RTÜK HANGİ İNTERNET PLATFORMLARINI DENETLEYECEK?

Torba yasanın onaylanması halinde internetteki yayınları denetleyebilecek olan RTÜK “Peki hangi mecra denetleyebilecek?” sorusunun cevabıysa RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy’dan geldi.

Torba yasayla birlikte RTÜK‘e internet yayınlarını denetleme yetkisi getirileceği bir süredir konuşuyordu. Torba yasanın onaylanması halinde internetteki yayınları denetleyebilecek olan RTÜK “Peki hangi mecra denetleyebilecek?” sorusunun cevabıysa RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy’dan geldi.

RTÜK hangi platformları denetleyecek?

Televizyon ve radyo kanallarını denetleme yetkisine sahip olan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısının 73. maddesine göre artık internet yayınlarını da denetleyecek.

Büyük tartışmalara yol açan bu denetim şartının hangi platformları kapsadığı ise bugün RTÜK üyesi Doç. Dr. Hamit Ersoy tarafından açıklığa kavuştu.

Yaptığı açıklamada “Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internet mecrasından yayın yaptıkları için yayıncı değilmiş, herhangi bir internet kullanıcısıymış gibi algılanan yayıncıları denetleyeceğiz.” diyen Ersoy, sözlerine “Yani internet ortamında yayıncılık faaliyeti yapanları denetleyeceğiz.

Onların dışında YouTube, Twitter, Facebook ve benzeri, görsel içeriği paylaşan ve fakat yayıncı hüviyeti taşımayanlar için RTÜK’ün herhangi bir denetimi söz konusu değildir.

İnternet ortamında ‘geleneksel mecralarda yapılan içeriği’ paylaşan, şimdilik ‘yayıncı’ denmeyen ama aslında internet ortamında yayıncılık yapan kuruluşları denetleyeceğiz.” ifadeleriyle devam etti.

Yaptığı açıklamada net bir şekilde belirtildiği üzere YouTube ve benzeri platformlarda herhangi bir denetim olmayacağını söyleyen Doç. Dr. Hamit Ersoy; “Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun böyle bir görevi üstlenmesi hem yasal hem de pratik açıdan mümkün değil.

Yapılmak istenen düzenleme öncelikle sadece karasal, uydu ve kablo ortamında yapılan yayıncılığın internet ortamındaki uzantısı şeklinde. Yani internet ortamında yapılacak yayıncılıkla ilgilidir.” dedi.

Çocukların ve gençlerin artık televizyon yerine yayınları internetten izlediğini dolayısıyla çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumak adına böyle bir adımın atıldığını belirtti.

Halihazırda TBMM’ye sevk edilen torba yasanın onaylanması halinde internet yayıncılığının en başarılı örneklerinden olan ve ülkemizde de faaliyet gösteren Netflix gibi yayınların bu duruma nasıl cevap vereceği merak konusu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

WhatsApp'a yeni özellik... YABANCI DİLDEKİ MESAJLAR TÜRKÇE OLACAK!..