SAĞLIĞIMIZ İÇİN GÜVENİLİR BİR DOST; KEFİR

Demet ÖZELGÜN

Güneş yüzünü gösterdiği şu günlerden sabahları yataktan kalkmak sizin için bir işkenceyse, bahar yorgunluğu yaşıyorsunuz demektir. Bu durum; sinirliliğe, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, kas, omuz, sırt ve boyun ağrılarına, konsantrasyon bozukluğuna, neşesizlik, sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozukluklarına neden olabiliyor.

Bu durum karşısında ne yapmalı diyorsanız, ilk adım bağışıklık sisteminizin güçlendirmek olmalıdır. Sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemi için vücudumuzda dost bakterinin bulunması gerekir. Günlük beslenmeye eklenebilecek doğal probiyotikler, düzenli kullanım ile mide ve bağırsak sorunlarını önleyip, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlarken bu bakterilerin sayısının artmasına yardımcı olur, bunun için en iyi kaynaklardan birisi “kefir”dir.

Kefir tanelerinin süte ilave edilmesiyle elde edilen kefir, asidik ve alkolik fermantasyonların bir arada oluştuğu ve geçmişi olan bir süt ürünüdür.

Ana vatanı Kafkas Dağları olduğu bilinen kefir, kalsiyum deposu bir süper besin olarak tanımlanmaktadır. Kafkasya’da yaşayan insanların uzun ömürlü ve sağlıklı olmasının sırrı bu mucizevi içecek olduğu düşünülmektedir.

Önceleri Güneybatı Asya' da Türkler tarafından yapıldığı, alkol ve asit fermantasyonlarıyla meydana gelen hafif alkollü, ekşi ve köpüklü bir süt içkisi olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Kafkasya' da "Kyppe" adı verilen, yağlı veya yağsız sütlerden (inek, koyun, keçi, kısrak), peynir altı sularından yapılmaktadır.

Günümüzde kefirin birçok hastalıklar üzerindeki iyileştirici etkisinden dolayı önemi artmıştır.

Düzenli olarak günde 1 su bardağı kefir tüketimi bağırsak florasını düzenler, bağışıklık sisteminiz güçlendirir.

Hastalıklara karşı direnci arttırır.

Yaşlı ve çocukların bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bol miktarda tüketmesinde yarar vardır.

Sütte bulunan tüm besin öğelerini içerir, besin değeri yüksektir.

Fermantasyon ile laktoz oranı azaldığı için laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilirler.

İshali önleme ve tedavisine yardımcı olma gibi etkileri vardır.

Çeşitli yayınlarda kefirin alerjik rahatsızlık, iştahsızlık, uykusuzluk, verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, egzama tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.

Son bir tavsiye; kefiri hazır almak yerine kefir mayası ile evde kolayca hazırlayabilirsiniz ancak kefirin tadından hoşlanmayan bir çok kişi vardır. Eğer siz de kefirin tadını sevmiyorsanız sevdiğiniz taze ya da kuru bir meyveyi blenderden geçirip sade kefire ekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…