Bugün; İMG Çocuk Yayınları’nı kurmuş olmanın sevincini ve gururunu yaşarken değerli öğretmenlerin, öğrencilerine okuma alışkanlığı kazandırmakla birlikte; okuduklarını anlamaları konusunda sınıflarda uygulamalar yaptığını biliyoruz diyerek söze başlıyor ve şöyle devam ediyor, “İMG Çocuk Yayınları’nı kurmadan önceki 20 yıl boyunca; 81 ilin neredeyse tamamında ilköğretim ve ortaöğrenim öğrencileriyle konuştuk. Matematik, Fen Bilimleri ilgi alanlarına girmeyen, ders notu ortalarda veya ortanın altında olan çocuk sayısının çok fazla olduğunu gördük. Kitap okuma alışkanlığı olmayan ailelerin il ve ilçelerdeki rakamlarını topladığımızda ise korkunç bir tabloyla karşılaştık. Değerli öğretmenlerimizin çocuklarımıza bu alışkanlıkları kazandırmak için verdiği emeği ve çabayı şimdi daha iyi anlayabiliyoruz. Yaptığımız çalışmalarda öğrencileri yaşadıkları coğrafi bölgelere, ailelerinin gelir düzeylerine, öğrenim gördükleri okulların durumuna göre kategorilere ayırdığımızda coğrafi bölgeleri, okulları, ailelerinin gelir düzeyleri farklılıklar gösterse de, “Matematiği, Fen Bilimlerini, kitap okumayı neden sevmiyorsunuz?” sorumuza verdikleri cevapların neredeyse aynı olduğunu görmek problemin çözümünü üretebilmemizde yol gösterici oldu.”
İMG Çocuk Yayınları’nın kurulması ve problemin çözümüne yönelik özel projelendirilmiş çocuk romanlarının temellerinin atılmasında, öğrencilerle, velilerle ve öğretmenlerle yaptıkları sohbetlerde aldıkları cevapların etkili olduğunu belirten Gazeteci, yazar Suna ÜÇKARIŞOĞLU, hayata geçen,“Oğuz’un Kitaplığı”,“Arkadaşım Sayılar” çocuk romanı projelerinden sadece ikisi olduğunu söylüyor.
Hayata geçmek üzere çalışmalarını sürdürdükleri onlarca projenin daha olduğunu belirtirken bazen yıllarca, bazen aylarca titizlikle çalıştıkları bu projelerin öğrenciler üzerinde olumlu etkiler bıraktığını söyleyerek devam ediyor, “Çocuk romanlarımızda verdiğimiz bilgilerin tamamı gerçek bilgilerden oluşuyor. Karakterlerimizin, çocukların dünyalarına girerek onlardan biri olabilmelerinin, onlardan biri olurken de birlikte büyüyebilmenin verdiği mutlulukla, Matematiği, Fen Bilimlerini, Uzay Bilimlerini ve en önemlisi kitap okuma alışkınlığı edinmelerini görmenin mutluluğu içerisindeyiz...”
Gazeteci, yazar Suna ÜÇKARIŞOĞLU, Arkadaşım Sayılar projesinin ilk kitabı, “Yasak Gezegen Dünya 2.0’ı, Oğuz’un Kitaplığı, “Kurtuluş Savaşı” adlı kitapları kendisi gibi gazeteci ve televizyoncu olan oğlu Onur ÜÇKARIŞOĞLU ile birlikte yazmanın gururunu yaşarken geleceğin Türkiye’sinin çocuklarına bakın nasıl sesleniyor, “Değerli Çocuklar; Gereğinden fazla televizyon izlemenin, bilgisayarda saatlerce oyun oynamanın, kitap okumaktan sizleri uzaklaştırdığını öğretmenlerinizden defalarca dinlediniz. Geçim koşullarının ağır olması, okuyan insanlara değer verilmemesi, kitapların pahalı oluşu gibi serzenişleri zaman zaman aileleriniz veya komşularınız konuşurken kulak misafiri oldunuz. Bu konuşmalardan olumsuz etkilenip, belki de derslerinize boş verdiniz. Maalesef, TÜİK verilerine göre basılan kitap sayısı artarken, okuma oranında bir artış olmadığı gözlenmiş. Ülkemiz günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Kitap okuma alışkanlığımızda dünyada 86. sırada yer alıyoruz. Kitap okuyanlarımızın da yüzde 65’i aşk, yüzde 24’ü siyasi, yüzde 13’ü düşünce, yüzde 7’si kişisel gelişim kitapları okuyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada. Bu tablonun değişmesi sizlerin elinde... Bunu biliyorsunuz. Gelin hep birlikte bu tabloyu değiştirelim. Hem de öyle bir değiştirelim ki, dünyada 86. sırada olmak yerine 1. sırada olalım.”