İstanbul'da bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla yargılanan 14 sanığın beraatine karar verildi.
“REYTİNG DAVASI’NDA YARGI KARARINI VERDİ
2012’de medyada büyük yankı bulan “Reyting sahtekârlığı” operasyonunu hatırlıyor musunuz? O dönem İstanbul polisinin gözaltına aldıklarına yönelik suçlamanın özeti şuydu:
“Reyting sonuçlarını manipüle etmek.”
İddiaya göre o dönem reytingleri ölçen AGB de vardı bu işin içinde, TİAK’ın müdürü ve “Ayrılık” dizisinin yapımcıları da...
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne 24 Ağustos 2012’de gelen isimsiz ihbarla başlayan operasyonla başlatılan “dolandırıcılık”, “evrakta sahtekârlık”, “kişisel verileri kaydetme, yayma” ve “edimin ifasına fesat karıştırma” soruşturmalarının sonucu ne oldu?
5 yıl süren yargılama
İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen (2012/307) davanın 14 Mart 2017 tarihinde verilen kararı elimde. Beş yıldır süren kamu davasında şu isimler yargılanıyordu:
Yapımcı Selçuk Çobanoğlu, kardeşi Ferit Çobanoğlu, şirket ortağı ve çalışanı Mehmet Bülent Erdinç, şirket çalışanı Bülent Can, AGB Nielsen Genel Müdürü Craig Johnson, üretim müdürü Hilmi Berköz, panel müdürü Erhan Demir, istatistik ve kalite kontrol müdürü Behiye Karakaya, teknik eleman Abdurrahman Çelebi, TİAK adına paneli denetleyen Uğur Çağlı’nın yanı sıra Songül Aydın, Celal Orçun Köktuna ve Dursun Güleryüz.
Herkes beraat etti
Mahkeme, “Gereği düşünüldü” dedi ve her sanık için şu kararı verdi:
“Yapılan yargılama neticesinde toplanan delillerden sanığın bu suçları işlediği sabit olmadığından beraatine...”
Onca gürültü patırtı, sonuç bu...
İsimsiz bir ihbarla başlayan operasyon sonrasında yaşananlar malum.
TİAK, AGB Nielsen’le sözleşmesini feshetti. Bir süre reyting ölçümü yapılmadı. Reyting işi daha sonra AGB’yi satın alan Kantar Media’ya verildi. Yargılanan AGB ve TİAK çalışanları işsiz kaldı, Selçuk Çobanoğlu yapımcılığı bıraktı.