"SANAT VE HAYAT" 7 YAŞINDA!

Toplum için sanat, insanlık için bilim, özgürlük için politika perspektifiyle yayın hayatına başlayan aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat 7 yaşında.

Sanat ve Hayat 7 Yaşında

Nazım Hikmet'in ölüm yıldönümü olan 3 Haziran 2002'de Haydarpaşa Tren Garı'nda yaptığı etkinlikle yayın hayatına başlayan dergi, 13 Haziran'da 7. Kuruluş Yıldönümünü kutluyor. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nde, saat 19.00'da başlayacak olan etkinliğin programında BEKSAV Müzik Topluluğu yer alıyor. Topluluk, sevda şarkılarından oluşan repertuarı ile sahne alacak.

Sanat ve Hayat 2002'den günümüze kadar, Anadolu ve Mezopotamya'nın derinliklerinden beslenerek evrensel ufkunu geniş tutmayı önsel ilke olarak belirledi. Yayın hayatı boyunca anti-demokratik işleyişin, sansürün, ambargonun, tekelci hiyerarşinin belirgin olduğu ilişkiler sisteminin dışında konumlanarak, onurlu ve üretken edebiyatçıların, öğretim üyelerinin, araştırma görevlilerinin, sanatçıların, bilim insanlarının, incelemecilerin hem başvuru kaynağı, hem de görüşlerini ifade edebilme platformu olmaya çalıştı.

Hatırlanacağı üzere ilk sayısı okuyucusuyla buluşmadan hakkında toplatma kararı çıkarılan ve 'bölücülük' iddiasıyla dava açılan dergi, daha sonraki süreçte de benzer uygulamalara maruz kaldı. 2004 yılında bir ay boyunca Emniyet Müdürlüğü tarafından "e-kulak" uygulamasına maruz kalarak okuyucularıyla iletişimi kesilmek istenen dergi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Valilik ve İçişleri Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunmuş, fakat söz konusu dava takipsizlikle sonuçlanmıştı.

Haluk Gerger'den, Kutsiye Bozoklar'a, İsmail Beşikçi'den Ragıp Zarakolu'ya, Feyza Hepçilingirler'den  Varlık Özmenek'e, Alaaddin Şenel'den Vedat Türkali'ye kadar pek çok yazarın, felsefecinin, edebiyatçının yazılarının yer aldığı dergi, Kültür üzerine tartışmalar, Emperyalizm, Hapishane Yazıları ve Yaşayan Aydınlar başlıklı dosyalarıyla dikkat çekti. Ayrıca "Ermeniler ve Türkler", "Dünyanın Bütün Aydınları Konuşuyor", "Yaylamıza Kiraz Vakti" , "Tanıklıklar" ve "Aydınlar, Bildirgeler, İlanlar" kitapçıkları ve "Deja-Vu" belgeseli, derginin ücretsiz ekleri olarak okuyucularla buluştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri