Pandemi geldi geçti, adı kaldı yadigar!..
Demek isterdik ama; sadece adını değil, ülkemizin çok büyük sektörünü de adeta sakat bırakıp gitti…
O dönem o kadar çok yasakla boğuştuk ki, bunların neredeyse tamamı tarihe gömülüp geçti gitti… Ama 2 yasak hala pandemi etkisi altında…
Bunlardan biri Nargile yasağı; hadi tütün ürünleri sağlığa zararlıdır diye geçip gidelim ama 2. Yasak, şahsımıza değil ama ülkemize büyük maddi ve psikolojik zararlar veriyor… O da saat 01.00’de biten müzik yasağı… Öyle bir yasak ki bu hemen hemen dünyanın hiçbir totaliter yönetimlerinde bile uygulanmıyor…(Çok gelişmiş ! Arap ülkeleri dahil)
Aslında sıkıntı sadece müzik yasağı değil, bu müzik yasağını fırsat bilip sanki tüm eğlence hayatı 01.00 de sona erecekmiş gibi davranan “bazı işgüzar” kolluk kuvvetleri…
Sayın resmi yetkililer; yasak yalnızca (ve nedense) sadece canlı müziği kapsıyor… Sizin anlayacağınız dilde söyleyeyim; orkestranın çaldığı, solistin mikrofonda seslendirdiği müziği… Yoksa plaktan, teypten çalınan müzik yasak kapsamında değil (Tabii ki volüm yüksekliğinin yasal çerçeveler içinde olması kaydıyla)
Ayrıca “Müzik Yasağı”na sırtınızı dayayıp, 01.den sonra Turistik işletmeleri kapatmak, bu vatana ve turizmimize büyük bir zara vermektedir...…
İşte size birkaç turistik bölge işletmecisinin konuyla ilgili yükselen feryatlarından derlediğimiz kısa bir “şikayet ve öneri” yazısı…
“-Pandemi kurallarına göre Türkiye geneline büyük katkısı olan turistik gece kulübü işletmelerinde gece saat 01.00 daki kapatma uygulaması çok büyük sıkıntılar yaratıyor. Binlerce insan (belki milyonlarca) iş imkanlarını, emeklerini kaybediyor. Müzisyenler, şarkıcılar, DJ ler, servis elemanları, işletmeciler ve vs. bu uygulamaya ne zaman son verilecek? Turizm sezonu yeni start aldı ve bugünlere devlet yetkilileri ve tüm kurumların bu konu ile ilgili artık bir karar almaları gerekir. Tüm bu sektör çalışanları birazda olsa rahatlatılmalı. Artık covid azaldı. Bununla ilgili alınan kararlar esnetilmeli ve bütün bu sektör çalışanları düşünülmeli. Turistler buraya eğlenmeye, gezmeye ve tatile geliyor. Türkiye’nin de en büyük kazancı bu.
Bu yazının amacı, Türkiye'deki turistik gece klubü işletmelerinin pandemi nedeniyle yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Türkiye, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki sahil şehirleriyle dünyanın en popüler turizm destinasyonlarından biridir. Bodrum, Çeşme, Alaçatı, Fethiye, Marmaris, Antalya gibi yerlerde çok sayıda gece kulübü bulunur ve bunlar hem yerli hem de yabancı turistlerin eğlence ihtiyacını karşılar. Gece kulüpleri, aynı zamanda binlerce kişiye istihdam sağlar ve ekonomiye katkıda bulunur.
Ancak pandemi sürecinde, gece klubü işletmeleri ciddi zorluklarla karşılaştı. Salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler kapsamında, gece saat 01.00'da canlı müziği kapatma zorunluluğu getirildi. Bu durum, hem işletmelerin gelirlerini düşürdü hem de çalışanların mağdur olmasına neden oldu. Ayrıca turistlerin tatil deneyimini de olumsuz etkiledi.
Bu sorunun çözümü için, devlet yetkilileri ve ilgili kurumların acil olarak harekete geçmesi gerekmektedir. Pandemi kuralları, vaka sayılarına ve aşılama oranlarına göre esnetilmeli ve gece kulübü işletmelerine daha fazla destek verilmelidir. Gece kulüpleri, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde faaliyet göstermeli ve denetlenmelidir. Turistlerin güvenli ve keyifli bir tatil yapabilmesi için, gece hayatının da canlanması önemlidir. Türkiye'nin turizm potansiyelini tam olarak değerlendirebilmesi için, turistik gece kulübü işletmelerinin pandemi sonrasında da ayakta kalabilmesi sağlanmalıdır.”