"Sezuan'ın İyi İnsanı"... İSTANBUL DEVLET TİYATROSU CEVAHİR-1 SAHNESİNDE!

Bertolt Brecht'ın yazdığı ''Sezuan'ın İyi İnsanı'' adlı oyun Cevahir-1 Sahnesi'nde prömiyer yaptı.

"Dünya bu halde kalırsa kimse iyi olamaz" kaygısı vardır Tanrıların. "Yeter derecede insanca yaşayan iyi kişiler bulunursa, dünya olduğu gibi kalabilir" düşüncesiyle yola çıkar Tanrılar. Tanrıların arayışı, bu şartları yerine getirecek insanları bulmak içindir. Tek bir insan bulmaları bile yeterli olacaktır.

Bertolt Brecht'ın yazdığı ''Sezuan'ın İyi İnsanı'' adlı oyunun çevirmeni Adalet Cimcoz ve Teo, yönetmeni ise Yücel Erten.. 12 Ocak 2012'de Cevahir-1 Sahnesi'nde prömiyer yapan oyunun yönetmen yardımcılığı Burak Şentürk ve Aylin Gürsoy'a, dekor tasarımı Ethem Özbora'ya, giysi tasarımı Nalan Alaylı'ya, ışık tasarımı Yakup Çartık'a, müzik Paul Dessau, müzik direktörlüğü Çiğdem Erken'e ait oyunun dramaturgları Yücel Erten ve Şafak Eruyar olup oyunun asistanı Ece Karaağaç'tır..

Oyunda; Zeynep Ekin Öner, Reha Özcan, İlkay Akdağlı, Zeynep Erkekli, Zühtü Erkan, Uğur Hakan Güneri, Ahenk Demir, Seval Gökçe, Hanife Şahin, Cengiz Baykal, Mehlika Balkan, Hakan Şahin, Aylin Gürsoy, Yıldırım Gücük rol alan sanatçılardır..

Bertolt Brecht'in başyapıtlarından biri olan "Sezuan'ın İyi İnsanı"nda kapitalist sömürü düzeninde iyi kötü, ezen ezilen çelişkileri sorgulanır. Hem iyi insan olup hem de insanca yaşamak olanaklı mıdır?

İyi insan orospu Shen Te, yeryüzüne inmiş Tanrıları bir gece evinde ağırlar. Bu iyiliği karşılığında ve iyi kalabilmesi için kendisine verilen parayla küçük bir tütüncü dükkanı açar. Ne var ki Shen Te'nin iyi insan olma çabası her açıdan sömürülmeye açıktır. Ayakta kalabilmek için bu kez katı yürekli, kötücül amcaoğlu kişiliğine sığınır. Bu dönüşüm ona insanları sömürmekten başka yol bırakmaz. İnsanca yaşama hakkının tanınmadığı bu çarpık düzende Shen Te, iyi insan olup ayakta kalmayı başarabilecek midir?

Tanrılar bir karar veremez, sorular yanıtsız kalır ve seyirciye bırakılır son söz:

"İnsan mı değişmeli, dünya mı? Tanrılar mı yoksa?

Ya da hiç mi olmasın Tanrı! ...

Ne türlü yardım etmeli ki insanoğlu

İyi yaşasın ömrü boyunca? ..."

Oyun Tarihleri: 12-22 Ocak tarihleri arasında Cevahir-1 Sahnesi'nde, 27-29 Ocak tarihlerinde Beykoz Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi'nde..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Magazin Dışı Haberleri