Belgesel, bu şiirleri erkeklere, hatta daha önce erkeksi, maskülen rollerde oynamış erkeklere okutma fikri farklı bir bakış açısından, insanlara kadın şiirlerini erkekler üzerinden anlatmayı barındırıyor. Projede yer alan ünlü isimler şunlar:
Burak Tamdoğan, Bülent Emin Yarar, Defne Yalnız, Hakan Özgömeç, Lebip Gökhan, Levent Üzümcü, Musa Uzunlar, Nebil Sayın, Tuncer Salman, Yetkin Dikinciler.
Didem Madak’ın bir hayli kadınsı nitelikteki şiirleri belki de erkeklerin hiçbir zaman kadınlar kadar iyi anlayamayacağı şiirler. Belgesel, bu şiirleri erkeklere, hatta daha önce erkeksi, maskülen rollerde oynamış erkeklere okutma fikri farklı bir bakış açısından, insanlara kadın şiirlerini erkekler üzerinden anlatmayı barındırıyor.
Devlet Tiyatro Sanatçısı olan Fatih Zenginoğlu, yaşıyor olsaydı belki Didem Madak’ın da çok seveceği muziplikte bir fikir olduğunu düşündü ve ekip bu fikir üzerinden ilerledi. Bu fikir hakkında Didem Madak’ın eşi Timur Çelik ile de görüşüldü.
Fikir Timur Çelik’in hoşuna gidince çalışmalara başlandı. Defne Yalnız, ekibin belgesel içindeki Didem Madak kişileştirmesi olduğu için, onu sembolize ettiği için, hem de onun okuduğu şiir yalnızca bir kadının okuyabileceği bir şiir olduğu için erkeklerden oluşan oyuncu kadrosunda bir istisnaydı.
Didem Madak’a saygı niteliği taşıyan “Son Dizesiz Şiirler: Didem Madak” adlı belgeselde 9’u erkek 1’i kadın 10 sanatçıyla çalışıldı. 4,5 ay süren çekimler sanatçıların rol aldıkları sahnelerde oyunlarının hemen öncesinde veya sonrasında gerçekleşti.
Belgesel fikri nasıl doğru?
Didem Madak şiirleriyle Didem Madak şiirleriyle 2012 yılında, sosyal medya üzerinden paylaşılan bir iletide “İris’in Ölümü” adlı şiirinden alıntılanmış olan “Herkes çıkarsın kalbini o çirkin mücevher sandığından ve herkes onu birbirine fırlatsın Tanrım” dizeleri sayesinde tanışan Fatih Zenginoğlu, içine işleyen bu dizelerin de etkisiyle bu dizeleri yazan kadını araştırmaya başladı, ne kadar kitabı varsa hepsini okudu.
Didem Madak’ın şiirlerinde kullandığı çok yalın ve gerçekçi ve bir o kadar da samimi üsluptan çok etkilendi. Madak’ın hem kadınların hem de erkeklerin kendinden çok şey bulabileceği dizeler yazması, şiirlerinde kullandığı gerçekçi yaklaşım, eşyaların duygularının olduğuna dair inancını şiirlerine yansıtması, kedisi Zeyna’nın kişilik olarak şiirde var oluşu (şiirlerinde Zeyna’yı kişileştirip onunla karşılıklı konuşması); ve bu sayılanlara ek olarak da dizeleriyle kendisinde böyle derin izler bırakan bu kadını genç ve zamansız ölümü yüzünden tanıyamamış olmak ve belki de farkında olmadan ona duyduğu gönül borcu Fatih Zenginoğlu’nun bu belgeseli yapmaya teşvik etti.