Bağırsak sağlığı için nasıl beslemeli?
Bir çok kişi bağırsak problemleriyle mücadele etmektedir. Özellikle kabızlık ve gaz şikayeti en çok karşılaşılan bağırsak rahatsızlıklarındadır.
Sağlıklı yetişkinlerin günde bir kez ile haftada en az üç kez dışkılaması kalın bağırsağın işlevini sağlıklı bir biçimde sürdürdüğünün göstergesidir.
Kabızlığı önlemek ve gidermek için dikkat edilmesi gerekenler
Posalı besinleri tercih edin!
Kabızlığın en önemli nedeni yetersiz posa alımıdır. Bağırsaklarınızı çalıştırmak için günde 25-30 gram posaya ihtiyacınız vardır.
Kepeği ayrılmamış tahıllar, esmer ekmekler, taze sebze-meyveler, kurubaklagiller ve salatalar en önemli posa kaynaklarındandır.
Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketmelisiniz.
Kabuğu ile tüketilebilen meyveleri kabuklu tercih etmelisiniz.
Su tüketiminizi artırın!
Bağırsak hareketlerini aktifleştirmek ve kolaylaştırmak için su tüketiminizin önemini atlamayın. Alışkanlığınız yoksa kendinize ulaşılabilir günlük bardak sayısı hedefleri koyarak günden güne su tüketimine teşvik edin. Yeni bir şişe ya da farklı bir bardak almak motivasyonsuzu artırmanıza yardımcı olacaktır.
Probiyotikleri hayatınıza dahil edin!
Bağırsak sağlığı için yararlı bakteriler içeren probiyotiklerin tüketimini düzenli hale getirin. Doğal probiyotik ürünlerden kefir en güzel alternatiflerden biridir. Probiyotiklerden zenginleştirilmiş yoğurt ya da eczanelerde satılan saşe/preparat formdaki probiyotik takviyelerin bağırsak sağlığı ve kabızlık üzerine olumlu etkileri birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur.
Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin!
Ofis hayatı yoğun iş günleri bizleri daha sedanter bir yaşama sürüklemektedir ancak fiziksel aktivite bağırsak hareketlerini sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Günlük 15-20 dakikalık kısa yürüyüşlerle başlayarak zamanla sevdiğiniz bir spor dalına yönlenmeniz bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.