyet oranı ise 2011 yılında yüzde 14'e yükseldi. Reklam kuşakları, bu oranla en çok şikâyet edilen üçüncü program türü oldu. Mart ayında yürürlüğe giren yeni RTÜK yasasıyla reklam uygulamalarında meydana gelen değişiklikler "uzun süreli reklam" yayınları hakkındaki şikâyetleri ortadan kaldırdı.

Ancak izleyici bu sefer de "çok sık reklam yayını olduğu" gerekçesiyle RTÜK'e başvurdu. Üst Kurul'a, 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezi ve internet üzerinden 2011 yılında toplam 308 bin 221 adet bildirim yapıldı. Sadece 2011 yılının Ocak ayında Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili gelen şikâyetler, bu bildirimlerin yüzde 62'sini (192 bin 183) oluşturdu.

Gelen şikâyetlerin istatistikleri altüst etmesi üzerine RTÜK, ilk kez Muhteşem Yüzyıl'a Ocak 2011'de gelen şikâyetleri, istatistik değerlendirmelerin dışında bırakmak zorunda kaldı. Ancak bu durum, RTÜK'ün diziye ceza vermesini engellemedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri