Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde, yabancı ortaklı özel bir firma tarafından 100 dönümlük orman arazisinde siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatılmasını protesto eden vatandaşların 291 gün önce kurdukları direniş çadırını sanatçılar Onur Akın ve Mehmet Gümüş ziyaret edip destek verdi.
Fatsa'ya bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde özel bir firma tarafından geçen yıl Ekim ayında 100 dönümlük orman arazisindeki ağaçlar kesilerek siyanürle altın ayrıştırılması için çalışma başlatıldı. Bölgede kurulan şantiyede çalışmalar devam ederken, siyanürle altın ayrıştırılmak istenmesine tepki gösteren vatandaşlar ve çevreciler tarafından da bölgede direniş çadırı kuruldu. Çevre köylerde yaşayan vatandaşların direniş çadırındaki siyanür karşıtı nöbeti 291'inci güne ulaştı. Sanatçılar Onur Akın ve Mehmet Gümüş direniş çadırını ziyaret ederek çevrecilere destek verdi.
'ALTIN VE PARA İNSANDAN DAHA KIYMETLİ HALE GELDİ'
Fatsa ve Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri tarafından karşılanan sanatçılar Onur Akın ve Mehmet Gümüş direniş çadırında bulunanlarla vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Vatandaşların verdikleri çevreci mücadeleye destek olmak için geldiklerini dile getiren Onur Akın şunları söyledi:
"Bu direnişe destek veren bilinçli, gerçekten ülkesine toprağına, toprağın altına üstüne, insanına saygılı sahip çıkan bu insanları görünce duygulanıyorum. Ben bu anlamlı onurlu direnişe destek vermek için bugün buradayım. Burada olmaktan çok mutluyum. Sermayenin gözü dönmüş durumda. Maalesef Türkiye’de insandan daha kıymetli hale geldi altın veya para. Bu topraklara, bu doğaya sahip çıkmamız lazım siyanüre hayır dememiz lazım. Siyanür ölüm demek. Buna karşı çıkmak lazım."
Mehmet Gümüş de, 'Siyanür zararlı değildir, insan sağlığına zararı yoktur' diyenlere asla inanılmaması gerektiğini belirterek "Siyanür bizzat zehirdir. Böyle bir anlamlı direnişe onur vermek, bizim için mutluluk verici bir olay. Bu hepimize yönelik bir saldırı" diye konuştu. Onur Akın ve Mehmet Gümüş, direniş çadırındaki çevreciler için mini bir konser verdi.
Uzman Gözünden Siyanürle Altın Arama
Dünyada sıklıkla uygulanan bir diğer altın çıkarma yöntemi siyanürle altın çıkarmadır. Toz haline getirilen altın cevherinin kalsiyum oksit çözeltisiyle baz duruma getirilir ve daha sonra sodyum siyanür çözeltisiyle karıştırılır. Böylece altın siyanür çözeltisi olarak ayrıştırılır. Çamurdan ayrılan bu altına sonra metalik çinko eklenir ve altının metalik olarak çökmesi sağlanır. Metalik çinko siyanürü çinko kompleksi olarak tutar. Siyanürleme yöntemi kısaca kayaç içindeki altını siyanür kompleksi halinde çözeltiye alarak kayaçtan ayırmaktır. Altın üretiminde kullanılan siyanür sonunda yok edilemediği için çevre ve insan sağlığı için çok zararlıdır.